Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Στ. Μάνος: 5 προτάσεις για να ξεπερασθεί η κρίση.......ακούει κανείς;

Μου ζητήθηκε να σας παρουσιάσω με συντομία  τις ιδέες μου για το πως θα ξεπεράσουμε την κρίση.
Τέτοιες παρουσιάσεις έχω κάνει σπάνια μετά την  κρίση και πολλές φορές πριν από την κρίση, προκειμένου να την αποφύγουμε.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αρβελέρ: «Η Ελλάδα δεν γνώρισε Διαφωτισμό. Ποιός φταίει; Θα το πω, η εκκλησία»

του Δημοσθένη Γκαβέα                            
Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη του Βυζαντίου μιλάει για την ελληνική ιστορική συνέχεια και τη διαλεκτική ανάμεσα στην πολιτική εμβέλεια του Βυζαντίου και τη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία οι αποφάσεις της ΕΚΤ;

του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
από: liberal.gr

Σε λίγες ώρες η ΕΚΤ δια του προέδρου της κύριου Mario Draghi θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα (εάν υπάρξουν) ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η αντιμετώπιση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά το θέμα του πληθωρισμού.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Όταν έκλαψε ο Κέυνς




Του Δημήτρη Α. Ιωάννου 

Προ ημερών, σε μία ραδιοφωνική συζήτηση, ένας πολύ καλός δημοσιογράφος, υποστήριζε, με επιμονή, μία άποψη που είναι πολύ γνωστή και διαδεδομένη, όσον αφορά την οικονομική κρίση και τις επιβαλλόμενες πολιτικές για την αντιμετώπισή της. Έλεγε ότι εκείνο που μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα θα ήταν η τόνωση της "ενεργού ζητήσεως", (δηλαδή, με τη γνωστή λαϊκή έκφραση το "να πέσουν λεφτά στην αγορά"), ώστε να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων και να μειωθεί η ανεργία. Αυτή είναι βέβαια μία άποψη που ακούγεται πολύ συχνά και αποτελεί σταθερή επωδό δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών οικονομολόγων, αφού, υποτίθεται, πως είναι εμπνευσμένη από την θεωρία του Κέυνς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, και στην θέρμη του λόγου του, ο καλός δημοσιογράφος, έφθασε να υποστηρίξει την πιο ριζοσπαστική μορφή της συγκεκριμένης πολιτικής, εκεί που ο Κέυνς συναντάται με τον θεωρητικό του αντίπαλο, τον Φρήντμαν: την ενίσχυση των εισοδημάτων του πληθυσμού με τη διασπορά στην οικονομία χρημάτων τα οποία πέφτουν (μεταφορικά βεβαίως) από τον ουρανό. (Το περίφημο helicopter money).