Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

The Wall Street Journal: H πρόεδρος του SSM Daniel Nouy, δηλώνει ότι οιΕλληνικές Τράπεζες καλά εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την κρίση

H κορυφαία αρχή εποπτείας των τραπεζών της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ποτέ καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση της χώρας, σε μια επίδειξη της εμπιστοσύνης της προς τις τράπεζες του πιο υπερχρεωμένου κράτους της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν στρεσαριστει από την φυγή των καταθέσεων και την πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών.

Σε μια συνέντευξη της στην «The Wall Street Journal»  η Daniele Nouy, πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) - του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ - δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες επιδεικνύουν σημαντική ανθεκτικότητα. Είπε επίσης ότι ο SSM παρακολουθεί πολύ στενά τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα των θέσεών τους.

«Αυτές οι τράπεζες έχουν περάσει από σημαντική αναδιάρθρωση, σημαντικές ανακεφαλαιοποιήσεις και επανακαθορισμό των επιχειρηματικών τους μοντέλων» ανέφερε η κα Nouy. Πρόσθεσε ότι, ακόμη και αν οι δανειστές διέρχονται μια δύσκολη περίοδο, «δεν ήταν ποτέ καλύτερα εξοπλισμένοι για να ξεπεράσουν από αυτό το είδος της στρεσογόνου κατάστασης».


Αντιμέτωπη με την εξάντληση των αποθεμάτων, η υπό αριστερή ηγεσία κυβέρνηση  στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένη σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις επόμενες δόσεις της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε σύνολο στα 245 δις €.

Η έλλειψη συμφωνίας έχει προκαλέσει παρατεταμένη αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας, στοιχειώνοντας τους επενδυτές και τους καταθέτες. Μια επιδείνωση της οικονομίας είναι επίσης πιθανό να ενισχύσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή εκείνα για τα οποία οι οφειλέτες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τις πληρωμές για περισσότερο από 90 ημέρες.

Στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδα έδειξαν ότι οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μειώθηκαν στα 138,6 δις € τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας. Ενώ η εκροή επιβραδύνθηκε μόνο το Μάρτιο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών Οι Έλληνες έχουν τραβήξει κάπου  26 δις € από το τραπεζικό σύστημα, φοβούμενοι την αλλαγή νομίσματος ή των ελέγχων κεφαλαίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου