Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Το Ρώσικο Λεφτόδεντρο του Λαφαζάνη.......ή αλλιώς αέρας κοπανιστός

Αγωγός φυσικού αερίου

Όλα ξεκίνησαν όταν τον Μάρτιο ανακοινώθηκε επίσημη επίσκεψη του Λαφαζάνη στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση του υπουργού ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, στην οποία θα συναντηθεί με τον ίδιο όσο και με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Στη συνέχεια είχαμε την επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα για την οποία καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι:


  • Θα υπάρξει υπογραφή για τον αγωγό για τον οποίο έκανε λόγο ο Λαφαζάνης,
  • Θα αρθούν οι  περιορισμοί στις εισαγωγές Ελληνικών προϊόντων από τη Ρωσία.
  • Θα υπάρξει χρηματοδότηση της χώρας από τη Ρωσία,
Άνθρακες ο θησαυρός, πλην κάποιων καλών λόγων και χτυπημάτων στην πλάτη, ουδέν εκ των παραπάνω σημειώθηκε.  Το μόνο που επέτυχε η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι ο εκνευρισμός της Δύσης εν συνόλω, τα αλλεπάλληλα αρνητικά δημοσιεύματα στο σύνολο του Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού τύπου και η δυσφορία που εκφράστηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις 18 Απριλίου, με ένα δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, επανήλθε το ζήτημα στο προσκήνιο όταν έγινε αναφορά στη, με μορφή προκαταβολής, έμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας από τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού. Μάλιστα το δημοσίευμα είχε ως βάση ελληνικές κυβερνητικές πηγές οι οποίες μιλούσαν για ποσά ύψους 5 δις € τα οποία θα δινόταν στη χώρα για μελλοντικά κέρδη από τη λειτουργία του.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναπαράχθηκε άμεσα από όλα τα κομματικά και ημικομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστερής πλατφόρμας, όπως ο ρ/σ "στο κόκκινο" η "Αυγή", το site ISKRA κλπ

Πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκώφ, διέψευσε το δημοσίευμα αναφέροντάς: 
«Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε»

Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε τον ISKRA να συνεχίσει να αναφέρεται στη
Υποκλινόμενος στον Μίλερ
συγκεκριμένη χρηματοδότηση ακόμη και την επόμενη της διάψευσης. 


Στις 8 Μαΐου είχαμε επίσημη ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, οι οποίες δήλωναν ότι ανησυχούν για την εξέταση ενδεχόμενης επέκτασης του τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίησή της, πιθανώς να δημιουργήσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, ενώ δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση στη συνέχεια, αναφερόταν στην επίσκεψη αστραπή του Amos Hochstein ,ειδικού απεσταλμένου του State Department, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελέχη ενεργειακών εταιρειών, ήρθε στην Αθήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για να επιβεβαιώσει τη στήριξη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και της αμερικανικής κυβέρνησης στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, περιλαμβανομένων προγραμμάτων όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας - IGB καθώς και η επέκταση της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG).


Μάλιστα ο κος Amos Hochstein δήλωσε μετά την επίσκεψη αστραπή και τη συνάντηση του με τους Κοτζιά και Παππά: «Ο αγωγός δεν υφίσταται».


Τράπεζα των BRICS

Εμφανής η κύρτωση
Άλλη μια «τεράστια κυβερνητική επιτυχία» είχαμε όταν μάθαμε δια κυβερνητικών πηγών ότι υπήρξε πρόσκληση μέσω του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών Σεργκέι Στορτσακ να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος της τράπεζας, που πρόκειται να ιδρυθεί και που πρόκειται να δώσει δανειοδοτήσεις.  Ο Τσίπρας μάλιστα. έμπλεος χαράς, έσπευσε να πανηγυρίσει τη συγκεκριμένη πρόσκληση και να δηλώσει την «θετική έκπληξη» του για την εξέλιξη.  

Μάλιστα έσπευσε να τοποθετήσει ειδικό συνομιλητή για το θέμα, τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τον γνωστό υπόδικο από το σκάνδαλο Κοσκωτά, που ουδέποτε δικάστηκε μιας και ο Αντρέας είχε φροντίσει να τον στείλει στην ευρωβουλή ώστε να τον καλύψει με την αντίστοιχη ασυλία.  Μάλλον ήξερε πολλά για την "αγία οικογένεια" της αριστεράς και γι αυτό ο Γιωργάκης άμα τη αναλήψη των καθηκόντων του, τον διόρισε ως αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, με παχυλότατο μισθό.   Βέβαια ο Ρουμελιώτης, μόλις παύθηκε, έσπευσε να στείλει τα πάρθια βέλη του στο κόμμα που τον ευεργέτησε πολλάκις και ειδικά στον Γιωργάκη.

Για άλλη μια φορά όμως δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ, αστραπιαία η Μόσχα αντέδρασε και με δηλώσεις του αν.  υπουργού Οικονομικών ο οποίος και δήλωσε:

«Σύμφωνα με τα καταστατικά της έγγραφα η νέα Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS είναι ανοιχτή για κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Με λίγα λόγια αυτό είναι όλο το ζήτημα» (εδώ)

Με λίγα λόγια ο πλήρης εξευτελισμός του Τσίπρα και της «θετικής έκπληξης» που ένιωσε.  Δεν μάθαμε βέβαια εάν ο Ρουμελιώτης παύτηκε από ειδικός σύμβουλος ή τον πληρώνουμε ακόμη.

"Αστραπιαία" επίσκεψη Λαφαζάνη.....

Για μια ακόμη φορά ο Λαφαζάνης προσπάθησε να μας πείσει ότι σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να τρέχουν τα ρούβλια στα Ελληνικά ταμεία πραγματοποιώντας μια επίσκεψη αστραπή για να συναντήσει τον Alexander Novak, Υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Sergei Storchak, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της χώρας και τον Alexey Miller, επικεφαλής της Gazprom.

Θέματα τις συνάντησης:
  • Ο αγωγός
  • Η "προκαταβολή"
  • Η "τράπεζα" των BRICS
Αποτελέσματα; Ο Λαφαζάνης έριξε τις "απαιτήσεις" στα 2 δις € για τις "προκαταβολές".  Για τον αγωγό είπαν ότι θααααα το μελετήσουν, ενώ για την "τράπεζα" είπαν ότι οι συνομιλίες για την ίδρυση της θααααα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, μάλιστα ο περί ου ο λόγος "υπουργός" μας είπε - γνωρίζοντας τα χλευαστικά σχόλια που προηγήθηκαν της προηγούμενης ανακοίνωσης - ότι η Ελλάδα θαααα καταθέσει ένα συμβολικό τίμημα γι αυτή τη συμμετοχή, πιστεύοντας μάλλον ότι απευθύνεται σε σανοφάγους όπως ο ίδιος.......αν η τράπεζα έχει συμβολικό μετοχικό κεφάλαιο θα δίνει και συμβολικά δάνεια βρε Λαφαζάνη.....

Βέβαια για άλλη μια φορά, σωστά το μαντέψατε, η Μόσχα διέψευσε την "είδηση".

Τέταρτη και φαρμακερή......

Μετά τη συνάντηση του Τσίπρα με τους Juncker και Disjjelbloem και το σκληρότατο σχέδιο που του ενεχειρίστηκε εκ μέρους της τρόικας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να δημιουργήσει θόρυβο και αντιπερισπασμό αιτήθηκε τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Putin, μετά το πέρας της οποίας κυβερνητικές πηγές φρόντισαν να μας "πληροφορήσουν", ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Ρωσία βρίσκεται αλληλέγγυα στην Ελλάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος απηυδισμένος από την προσπάθεια του Τσίπρα να τον χρησιμοποιήσει ως τον «χρήσιμο ηλίθιο»  προέβη σε δύο κινήσεις που αποτελούν την απόλυτη ταπείνωση και την απόδειξη του ψέματος που προσπαθεί να μας περάσει ως αλήθεια, το θέατρο του παραλόγου που παριστάνει την κυβέρνηση:
  • Άμεσα ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας, Σιλουάνωφ, έσπευσε να δηλώσει: ««είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για ελληνική χρεοκοπία και πως είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της», με λίγα λόγια έκλεισε κάθε «πόρτα» χρηματοδότησης της χώρας από τη Ρωσία.
  • Ενώ στον ίδιο χρόνο το πρακτορείο Ria-Novosti μας ενημέρωνε ότι: «κατά τη συνομιλία συζητήθηκε το σχέδιο της κατασκευής κόμβου για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ,«από όπου οι χώρες της ΕΕ πρέπει με δικές τους δυνάμεις να κατασκευάσουν υποδομές μεταφοράς αερίου για περαιτέρω υποδοχή του φυσικού αερίου στο έδαφός τους».  Με λίγα λόγια η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει τον αγωγό μέχρι τα Ελληνοτουρκικά σύνορα από όπου μπορούμε να τον συνεχίσουμε με δικές μας δυνάμεις, παει και η προκαταβολή του Λαφαζάνη.
Το χειρότερο όλων είναι ότι ο Putin δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά σε συνέντευξη του στην Corriere de la Serra δήλωσε: ««Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ ή της ευρωζώνης. Εχουμε ιστορικές σχέσεις με αυτή τη χώρα, πολύ στενή και καλή συνεργασία, αλλά είναι κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού να αποφασίσει να μείνει σε συγκεκριμένες ενώσεις. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, για αυτό θα ήταν λάθος και αντιπαραγωγικό τόσο για την ευρωπαϊκή οικονομία όσο και για την ελληνική, να κάνουμε εικασίες».

Κλείνοντας με τον χειρότερο τρόπο, για τον Τσίπρα, κάθε συζήτηση για χρηματοδότηση όσο η Ελλάδα βρίσκεται εντός του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με την οποία και πρέπει να τα βρει.....αφήνοντας τον Λαφαζάνη με το λεφτόδεντρο αμανάτι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου