Κυριακή 17 Μαΐου 2015

The Telegraph: H Ελλάδα απέφυγε τη χρεωκοπία αλλά ψάχνει μανιασμένα για μετρητά.....ο χρόνος τελείωσε (γραφήματα)

H Ελληνική - σχεδόν χρεοκοπημένη - κυβέρνηση, έξυσε τον πάτο των ταμείων της, την Παρασκευή, ώστε να βρει αρκετά κεφάλαια και να αποφύγει την κρατική χρεωκοπία, αγοράζοντας πολύτιμο χρόνο και παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή πριν από μια κρίσιμη σειρά αποπληρωμών των διεθνών της υποχρεώσεων, τον επόμενο μήνα.

Η Αθήνα κατέβαλε με επιτυχία το υπολειπόμενο των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.  Οι παραπάνω υποχρεώσεις υπολογίζονται σε περίπου 500 εκ. €.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει μείνει χωρίς διεθνή βοήθεια από τον Αύγουστο, έχει καταφύγει σε ακραία μέτρα για να συνεχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους της.

Περισσότεροι από 1.000 οργανισμοί και επιχειρήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση υποχρεώθηκαν, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να μεταφέρουν τα περίσσεια ταμειακά διαθέσιμα τους, προς την κεντρική τράπεζα, ώστε να καταφέρει  η κυβέρνηση να μην πνιγεί μέσα σε μια χρεωκοπία.

Το τελευταίο τέχνασμα, που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση των Αθηνών, για να αυξηθεί η ρευστότητα,, ήταν να ζητήσει από τις πρεσβείες και τα προξενεία της να παραδώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην κυβέρνηση.




Αλλά οι δήμοι αντιστέκονται στην κατάσχεση, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η διαχειριστική τους ανεξαρτησία και η ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική.

«'Ότι τελειώνουν τα χρήματα είναι μια σχετική έννοια - δεν υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή που η κυβέρνηση θα ξεμείνει από μετρητά» δήλωσε ο Justin Knight της UBS.

«Σύμφωνα με πολλές μετρήσεις, η Ελλάδα έχει ήδη ξεμείνει από ρευστά και θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα της έκδοσης IOUs όπως ακριβώς είχαν αναγκαστεί να κάνουν για τον φαρμακευτικό κλάδο το 2011», είπε ο κ Knight.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό σταματήσει να πληρώνει πολλούς από τους προμηθευτές του δημοσίου και αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ αντιμετωπίζει και μια επιστροφή  ύψους 1,5 δις € προς το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Ιούνιο.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσα χρήματα εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα ενώ και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χρέους για τους επόμενους μήνες είναι ανησυχητικά βαρύ»,, δήλωσε η Ειρήνη Τσεκερίδου της Julius Baer.




Οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους προμηθευτές του Δημοσίου, επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να εμφανίσει πλεόνασμα κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους. Στοιχεία από την κεντρική τράπεζα εμφάνισαν το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Αθήνας στα 1,05 δις  € τον Απρίλιο.

Ωστόσο, αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να εντείνουν την ύφεση στην Ελλάδα, με τον περιορισμό των δαπανών στην εγχώρια οικονομία, προειδοποίησε η JP Morgan.

Η Ελλάδα επέστρεψε επίσημα στην ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, και «οι πιέσεις στην ταμειακές ροές της κεντρικής κυβέρνησης οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα όλα συγκλίνουν στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου» δήλωσε ο David Mackie και Malcolm Barr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου