Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Bloomberg: H Ελλάδα ίσως αντέξει λίγο περισσότερο από ότι πιστεύετε.....

του Ηλία Μακρή - Καθημερινή
Η Ελλάδα θα παλέψει κατά πάσα πιθανότητα μέχρι και τον Ιούνιο, πριν τελικά ξεμείνει από χρήματα στις αρχές Ιουλίου.

Αυτή είναι η εκτίμηση των οικονομολόγων του Bloomberg Intelligence, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αρκετά collaterals ώστε να αντλούν τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για άλλες οκτώ εβδομάδες, εφ 'όσον οι φορείς χάραξης πολιτικής, δεν σφίξουν τους όρους παροχής ρευστότητας. Τα φορολογικά έσοδα μπορεί να είναι αρκετά ώστε να κρατήσουν την κυβέρνηση στη ζωή για το ίδιο, περίπου,χρονικό διάστημα, αναφέρουν οι οικονομολόγοι Jamie Murray και ο David Powell, σε ερευνητικό σημείωμα. Η πληρωμή ύψους 3,5 δις € προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις 20 Ιουλίου, μπορεί να είναι το τέλος του δρόμου.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πληρωμή ο Powell ανέφερε σε τηλεφωνική του συνέντευξη «αυτή είναι τεράστια, μπορεί να τα βγάλουν πέρα μέχρι τον Ιούνιο αλλά για τον Ιούλιο φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο».

Η μεγάλη γκρίζα γραμμή, στο γράφημα που ακολουθεί, δείχνει ακριβώς πόσο μεγάλη είναι η πληρωμών προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο, σε σχέση με τις τρέχουσες υποχρεώσεις προς το  ΔΝΤ.




Κανείς πέρα από την ίδια την Αθήνα δεν ξέρει ακριβώς πόσα χρήματα έχουν απομείνει στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο όλο και πιο απελπιστικός αγώνας της για να κάνει τις πληρωμές  δείχνει ότι δεν είναι και πολλά. Με Ευρωπαίους αξιωματούχους να αμφισβητούν τους ελληνικούς ισχυρισμούς ότι επίκειται συμφωνία, η μοίρα της χώρας στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο των εσόδων, τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει από την εγχώρια οικονομία.

Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα το 2014, αυξάνοντας τις πιθανότητες η Ελλάδα να πραγματοποήσει τις πληρωμές περίπου 1.5  δις € προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Το Υπουργείο Οικονομικών θα πάρει επίσης περίπου 3.8 δις € επιπλέον, λόγω των εσόδων που θα προέλθουν από τη φορολογία εισοδήματος που θα καταβληθεί από τους Έλληνες τον Ιούλιο. Στο παρακάτω γράφημα εμφανίζονται τα μηνιαία έσοδα του τρέχοντος έτους, με πορτοκαλί χρώμα, έναντι των αντίστοιχων εσόδων του προηγούμενου έτους:




Ενώ εισπράξεις είχαν ανοδική τάση, η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις δαπάνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τάση αυτή είναι εμφανής στο παρακάτω γράφημα:




Οι οικονομολόγοι της Royal Bank of Scotland, της ABN Amro και της JPMorgan Chase & Co. αναφέρουν ότι η κρίση θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα. Αν η ΕΚΤ αυξήσει το κούρεμα των ελληνικών collateral, στα περσινά επίπεδα, λόγω της υπερβολικά αργής εξέλιξης των διαπραγματεύσεων, τότε το τραπεζικό σύστημα θα έχει μόνο τέσσερις εβδομάδες ζωής, επισημαίνει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου