Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ούτε νέες ελαφρύνσεις, ούτε νέα μέτρα........

πηγή: euro2day
Στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ. Δεν προβλέπονται νέοι φόροι αλλά δεν γίνεται και αναφορά σε νέες φοροελαφρύνσεις. Στόχος ιδιωτικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Στο 22,6% η ανεργία, στα 317 δισ. ευρώ το χρέος.
Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας που εξακολουθεί να βλέπει υψηλό δημοσιονομικό κενό κατέθεσε η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό του 2015. Σε αυτόν προβλέπεται:
* Το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2,9%. Η αύξηση προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
* Το ποσοστό ανεργίας, προσαρμοζόμενο με σχετική υστέρηση στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,6% του εργατικού δυναμικού, από 24,8% το 2014. Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
* Ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ακολουθώντας την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή της οικονομίας στη διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,3%.
* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,6 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ, στο στόχο του Προγράμματος. Προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς νέες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών. Αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές περιλαμβάνονται όσα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αλλά τίποτα περισσότερο. Ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος και η μείωση - από εφέτος - των ασφαλιστικών εισφορών.
* Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο. Εκτιμάται, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 1,3% το 2014 και 1,6% το 2013.
Η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει πιθανές θετικές επιδράσεις από τη μεταφορά της καλύτερης εκτέλεσης - στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών - του 2014 στο 2015, χωρίς αύξηση όμως των απλήρωτων υποχρεώσεων, την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην απασχόληση, στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση των εισπράξεων από την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων.

* Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ. Μειωμένο κατά 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, έναντι του 2014. Οι δαπάνες για τόκους προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
* Το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμά ότι θα εισπράξει από ιδιωτικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015:
* Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,9 δισ. ευρώ, αυξημένα περίπου κατά 720 εκατ. ευρώ έναντι του 2014.
* Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014, αλλά αυξημένες κατά 457 εκατ. ευρώ έναντι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης καταβολής αυξημένων αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων.
* Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ, όσο προβλεπόταν και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε ότι αφορά τους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης:
* Τα Νομικά Πρόσωπα, πλην ΔΕΚΟ, αναμένεται να εμφανίσουν πλεόνασμα ύψους 257 εκατ. ευρώ το 2015, από 225 εκατ. ευρώ το 2014, με μειωμένες μεταβιβάσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, αλλά αυξημένες από τον Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
* Η συνταξιοδοτική δαπάνη αναμένεται να ανέλθει στα 23,3 δισ. ευρώ το 2015, οριακά αυξημένη έναντι του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται στους νέους συνταξιούχους, καθώς και στην καταβολή αναδρομικών μετά τον οριστικό κανονισμό και την έκδοση των συντάξεων.
* Το ταμειακό αποτέλεσμα του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να είναι αρνητικό, ύψους 200 εκατ. ευρώ για το 2014, εξέλιξη που οφείλεται στην προσπάθεια επιτάχυνσης των πληρωμών και ταυτόχρονα μείωσης των απλήρωτων υποχρεώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός αναμένεται να λάβει, ως το τέλος τρέχοντος έτους, ποσό 344 εκατ. ευρώ από την ειδική χρηματοδότηση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τρίτους. Αντίστοιχα αναμένεται να διενεργηθούν, εντός του 2014, πληρωμές για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού, ύψους 652 εκατ. ευρώ.
* Σημαντική προσπάθεια καταβάλλεται για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα όρια της οποίας έχουν διαμορφωθεί, σε δημοσιονομική βάση, στα 2 δισ. ευρώ για τα έτη 2014 και 2015, έναντι 2,4 δισ. ευρώ το 2013.
Το ύψος αυτό αναμένεται να διασφαλιστεί μέσω της εφαρμογής και ενδυνάμωσης των μηχανισμών καθιέρωσης ποσού επιστροφής και αυτόματων επιστροφών.
* Τα Νοσοκομεία αναμένεται να εμφανίσουν αρνητικό ταμειακό αποτέλεσμα ύψους 42 εκατ. ευρώ το 2014, λόγω, κυρίως, της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
* Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του ενοποιημένου προϋπολογισμού των ΟΤΑ, το ισοζύγιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε δημοσιονομική βάση, για το έτος 2014, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα, ύψους 638 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για πλεόνασμα, ύψους 784 εκατ. ευρώ. Οι Προϋπολογισμοί των ΟΤΑ θα πρέπει να διαμορφωθούν και να εκτελεστούν, το 2015, στο ύψος των στόχων που προβλέπει το ψηφισθέν - από το Μάιο του 2014 - Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Εάν υπάρξουν αποκλίσεις, θα γίνονται παρεμβάσεις.
* Προβλέπεται βελτίωση του ισοζυγίου των ΔΕΚΟ κατά 257 εκατ. ευρώ το 2015, σε σχέση με το 2014.
* Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν διαμορφωθεί, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, στα 4,8 δισ. ευρώ, από 9,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. 
Επίσης, ποσό ύψους 800 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στη στοχευμένη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν, από τις αρχές του 2012 και μετά, στους τομείς υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.
Συνεπώς, μέχρι το τέλος του 2014, εκτιμάται ότι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα έχουν χρηματοδοτηθεί με το συνολικό ποσό των 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου