Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Reuters: Σκωτσέζικο ντους από την Ελλάδα ώστε να αποφύγει τα προβλήματα ρευστότητας....


Σε σκωτσέζικο ντους υποβάλλει τους εταίρους της στην ευρωζώνη, η Ελλάδα, την Τρίτη. καθώς παλεύει να αποφύγει μια δυνητικά καταστροφική κρίση χρηματοδότησης, αυτόν τον μήνα, όταν και θα πρέπει να προβεί σε μια μεγάλη αποπληρωμή χρέους, προς το ΔΝΤ και ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε, μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ότι αναμένει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αναγνωρίσουν. την ερχόμενη Δευτέρα την πρόοδοπου επιτεύχθη στο μέτωπο της συμφωνίας για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.ανοίγοντας το δρόμο για τη διευκόλυνση της κρίσης ρευστότητας στην Αθήνα.


«Είμαστε σίγουρα ότι πρόκειται να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση, στις 11 Μαΐου, που θα επιβεβαιώσει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα είναι μία ακόμη κίνηση, ένα ακόμη βήμα, προς την κατεύθυνση μιας τελικής συμφωνίας»,είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Pierre Moscovici.

Νωρίτερα, ο Moscovici είχε προειδοποιήσει ότι η ζώνη του ευρώ δεν θα  αρχίσει καν τις συζητήσεις για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τους πιθανούς τρόπους για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, έως ότου η Αθήνα συμφωνήσει σε  ένα «συνεπές, λεπτομερές και πλήρες»  πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης με τους πιστωτές της.

Τα σχόλιά του έρχονται να κλείσουμε την πόρτα στις ελληνικές ελπίδες, της παράκαμψης  της ενδιάμεσης συμφωνίας και της εκκίνησης, άμεσα, μιας συνολικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ως χειρονομία καλής θέλησης,, ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει μια συμφωνία ύψους 1,2 δις € με τη γερμανική Fraport για την παραχώρηση της διαχείρισης των περιφερειακών αερολιμένων και να ανοίξει εκ νέου την διαδικασία υποβολής προσφορών για την πλειοψηφία των μετοχών στο λιμάνι του Πειραιά.

Η διπλωματική αναταραχή της Τρίτης ήρθε μετά  τη τηλεφωνική συνομιλία του αριστερού Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την, κατ εξοχήν ηγέτη της Ένωσης και μεγαλύτερη πιστώτρια της Ελλάδας, Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel τη Δευτέρα το βράδυ,

Οι εντατικές συνομιλίες συνεχίστηκαν επίσης, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την ενδιάμεση συμφωνία, αλλά δεν υπήρξε κανένα σημάδι σημαντικής προσέγγισης όσον αφορά τις βασικές διαφορές δηλαδή το ασφαλιστικό, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τον κατώτατο μισθό.

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι η Αθήνα έχει κάνει «σημαντικές παραχωρήσεις», αλλά ότι οι «σοβαρές διαφωνίες» μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ,  μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις και παραπονέθηκε ότι οι δύο πιστωτές θέτουν αντιφατικές «κόκκινες γραμμές».

«Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η δήλωση αυτή δημοσιεύτηκε με σκοπό να μεταθέσει την ευθύνη, για την αργή πρόοδο στις συνομιλίες στην πλευρά των δανειστών και να δείξει ότι η Ελληνική κυβέρνησή παίρνει μέτρα για να επιτύχει μια συμφωνία. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ζητάει από τον Τσίπρα να συμφωνήσει σε μια συμβιβαστική λύση και να αποφύγει το οικονομικό χάος.

Χαλάρωση του ασφυκτικού κλοιού

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε εν τω μεταξύ με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, μία ημέρα πριν από την συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΕΚΤ το οποίο αύριο θα ενημερωθεί με την εβδομαδιαία ανασκόπηση της δανειοδοτικής συνδρομής έκτακτης ανάγκης (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ ανέφερε σε δήλωσή της, ότι επανεξετάζεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Αθήνα ζητάει από την ΕΚΤ να αυξήσει τη σανίδα σωτηρίας που παρέχει μέσω της ρευστότητας και να επιτρέψει στις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα ΕΓΕΔ, διευκολύνοντας την άμεση χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει ήδη επιτάξει τα αποθέματα μετρητών από τους δήμους και τα κυβερνητικά όργανα, καθώς ξύνει τον πάτο του βαρελιού αναζητώντας κεφάλαια για την αποπληρωμή των 970 εκ, € προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Αλλά πηγές της κεντρικής τράπεζας της ζώνης του ευρώ, αναφέρουν ότι οι σκληροπυρηνικοί επικεφαλής της Γερμανικής Bundesbank θέλουν το «κούρεμα» στα ελληνικά collaterals πρέπει να αυξηθεί μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα και των τραπεζών της.

Μια τέτοια πηγή δήλωσε ότι δεν αναμένει από το Συμβούλιο να κάνει μια δραματική αλλαγή που θα θέσει τις ελληνικές τράπεζες σε άμεσα προβλήματα και ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Η πολιτική αβεβαιότητα ήταν αρκετή για να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει την πρόβλεψή της για την ελληνική οικονομική ανάπτυξη, το 2015, στο 0,5% από 2,5% μόλις πριν από τρεις μήνες και να μειώσει τις εκτιμήσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού πριν από την εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen απείλησε να κόψει τη χρηματοδότηση prow την Ελλάδα, εκτός αν oi Ευρωπαίοι εταίροi της συμφωνήσουν σε μια διαγραφή χρέους, αυτό διαψεύσθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το ΔΝΤ φυσικά δεν έχει ένα τέτοιο σχόλιο», είπε ο Schauble, αν και o  Thomsen θεωρεί ότι τα πράγματα «έχουν γίνει πιο δύσκολα».


Ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε δήλωση του αρνήθηκε ότι το Ταμείο έχει πιέσει για την ελάφρυνση του χρέους σε μεγάλη κλίμακα κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα στις 24 Απριλίου.

Ωστόσο, ο Thomsen είχε «επισημάνει την αντίστροφη σχέση που πρέπει να γίνουν» μεταξύ ολίσθηση στην Ελλάδα από δημοσιονομικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν το 2012 και την πρόσθετη χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους που απαιτούνται για να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο, είπε.

Ωστόσο, Thomsen είχε «επισημάνει την αντίστροφη σχέση που χρειάζεται να υπάρξει» μεταξύ της απόκλισης των Ελληνικών δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκαν το 2012 και της πρόσθετης χρηματοδότησης που απαιτείται σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο, είπε.

Ενώ η Γερμανία και οι σύμμαχοί της υπογράμμισαν την ηρεμία που επικρατεί στις αγορές ομολόγων για να δείξουν ότι μια ελληνική χρεωκοπία ή έξοδος από τη ζώνη του ευρώ δεν θα προκαλέσει μια ευρύτερη οικονομική κατάρρευση, όπως θα μπορούσε να γίνει το 2012, άλλες χώρες της ΕΕ είναι πιο ανήσυχες.

Ο Moscovici τόνισε την Τρίτη ότι ο στόχος της Επιτροπής ήταν να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και να αποτρέψει αυτό που ονομάζεται «ατύχημα», ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni προειδοποίησε ότι υποβαθμίζεται ο κίνδυνος από ένα πιθανό "Grexit".

"Η Κυβέρνηση της Ιταλίας θεωρεί κοντόφθαλμη και επικίνδυνη την υποτίμηση της ελληνικής κρίσης», δήλωσε ο Gentiloni στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η ιδέα μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ δεν θα μπορούσε να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου