Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Οι ελαφρόμυαλοι

Πηγή: Protagon.gr 
Προβλέψεις για χρεοκοπία της Ελλάδας από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν γίνει από πλήθος αξιωματούχων, οικονομολόγων-αναλυτών και Μέσων ενημέρωσης. Όλες έχουν διαψευστεί -ορισμένοι, μάλιστα, εξ αυτών έχουν κάνει την αυτοκριτική τους- και (ελπίζουμε ότι) θα διαψευστούν και οι σημερινές.
Υπάρχει, όμως, μια ειδοποιός διαφορά με ορισμένες κατηγορηματικές «προβλέψεις χρεοκοπίας», που γίνονται εδώ και ένα μήνα. Διότι αυτές στηρίζονται σε δηλώσεις Ελλήνων(!) αξιωματούχων.



Η πρώτη (εδώ), που έγινε από  διεθνή έγκυρη εφημερίδα, στηρίχτηκε σε κάποια δήλωση Έλληνα μη κατονομασθέντος υπουργού. Διαψεύστηκε εκ των πραγμάτων. Εκεί που (σχεδόν όλοι) έλεγαν ότι δεν υπήρχαν τα λεφτά για να πληρωθεί η (τότε) δόση προς το ΔΝΤ, έγινε το «θαύμα», τα λεφτά βρέθηκαν, η δόση πληρώθηκε και πήγαμε παρακάτω.

Σήμερα το σενάριο επαναλαμβάνεται, μόνο που αυτή τη φορά η «πρόβλεψη» για χρεοκοπία της χώρας στηρίζεται σε επώνυμες δηλώσεις, ακόμα και υπουργών (εδώ και εδώ)! Γράψαμε και την προηγούμενη φορά (εδώ) ότι αυτή η τακτική  είναι βλακώδης. Ακόμη κι αν μια κυβέρνηση έχει φτάσει «στο αμήν» και κρίνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει, το διαμηνύει εκεί που πρέπει. Όπως πιθανότατα έχει κάνει ο πρωθυπουργός στη Μέρκελ, στον Ολάντ και στον Λιου, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, άρα το ξέρει και η Λαγκάρντ του ΔΝΤ.  Επομένως, όλοι αυτοί δεν περιμένουν να το μάθουν από τον Βούτση, τον Χουντή και τον Φίλη.

Τι εξυπηρετεί, λοιπόν, αυτή η δημόσια επίδειξη «τσαμπουκά», που παραπέμπει σε χρεοκοπία; Εξυπηρετεί κάποιο συμφέρον της χώρας και των πολιτών η τροφοδότηση των διεθνών Μέσων ενημέρωσης, από ελληνικά χείλη, με τη θεωρία της χρεοκοπίας; Εξυπηρετεί αυτό τη διαπραγματευτική τακτική της χώρας; Πιέζονται η Μέρκελ, ο Ολάντ και η Λαγκάρντ, όταν το λέει δημόσια ο  Βούτσης ενώ το έχουν ακούσει κατ’ ιδίαν από τον Τσίπρα;
Αν, λοιπόν, πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική με στόχο να πιεστούν οι δανειστές, ο μόνος χαρακτηρισμός που ταιριάζει σ’ αυτήν είναι «βλακώδης». Αν τα λένε εξ ιδίας πρωτοβουλίας, νομίζοντας ότι βοηθούν έτσι την κυβέρνηση, είναι απλώς ελαφρόμυαλοι. Αν -τρίτο και χειρότερο- παίζουν το προπαγανδιστικό παιχνίδι, για να «ντοπαριστούν» οι οπαδοί ώστε να αντέξουν τις διαψεύσεις που θα ακολουθήσουν, δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο.
Η χρεοκοπία της χώρας δεν είναι παιχνίδι για τα κομματικά όργανα και δεν προσφέρεται για ανόητες δηλώσεις και «προβλέψεις» χάριν επικοινωνιακών παιγνίων. Οι ελαφρόμυαλοι, επιτέλους, ας σωπάσουν για λίγο. Στην περίπτωσή τους η σιωπή είναι χρυσός.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου