Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Hugo Dixon, Νew York Times: To κλειδί για μια Ελληνική συμφωνία .....νέες εκλογές......αφού ο Τσίπρας καταπιεί τις υποσχέσεις του και πει την αλήθεια

Τα περισσότερα σενάρια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι δυσοίωνα. Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων, να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με την δια της βίας, μετατροπή των καταθέσεων σε τραπεζικό κεφάλαιο, να φύγει από το ευρώ και ούτω καθεξής.

Αλλά υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα ότι τα πράγματα θα καταλήξουν σχετικά καλά Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να εργαστούν σκληρά για την λιγότερο κακή διέξοδο και τη φυγή προς τα εμπρός.

Αυτό θα απαιτήσει από τον κ Τσίπρα, όχι μόνο να καταπιεί τα ίδια του τα λόγια, αλλά και για να προκαλέσει νέες εκλογές. Η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά πληρωμών Αθήνα που θα πρέπει να κάνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τους επόμενους τρεις μήνες - αλλά η μόνη εφικτή.

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την Ελλάδα είναι να συμφωνήσει σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της, ώστε να απελευθερωθούν τα κονδύλια ύψους 7,2 δις € των υπολοίπων της 2ης δανειακής σύμβασης και να αποφευχθεί μια χρεοκοπία που σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανόν να συμβεί τον επόμενο μήνα. Δεδομένου ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, αυτό δεν θα είναι εύκολο. Από την άλλη πλευρά, ο κ Τσίπρας λέει ότι είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία - έτσι αυτό ίσως δείχνει ότι είναι επιτέλους έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις.

Η πιο σημαντική απόφαση των Αθηνών έχει να κάνει με το συνταξιοδοτικό σύστημα. Το ελληνικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των εξαιρέσεων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να λαμβάνουν τις συντάξεις πολύ πριν από την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης. Οι πιστωτές δεν πρέπει να υποχωρήσουν σε αυτό το θέμα.

Από την άλλη πλευρά, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να συμβιβαστουν όσον αφορά  τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ενώ είναι σωστό να επιμείνουν να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντιμεταρρυθμίσει τις αλλαγές που έχουν γίνει έως τώρα και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να επιμείνουν σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς.

Υποθέτοντας ότι μια τέτοια βραχυπρόθεσμη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, τρία ερωτήματα θα πρέπει απαντηθούν. 


  1. Θα μπορέσει το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του κ Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηρίξει τη συμφωνία; 
  2. Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Αθήνα, ενώ θα διεξάγονται συνομιλίες, το καλοκαίρι, για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της; 
  3. Και θα είναι έτοιμη την Ελλάδα και οι πιστωτές της να συμφωνήσουν σε μια πολυετή συμφωνία που θα απαιτούσε ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ίσως πάνω από € 50 δισεκατομμύρια σε νέα δάνεια;
Οι προκήρυξη νέων εκλογών θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Θα ήταν μια διέξοδος για τον κ Τσίπρα ώστε να εκδιώξει τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος του. Με τη διασφάλιση της εντολής από τον Ελληνικό λαό θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διάσωσης ενώ οι πιστωτές θα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο να πάρει περισσότερα χρήματα τώρα και στο μέλλον.

Οι πιστωτές θα είναι δύσκολο να πιστέψουν οτιδήποτε υποσχεθεί ο Τσίπρας, εκτός και αν απευθυνθεί στον ελληνικό λαό. Μετά τους τελευταίους τέσσερις αποκαρδιωτικούς μήνες συνομιλιών, θα ανησυχούν ότι θα πάρει μόνο τα χρήματα και θα αδυνατεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, θα δυσκολευτούν να πείσουν τα κοινοβούλια τους να εγκρίνουν επιπλέον άνω των 50 δις € για τη διάσωση της Ελλάδας, νομίζοντας ότι θα πετάξουν τα λεφτά τους.  Το ΔΝΤ επίσης, θα είναι απρόθυμο να παίξει κάποιο ρόλο, αλλά αν δεν το κάνει, σίγουρα δεν θα είναι δυνατόν να υπερψηφίσει το γερμανικό Κοινοβούλιο τη διάσωση.

Με νέες εκλογές, στις οποίες ο κ Τσίπρας θα πει  ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για να σωθεί το έθνος, θα τα αλλάξει όλα αυτά. Δεδομένου ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ και ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε σύγχυση, ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να κερδίσει την πλειοψηφία.

Η καλύτερη χρονική στιγμή για μια δεύτερη εκλογή θα ήταν πιθανώς τον Ιούλιο - αφού εξασφαλιστεί μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία, αλλά πριν ξεκινήσει η σοβαρή διαπραγμάτευση για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο κ Τσίπρας θα συμφωνήσει σε ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα τώρα και θα προσπαθήσει να τα περάσει από το Κοινοβούλιο. Αυτό θα προκαλέσει μερικούς από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος του να επαναστατήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να τα περάσει.

Οι πιστωτές θα απελευθερώσουν τα 7,2 δις  € που απέμειναν από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Επειδή όμως αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να βγάλει η Ελλάδα το καλοκαίρι, η ΕΚΤ πιθανόν να αφήσει τις τράπεζες της χώρας να αγοράσουν περισσότερα κρατικά αξιόγραφα από την κυβέρνηση.

Ο Τσίπρας στη συνέχεια θα προκηρύξει εκλογές. Επειδή θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκλογή του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιοι υποψήφιοι θα μπορούν να κατέβουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, θα μπορούσε να πετάξει έξω μερικούς αντάρτες οι οποίοι πιθανότατα θα φτιάξουν άλλο κόμμα.

Μετά από μια δεύτερη εκλογή, θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Δεδομένου ότι ο Τσίπρας θα υποστηρίζεται από μια πιο μετριοπαθή ομάδα βουλευτών, οι πιστωτές δεν θα ήταν μόνο πρόθυμοι να δανείσουν περισσότερα χρήματα, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα συμφωνούν επίσης σε κάποια ανακούφιση για τα τεράστια χρέη της χώρας, πιθανότατα επεκτείνοντας τα επιτόκια και το χρόνο αποπληρωμής των δανείων.

Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαίνεται σαν ένα παραμύθι. Αλλά είναι ένα από τα λίγα που δεν τελειώνει με μια καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου