Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Marc Champion, Bloomberg View: O Τσίπρας δεν είναι στο πλευρό της δημοκρατίας,,,,,αντιθέτως

Πρόσφατα, ρώτησα εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να έρθei σε συμφωνία για το χρέος της ή αν η  όλο και περισσότερο αλλοπρόσαλλη προσέγγισή της στις διαπραγματεύσεις μπορεί να αντανακλά την αποφασιστικότητα της να διασφαλίσει ότι οι Έλληνες θα κατηγορούν τους πιστωτές τους και όχι την κυβέρνηση τους, για την διαφαινόμενη κατάρρευση της χώρας.

Η απάντηση σε αυτό φαίνεται όλο και πιο θετική κάθε μέρα που περνάει. Αλλά αυτή η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί; Και είναι η ελληνική επιχειρηματολογία δικαιολογημένη;

Η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήθεν για να κάνει μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής ώστε να γεφυρώσουν οι διευρυνόμενες διαφορές με τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Οι συνεδριάσεις αυτές συνήθως είναι ολονύχτιες στην Ευρώπη - αν είναι σοβαρές.  Αυτή και μόνο διήρκεσε περίπου 45 λεπτά πριν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί η συνάντηση.

Ας δούμε τι είπε ο Τσίπρας σε δήλωσή του σχετικά με τις άκαρπες συνομιλίες για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης:

Κάποιος μπορεί να υποψιαστούν μόνο πολιτικά κίνητρα πίσω από το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα επιμένουν στην περαιτέρω περικοπές συντάξεων, μετά από πέντε χρόνια λεηλατώντας μέσω μνημονίων. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με συγκεκριμένο σχέδιο και τεκμηριωμένες προτάσεις. Εμείς θα περιμένουμε υπομονετικά μέχρι τα θεσμικά όργανα να τηρούν ρεαλισμό. Εκείνοι που θεωρούν ειλικρινή επιθυμία μας για λύση, καθώς και τις προσπάθειές μας για να γεφυρωθεί το χάσμα ως σημάδι αδυναμίας, θα πρέπει να έχουν κατά νου τα εξής:

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά, έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν:
Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων. Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».
Αυτά είναι παρορμητικά, αν όχι πομπώδη πράγματα - ακόμη και οι Έλληνες δεν φαίνεται να τα πιστεύουν.  Στην τελευταία δημοσκόπηση, η πλειοψηφία δήλωσε ότι αποδοκίμαζε διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, και 77 τοις εκατό είπαν ότι ήθελαν ο Τσίπρας να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.  Μια εξίσου συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο Τσίπρας έχει δίκιο επί της ουσίας της επιχειρηματολογίας του. Όσον αφορά το θέμα της μείωσης του χρέους, όπως το Bloomberg View έχει πει επανειλημμένα, ναι: Είναι παράλογο για τους χώρες που αποτελούν τους πιστωτές να διατηρούν στη φαντασία πριν των φορολογουμένων τους ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα,  τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, που απαιτούνται για να ξεπληρωθεί ένα χρέος ύψους σχεδόν 180% του ΑΕΠ κινούνται στο χώρο της φαντασίας. Ο Olivier Blanchard, επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε σε αυτό το σημείο σε ένα blog post την Κυριακή. Αυτό που χρειάζεται να κάνει η  Ελλάδα, είπε, είναι να μεταρρυθμίσει την μη ανταγωνιστική την οικονομία της. Αυτή είναι η αλήθεια είτε χρεοκοπήσει είτε όχι η χώρα.

Ταυτόχρονα, η δήλωση του  Τσίπρα ότι αυτός είναι που  υπερασπίζεται την ελπίδα των  ηττημένων μαζών σε όλη την Ευρώπη είναι απλά ανοησίες. Οι Γερμανοί μπορεί να είναι λάθος και άδικοι όταν προτιμούν να χάσουν τα δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα αντί να τα κουρέψουν, αλλά έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να πιστεύουν ότι έχουν δίκαιο.. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι φτωχότερες χώρες της ζώνης του ενιαίου νομίσματος είναι εξίσου ανένδοτες και απορρίπτουν τα ελληνικά αιτήματα.

Σκεφτείτε τη Σλοβακία, της οποίας η τελευταία κυβέρνηση γελοιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γερμανία γιατί αρνήθηκε να καταβάλει το μερίδιό της στο αρχικό πρόγραμμα της Ελληνικής διάσωσης ύψους 110 δις €, το 2010. Η σημερινή κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο, είναι πιο ελαστική απέναντι στην Ελλάδα. Ακόμα,όμως και ο  Fico καθιστά σαφές ότι η Σλοβακία δεν θα συνεισφέρει ούτε ένα λεπτό περισσότερα:
Αδυνατώ να ρωτήσω τους Σλοβάκους που κερδίζουν 500 € έως 600 € και παίρνουν συντάξεις των 250 € και των 300 € να βάλουν τα χρήματα για να στείλουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο μέσος Έλληνας συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερο από το διπλάσιο, ανά δικαιούχο, από ότι ο Σλοβάκος, επομένως γιατί πρέπει ο Σλοβάκος φορολογούμενος να επιδοτεί την άρνηση της Ελλάδας να μειώσει το συνταξιοδοτικό της βάρος;  Είναι ένα εύλογο ερώτημα.  Το ΔΝΤ ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τις δαπάνες, έτσι ώστε οι συντάξεις να αποτελούν το 15% του ΑΕΠ, αντί του 16%, κυρίως με την άρση των παράλογα χαμηλών ηλικιών συνταξιοδότησης. Η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να πληρώσει τους φτωχότερους συνταξιούχους περισσότερα - αν η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εξεταστεί η μείωση των συντάξεων δεν ήταν μια ιδεολογική στάση.

Europe's pension spending per beneficiary (EL denotes Greece)


Οι τρεις χώρες της Βαλτικής έχουν ακόμη λιγότερους λόγους για να είναι συμπαθούσες. Από το 2007-2009, η Λετονία έχασε 24% του ΑΕΠ της - σε μια οικονομική κατάρρευση τόσο μεγάλη όσο αυτή που βίωσε η Ελλάδα, αλλά πολύ πιο έντονη. Οι τρεις χώρες όχι μόνο προσκολλήθηκαν στο ευρώ, όταν θα μπορούσαν να το έχουν εγκαταλείψει, αρνούμενες τα πιθανά οφέλη της υποτίμησης, αλλά εντάχθηκαν κιόλας στο ενιαίο νόμισμα - η Εσθονία το 2011, η Λετονία το 2014 και η Λιθουανία, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που προτείνει το ΔΝΤ  και προέβησαν σε μεγάλες περικοπές. Οι αποφάσεις αυτές οδήγησαν στη μαζική μετανάστευση, και μπορεί ο καθένας να υποστηρίξει εάν ήταν σωστές ή λάθος, αλλά όποιος περιμένει οι χώρες αυτές της Βαλτικής να έχουν οποιαδήποτε συμπάθεια στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πλανάται πλάνη οικτρά.

Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία υπέστησαν επίσης τον πόνο των προγραμμάτων διάσωσης, και είναι εξίσου απρόθυμοι να καμφθούν.

Οπότε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί τον αγώνα υπέρ των φτωχών και των καταπιεσμένων σε όλη την Ευρώπη - απλώς απαιτεί από τους φτωχότερους Ευρωπαίους να τον βοηθήσουν να αποφύγει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις για τους Έλληνες.

Τέλος, είναι ο Τσίπρας υπερασπιστής της Δημοκρατίας;  Θα ξαναπούμε ΟΧΙ. Οι Έλληνες ψήφισαν τον Ιανουάριο για μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε να δώσει ένα τέλος στα πακέτα διάσωσης που σχετίζονται με τη λιτότητα, χωρίς να χρεοκοπήσει ή ενδεχομένως να επιστρέψει στη δραχμή. Αυτό, όπως τώρα πλέον είναι σαφές, ήταν μια ψεύτικη υπόσχεση. για να είχε ευοδωθεί θα έπρεπε να ίχαν συμφωνήσει οι πιστώτριες χώρες.  Οι φορολογούμενοι στις χώρες αυτές δεν έχουν ψηφίσει να δανείσουν την Ελλάδα με περισσότερα από τα χρήματά τους με λιγότερους όρους, και δεν θα συμφωνούσαν αν τους είχε ζητηθεί.

Αυτή η διαμάχη μεταξύ των δημοκρατικών εντολών θέτει το ερώτημα εάν θα έπρεπε ποτέ να έχει δημιουργηθεί το ευρώ.  Η απόφαση αυτή, όμως, ανήκει στο παρελθόν. Το ερώτημα για τους Έλληνες σήμερα είναι αν πιστεύουν ότι οι αριστερές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα τους δώσουν ένα καλύτερο μέλλον με πτώχευση, τον έλεγχο της κίνησης  κεφαλαίων και της δραχμής. 

Αν ο Τσίπρας ανησυχούσε πραγματικά για τη δημοκρατία, θα το επιβεβαίωνε με ένα δημοψήφισμα στο οποίο θα καλούσε τους Έλληνες να αποφανθούν επί του ζητήματος, πριν αποφασίσει για αυτούς.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου