Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Schaeuble, Reuters: Καμία εναλλακτική λύση, για την Ελλάδα, πέρα από την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί η εκταμίευση περισσότερης βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα έχει ήδη υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της.

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Κυριακή, ο Schaeuble δήλωσε: «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να εκπληρώσει το πρόγραμμα στις 20 Φεβρουαρίου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε για εναλλακτικές λύσεις».

«Δεν υπάρχει κάτι που μας αφορά είναι ένα θέμα για την κυβέρνηση των Αθηνών» είπε ο Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που κυκλοφόρησαν το Σάββατο.

Την τελευταία προειδοποίηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, έκανε ένας κυβερνητικός  βουλευτής την Τετάρτη, ενώ δήλωσε ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να εξοφλήσει την πληρωμή που οφείλει στο ΔΝΤ, στις 5 Ιουνίου, εκτός εάν οι ξένοι δανειστές εκταμιεύσουν περισσότερα κεφάλαια.

Σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο Schaeuble είχε πει ότι μια τέτοια εκταμίευση θα αντέβαινε τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όταν δόθηκε στην Αθήνα παράταση τεσσάρων μηνών, για το πακέτο διάσωσης της, σε αντάλλαγμα την υπόσχεση της για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέντευξη του στη Deutschlandfunk, ο Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει ότι η Ελλάδα ήταν πιο κοντά στο να διασωθούν ή να χρεοκοπήσει. Είπε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα «έχει πολλή δουλειά να κάνει» μπροστά της.

Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι η Ομάδα των Επτά (G7) μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρωνκές χώρες, των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στη Δρέσδη επόμενη εβδομάδα, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα στην Ελλάδα.

Η αριστερή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λέει ότι ελπίζει να καταλήξει σε μια συμφωνία του τύπου «μετρητά-για-μεταρρυθμίσεις» μέσα στις επόμενες μέρες, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, είναι απαισιόδοξοι και αναφέρουν ότι οι συνομιλίες κινούνται με πολύ αργό ρυθμό για να φτάσουν σε αποτέλεσμα.

Oi Έλληνες αξιωματούχοι bas;izontai τώρα σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία, πριν από τις πληρωμές, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δις €, προς το ΔΝΤ, που πρέπει να καταβληθούν τον επόμενο μήνα, αρχής γενομένης με την καταβολή 300 εκ. € στις 5 Ιουνίου.

O Σόιμπλε δήλωσε επίσης, στο Reuters, ότι η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επίτευξη μια συμφωνίας με τους δανειστές της, μέσα σε λίγες μέρες, δεν στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα των διαπραγματεύσεων, και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να αποκλείσει μια Ελληνική πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου