Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Business Insider: Το τσεκούρι είναι έτοιμο να πέσει στην Ελλάδα

του Δ. Χαντζόπουλου - Καθημερινή
Είναι μια ερώτηση δισεκατομμυρίων δολαρίων: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ΔΝΤ, στην ώρα του;

Ή σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας με τους επίσημους πιστωτές της θα τολμήσει να αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε δύο μαζικές διασώσεις της ελληνικής οικονομίας;

Η Αθήνα έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει 1,.6 δις. € στο ΔΝΤ σε τέσσερα στάδια έως τις 19 Ιουνίου. Η πρώτη πληρωμή πρέπει να γίνει την Παρασκευή και είναι ύψους 300 εκ. €.
Όμως, για να κάνει αυτές τις πληρωμές, η Ελλάδα πρέπει να πάρει λεφτά από τους δανειστές της και συγκεκριμένα, τα 7,2 εκ. $ που υπολείπονται από το τρέχον πρόγραμμα και τα οποία κρατούνται καθώς Αθήνα και πιστωτές διαφωνούν για τους όρους που συνοδεύουν το πρόγραμμα. 

Αν η πρώτη δόση του Ιουνίου δεν πληρωθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, το τσεκούρι θα πέσει: Η Ελλάδα θα θεωρηθεί επισήμως «σε καθυστέρηση» και δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει την υπόλοιπα 16,5 δις. € οικονομικής υποστήριξης από το ΔΝΤ μέχρι το 2016. 

Αυτοί οι κίνδυνοι ωθούν την ήδη εξαθλιωμένη ελληνική οικονομία στην άβυσσο. 

Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κάνει σαφές αν θα κάνει την πληρωμή, ενώ συνεχίζει τις συνομιλίες με τους πιστωτές για μια νέα συμφωνία. 

Στο τέλος Μαΐου ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης προειδοποίησε ότι η Αθήνα δεν έχει χρήματα για να κάνει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Αλλά μετά από αυτό η κυβέρνηση τόνισε ότι θα πληρώσει τα χρέη της, αν είναι σε θέση να το κάνει.

Οι συνομιλίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρας χθες το βράδυ δεν ήταν σε θέση να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, ωθώντας την Αθήνα όλο και πιο κοντά στην αδυναμία αποπληρωμής των δανείων της , μια κίνηση οι συνέπειες της οποίας δεν είναι ακόμη σαφείς. 

Όμως το ΔΝΤ εξακολουθεί να δείχνει το σκληρό του πρόσωπο. «Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές ότι θα μας πληρώσουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ταμείου την περασμένη εβδομάδα. 

Μια πρόταση για να κερδίσει χρόνο για να κάνε το deal η Αθήνα, ήταν να ομαδοποιηθούν όλες οι πληρωμές του Ιουνίου προς το ΔΝΤ σε μια και καταβληθεί όλο το ποσό στο τέλος του μήνα. «Αλλά η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε πηγή του Ταμείου μιλώντας στο AFP χθες. 

Αναλυτής της Commerzbank τονίζει ότι η αθέτηση των υποχρεώσεων της Αθήνας προς το ΔΝΤ είναι πιθανή και πρόσθεσε: «Χωρίς νέα κεφάλαια διάσωσης η ελληνική κυβέρνηση είναι μάλλον απίθανο να έχει χρήματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέσα στον Ιούνιο». 

«Αυτό θα ήταν κόκκινο πανί» τονίζει το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ  Ντομένικο Λομπάρντι, μιλώντας στο AFP. 

To σοκ της αδυναμίας πληρωμής θα μπορούσε να ωθήσει τους Ευρωπαίους να αυξήσουν την πίεση προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας κίνησης από την ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να κάνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών πιο περίπλοκη, ακόμη και αδύνατη», συμπλήρωσε ο Λομπάρντι. 

Μια αθέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα τη θέσει μεταξύ των λίγων αυτών χωρών που έκαναν το ίδιο. Τουλάχιστον, όμως, όλες αυτές οι χώρες, απέδωσαν την κίνηση αυτή είτε στον πόλεμο (Αφγανιστά, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία), είτε σε μια πολιτική αναταραχή (Αϊτή). 

Αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ δεν θα βγει αλώβητο από όλο αυτό. Εβαλε την αξιοπιστία του και τα μέλη του σε κίνδυνο, στην προσπάθεια να οργανώσει και να διαχειριστεί τη διάσωση της Ελλάδας με τα μεγαλύτερα δάνεια που έχουν εγκριθεί ποτέ από το Ταμείο. 

Αυτά τα δάνεια αμφισβητήθηκαν έντονα μέσα στον οργανισμό και η μη αποπληρωμή τους θα μπορούσε να ανανεώσει τη διαμάχη. 

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν μια αθέτηση πληρωμών στο ΔΝΤ να οδηγήσει στο σενάριο καταστροφής του Grexit. «Η υπόθεση ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη αν χάσει μια δόση είναι εντελώς αδικαιολόγητη» τονίζει ο Λομπάρντι. 

Ο αναλυτής της Commerzbank συμφώνησε: «Εάν η Ελλάδα δεν εξυπηρετήσει μια από τις δόσεις αυτές προς το ΔΝΤ, το Grexit αναμφίβολα θα είναι ένα βήμα πιο κοντά. Αλλά είναι απίθανο να συμβεί στο κοντινό μέλλον». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου