Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ποιο τραπεζικό σύστημα είναι πιο υγιές από το Ελληνικό ?

Τραπεζικός τομέας.....αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και άλλα τινά......
Τον τελευταίο καιρό διάβασα πολλά άρθρα για τα δις που θα "χρειαστούν" οι Ελληνικές τράπεζες, καιρός να δούμε πως έχει η κατάσταση:


1.- Δείκτης cet 1/Basel III
O συγκεκριμένος δείκτης, που είναι και ο βασικότερος δείκτης αναφοράς, με τις μέχρι σήμερα γνωστές παραδοχές της ECB και της ΕΒΑ θα πρέπει να είναι στο 8% στο μετριοπαθές και 5,5% στο δυσμενές σενάριο, ας δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται, με στοιχεία 3ου 2014, στις Ελληνικές τράπεζες: α) Τράπεζα Πειραιώς: 14,5%, β) Εθνική Τράπεζα: 15,4%, γ) Alpha Τράπεζα: 15,6%, δ) Eurobank: 17,7% ....Καθόλου άσχημα θα έλεγα!
2.- Δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών:
α) Τράπεζα Πειραιώς: 51%, β) Εθνική Τράπεζα: 56%, γ) Alpha Τράπεζα: 56%, δ) Eurobank: 50,3%
3.- Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε:
α) τον αναβαλλόμενο φόρο ο οποίος μπορεί να προσθέσει έως 3,5 δις € στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (με dilution των μετόχων).
β) τις μελλοντικές ταμειακές ροές που θα πρέπει να υπολογισθούν στην Ελληνική περίπτωση πράγμα που αποδέχεται τόσο η ECB όσο και η ΕΒΑ.
γ) τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από την DG Comp και - στο τέλος - αναγκαστικά θα τα αποδεχθούν τόσο η ECB όσο και η EBA για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους της μη αμφισβήτησης της μίας αρχής από την άλλη. Να σημειώσουμε ότι ήδη βρίσκεται σε διαπραγμάτευση προς πώληση η NBGI με ένα έσοδο της τάξεως περίπου των $500 εκ. με αντίστοιχη ενίσχυση των κεφαλαίων της Basel III/CET 1 της ΕΤΕ και έπεται συνέχεια.
δ) την κατά μήνα αύξηση των καταθέσεων στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα η οποία βελτιώνει συνεχώς τον δείκτη καταθέσεις/δάνεια για τον οποίο ήδη η απομόχλευση έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.
ε) την μείωση της εξάρτησης από τον, πανάκριβο, ELA στα 2,9 δις € από 8,56 δις € (στοιχεία Μαρτίου 2014) η οποία επιταχύνθηκε περαιτέρω στο διάστημα έως σήμερα.
στ) την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας και των 4 συστημικών τραπεζών η οποία προσθέτει νέα κεφάλαια.
ζ) την έντονη μείωση του ρυθμού νέων επισφαλών δανείων.
η) την συμμετοχή πανίσχυρων funds στη μετοχική σύνθεση με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα (π,χ. Fairfax).
Αναρωτιέμαι εάν τελικά θα χρειασθούν αυξήσεις στις Ελληνικές τράπεζες και ποιο τραπεζικό σύστημα είναι πιο υγιές από το Ελληνικό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συμπεριλαμβανομένου και του Γερμανικού.
Επαναλαμβάνω τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στο Α΄ τρίμηνο 2014 μετά τις ανακοινώσεις του Β΄ τριμήνου τα συγκεκριμένα στοιχεία βελτιώθηκαν έτι περαιτέρω και θα επανέλθω.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου