Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Financial Times: Οι ακροαριστερές φατρίες του ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε ρήξη.....

Οι ηγέτες της ακροαριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έκαναν έκκληση για μια «ρήξη» με τους πιστωτές σε δημόσια πρόκληση προς τον πρωθπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς αυτό κινείται προς μια νέα συμφωνία διάσωσης.

Στους αντάρτες περιλαμβάνονται πέντε μέλη του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Γιάννη Μηλιό, σκιώδη υπουργό Οικονομικών όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση.

Ο ελιγμός τους σηματοδοτεί ,για πρώτη φορά, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, την αντίθεση της σκληροπυρηνικής φατρίας στις κυβερνητικές επιλογές ως προς την οικονομική πολιτική, δίνοντας ώθηση στην προοπτική για έξοδο από το ευρώ.

«Πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της υπογραφής μιας, προφανούς, συμφωνίας λιτότητας ή της ρήξης με τους δανειστές. . . Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει μέρος της λιτότητας και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο [συμφωνία διάσωσης]», δήλωσαν οι αντάρτες, σε ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα σε αριστερή ελληνική ιστοσελίδα.

Οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ υποκινούν τις αντιδράσεις, εδώ και εβδομάδες, σε μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το κείμενο πρόκειται να συζητηθεί σε μια δημόσια συνεδρίαση την Τρίτη και επισημαίνει την κλιμάκωση της εκστρατείας, κατά της λιτότητας η οποία εάν διατηρηθεί θα οδηγήσει το κόμμα σε διάσπαση.

«Η μόνη επιλογή μας είναι μια ρήξη με τους πιστωτές - η αναστολή των αποπληρωμών των δανείων, η επιβολή μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, η κρατικοποίηση των τραπεζών ξ φορολόγηση του κεφαλαίου και των πλουσίων και η χρηματοδότηση χρηματοδότηση μέτρων για την υποστήριξη των απλών ανθρώπων. . . ακόμη και μια ρήξη με το ευρώ », ανέφερε η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της, για τέσσερις μήνες στην προσπάθεια της να απελευθερώσει κάποια από τα κεφάλαια ύψους 7,2 δις € που αποτελούν εκταμιευθέντα χρήματα του προγράμματος διάσωσης. Αλλά η πρόοδος είναι αργή, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις οι πιστωτές ζητούν αντάλλαγματα για τα χρήματα.

[.........................................................................................................................................................]

Ο κ Μήλιος, ένας βετεράνος μαρξιστής οικονομολόγος, έχει οξύνει την επιχειρηματολογία του κατά της λιτότητας από τότε που εκδιώχθηκε από επικεφαλής της ομάδας οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, φέτος, σε μια αναδιοργάνωση του πολιτικού γραφείου, το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του κόμματος. Αλλά παραμένει ένα σημαίνον μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Άλλοι στην ομάδα ανταρτών αντιπροσωπεύουν διαφορετικές φατρίες βασισμένες πάντα σε ένα μαρξιστικό υπόβαθρο.

Ο κ Τσίπρας επιμένει ότι θα φέρει σε πέρας, την εντολή του Ελληνικού λαού, να τερματίσει τα επτά χρόνια της λιτότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος του ενιαίου νομίσματος.

Αλλά ακόμη και παραδοσιακοί πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, της ισχυρής Πρόεδρου της Βουλής, έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για την φαινομενική προθυμία της να συμβιβαστεί, σε αντιδιαστολή με την επιμονή του πρωθυπουργού ότι οι "κόκκινες γραμμές" που αφορούν τη μείωση των συντάξεων και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας - και τα δύο μακροχρόνια αιτήματα από τους πιστωτές - δεν θα περάσουν,





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου