Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τσίπρας........κρίσεις πανικού....σπασμωδικές κινήσεις

του Δημήτρη Χαντζόπουλου - Καθημερινή
Από το βράδυ της Τετάρτης και τη συνάντηση Τσίπρα με τους κ. Juncker και Disjjelboem οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο Τσίπρας βρίσκεται εγκλωβισμένος από παντού.  

Κατ'  αρχήν βρίσκεται στον τοίχο απέναντι στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και την πιθανότητα της χρεωκοπίας η οποία με την σειρά της θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον ίδιο τον κομματικό του στρατό, όταν θα κληθεί να τους πληρώσει σε IOUs ή σε Βαρουφάκεια FT-coins. Κατά δεύτερον το ίδιο του το κόμμα έχει ανέβει στα κάγκελα ζητώντας τη ρήξη με τους δανειστές που στην ουσία αναιρεί τη χρηματοδότηση της χώρας, πράγμα που βρίσκει αντίθετους τους πολίτες με τεράστια διαφορά, μιας και απαιτούν την παραμονή στο ευρώ.

To αποτέλεσμα του απόλυτου πανικού στον οποίο έχει περιέλθει ο Τσίπρας και το επιτελείο του , αποτελούν οι δύο σπασμωδικές κινήσεις που έκανε από εχθές:

α) Ομαδοποίηση πληρωμών

Κατ΄ απαίτηση του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εχθές αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια απόφαση
 του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και να ομαδοποιήσει της πληρωμές του μηνός Ιουνίου, η απόφαση αφορούσε τριτοκοσμικέ χώρες με διοικητικά προβλήματα που αδυνατούσαν να προβούν σε επανειλημμένες και συνεχόμενες πληρωμές ενώ θεσπίστηκε σε εποχή που το cash transaction ήταν πολύ δύσκολο.  Η απόφαση αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Ζάμπια πριν περίπου 30 χρόνια και φυσικά κατάταξε τη χώρα στην ανάλογη κατηγορία χωρών, φυσικά με "εθνική υπερηφάνεια", ικανοποίησε βέβαια τους λαϊκιστές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.......

β) Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση.

Η κίνηση αυτή έχει διττό στόχο δηλαδή προσδοκά να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και να εξάγει την ενδοκυβερνητική κρίση στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μετά την τελευταία σύνοδο της Κ.Ε. όπου του ψήφισμα της αριστερής πλατφόρμας δεν εγκρίθηκε οριακά, ο Τσίπρας ήξερε ότι εάν έφερνε τη συμφωνία, σε μια κλειστή συζήτηση, στα κομματικά όργανα - είτε τη δική του είτε της τρόικα -θα εισέπραττε μια δυνατή αποδοκιμασία που θα τον καθιστούσε υποχείριο των παλαβών της ακροαριστεράς.

Προτίμησε λοιπόν τη δημόσια συζήτηση από βήματος της Βουλής, ελπίζοντας ότι η κριτική που θα δεχθεί από την Κ.Ο. του θα μετριαστεί λόγω των συνεπειών που θα είχε μια σκληρή κριτική στην εικόνα του κόμματος και της κυβέρνησης και των "όπλων" που θα έδινε ο δεκαρικός τους λόγος στην επικοινωνιακή πολιτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα με "εθνικοπατριωτικές" κορώνες και μηνύματα "αντίστασης" απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, που θα λοιδορηθούν για μια ακόμη φορά, θα προσπαθήσει να συσπειρώσει το κόμμα του και τους βουλευτές του.

Ο δεύτερος στόχος είναι να θέση την αντιπολίτευση "προ των ευθυνών της" και να ζητήσει στήριξη στον "τιτάνιο" αγώνα, που θα προσπαθήσει να πείσει - χωρίς να πείθει - ότι δίνει, ρίχνοντας της το σύνολο των ευθυνών.  

Ο Τσίπρας ελπίζει ότι εν μέσω φωνών, κραυγών και οιμωγών θα υπερισχύσει μιας και κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για τον πραγματικό λόγο και τα επιχειρήματα.  Το κακό με τη συγκεκριμένη παραδοχή είναι ότι πράγματι στην Ελληνική κοινωνία υπερισχύουν οι κραυγάζοντες......με μια προϋπόθεση.....να έχει ο Έλληνας την τσέπη γεμάτη ή να μην ζει με τον φόβο ότι θα του την αδειάσουν....και οι δύο προϋποθέσεις σήμερα έχουν παύσει να ισχύουν και η επικοινωνία αρχίζει να δίνει τη θέση της στην σκληρή πραγματικότητα.

Εάν λοιπόν καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπερισχύσει ή να συσπειρώσει το κόμμα του, το πιθανότερο - κατά την προσωπική μας εκτίμηση - είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης που θα δεσμεύει τα συγκυβερνώντα κόμματα στην επικείμενη συμφωνία, μια και κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε μιας και η συζήτηση θα γίνει και τα κείμενα τόσο των θεσμών όσο και το δικό του είναι δημοσιευμένα.....









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου