Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΠΕ, ένα σχόλιο για τα αποτελέσματα 9μήνου



Ο όμιλος εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια δραστηριοποιείται στη διύλιση και εμπορία προϊόντων πετρελαίου, την παραγωγή και εμπορία πετροχημικών προϊόντων και την έρευνα για υδρογονάνθρακες









Κατά το τρέχον εννεάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου παρουσιάζουν μια κάμψη κατά 4,7%, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των πωλήσεων στους τομείς διύλισης και εμπορίας που αποτελούν και τους δύο βασικούς τομείς δραστηριότητας τους ομίλου. 

   


Τα λειτουργικά έσοδα εμφανίζονται αρνητικά, αν και παρουσιάζουν μια σχετική βελτίωση συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που είναι αποτέλεσμα των καλύτερων περιθωρίων διύλισης.



Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση στον συνολικό τραπεζικό δανεισμό, (και αυτό παρά το γεγονός, ότι υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα από τους προμηθευτές για την τρέχουσα περίοδο), κάτι που σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση τω χρηματοοικονομικών εξόδων, και σε επιδείνωση τον δείκτη δανείων προς ίδια κεφάλαια. 

   

Συνέπεια των παραπάνω είναι ο όμιλος να εμφανίζει ζημιές, αν και λίγο μικρότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός ότι κατά την διοίκηση, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της συμμετοχής του ομίλου στην ΔΕΣΦΑ, και την έναρξη λειτουργίας του νέου διυλιστηρίου στην Ελευσίνα, αναμένεται μείωση του τραπεζικού δανεισμού και άρα και των χρηματοοικονομικών εξόδων. Κατά την προσωπική μας γνώμη όμως, ακόμη και με αυτές τις εξελίξεις, τουλάχιστον για το τρέχον έτος, πολύ δύσκολα θα υπάρξει αντιστροφή του κλίματος και επιστροφή στην κερδοφορία για τον όμιλο.  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου