Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

CNBC: Ελληνικό δράμα; Περισσότερο μοιάζει με τις «Kardashians»: αναφέρουν οι αναλυτές

Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σύρονται αργόσυρτα καταντώντας βαρετές μοιάζουν με  «κακής ποιότητας reality show» ανέφερε ένας αναλυτής στο CNBC.

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν,το Φεβρουάριο, οι συνομιλίες για να απεγκλωβίσουν την οικονομική βοήθεια που θα βοηθούσε να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας, έχουν περιπλεχθεί  με τα φώτα της δημοσιότητας. Ενώ συνεχίζουν να έχουν οδηγό τη φλυαρία της αγοράς, ανησυχίες για το μέλλον στην Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από μια παράπλευρη παράσταση, λένε οι ειδικοί.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σαν το «The Kardashians». Αρχικά ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και δημοφιλής, αλλά πλέον οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με όλο αυτό και έχει καταντήσει passe», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη, ο Brian Jacobsen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίου της Wells Fargo.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναγνωρίζουν πλέον, ότι ακόμη και αν η Ελλάδα αποφασίσει ότι πρόκειται να χρεοκοπήσει έναντι ορισμένων οφειλών ή να αναβάλει κάποιες πληρωμές, αυτό δεν πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζώνη του ευρώ ή την παγκόσμια οικονομία. Οι μόνοι που θα πάθουν καταστραφούν θα είναι οι Έλληνες», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες φάνηκε ξαναμπαίνουν στη σωστή τροχιά, μετά από την αρκετά εχθρική συνάντηση στη Ρίγα, τον περασμένο μήνα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναγνώρισαν την πρόοδο, ακόμη και αν χρειάζεται «περισσότερος χρόνος και προσπάθεια» για να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι Ευρωπαϊκές μετοχές τελείωσαν με μικτό πρόσημο στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η αλλαγή στον τόνο σηματοδοτεί μια «αίσθηση σύγκλισης» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, σχετικά με προβληματικά σημεία, όπως τo συνταξιοδοτικό και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, λένε οι ειδικοί.
«Αυτό που  έχει αλλάξει εντελώς μεταξύ των συναντήσεων είναι ο τόνος και αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Evariste Lefeuvre, επικεφαλής οικονομολόγος Βόρειας Αμερικής και επικεφαλής στρατηγικής Multi Asset της Natixis.  «Οι ελληνικές αρχές μιλούν περισσότερο για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.  Ενώ από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι αυτό που απαιτείται στην Ελλάδα είναι απλά μια ισορροπία του προϋπολογισμού».


Ο κίνδυνος της πτώχευσης εντείνει την πίεση προς την Αθήνα. Παρά την απόφαση για την πρόωρη καταβολή των περίπου 750 εκ. € προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τη Δευτέρα, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει επισφαλής με πολύ μεγαλύτερες αποπληρωμές χρέους στο μέλλον.

Τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα έχει να κάνει μια σειρά πληρωμών προς το ΔΝΤ, μαζί με μία εξαγορά ομολόγων ύψους 3,5 δις €  προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 19 Ιουνίου.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πλήρης απώλεια της αξιοπρέπειας της ελληνικής κυβέρνησης, πριν αποφασίσει πόσο μακριά θα πάει στις μεταρρυθμίσεις καθώς ξεμένει από ρευστά.  Σε κάποιο σημείο, δεν θα είναι σε θέση να κάνει αυτές τις πληρωμές και το ζητούμενο είναι, ο χρόνος κατά τον οποίο θα αποφασίσει να  κάνει αυτά που οι Ευρωπαίοι απαιτούν», δήλωσε ο Bill Adams, ανώτερος οικονομολόγος του διεθνούς ομίλου PNC Financial Services.

Με αυτά τα δεδομένα ανοίγεται ο δρόμος για μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα παράσχει στο χρεωμένο έθνος τα τόσο αναγκαία κεφάλαια, ήρθε η ώρα για τους επενδυτές να προχωρήσουμε αφού δαπανήσαμε πολύ χρόνο με την Ελλάδα»,  σύμφωνα με Longview Economics CEO Chris Watling.

Αλλά, ακόμη και εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και η Ελλάδα μπαίνει τελικά οδηγηθεί σε έξοδο από την ζώνη του ευρώ, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη θα είναι πολύ καλύτερα με μια πτώχευση και μακράν καλύτερα εφόσον συμβεί μια ελληνική έξοδος.  Η μερίδα του λέοντος του ελληνικού χρέους έχει μετακινηθεί από τους ισολογισμούς των ιδιωτικών τραπεζών στις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, ώστε καμία μετάδοση δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη. ο John Rutledge, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της SAFANAD, 

«Θα υπάρξει μια αντίδραση της αγοράς [σε μια ελληνική έξοδος] και αν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέσουν, θα είμαι μια επιθετικός αγοραστής», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου