Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Reuters: H συμπάθεια της Ευρώπης για την Ελλάδα στερεύει......Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης έκαψαν όλους τους φίλους της

σκίτσο Ανδρέας Πετρουλάκης - Καθημερινή
Όταν ο ριζοσπάστης αριστερός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου έγινε για λίγο καιρό το ίνδαλμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η ημερήσια γαλλική εφημερίδα Liberation, που ιδρύθηκε από τον φιλόσοφο Jean-Paul Sartre, τον ανακήρυξε ως «Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» τη στιγμή που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν με τον χωρίς γραβάτα πολιτικό και τον υπουργό Οικονομικών του με τα δερμάτινα, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε λιγότερο από 100 ημέρες μετά, η συμπάθεια για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει σχεδόν στερέψει.
Ιδεολογικές διατριβές, αντιφατικές δηλώσεις, διαρροές ευαίσθητων εγγράφων και άκαμπτες διαπραγματευτικές τακτικές έχουν κάψει, πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς που αρχικά ήταν φιλικά διακείμενοι προς τους νεοεμφανιζόμενους των Αθηνών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, αγκάλιασε τον Τσίπρα και τον πήρε επιδεικτικά από το χέρι σαν να προσπαθούσε να καθοδηγήσει τον αρχάριο πρωθυπουργό, στον λαβύρινθο της Ε.Ε. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, έτρεξε στην Αθήνα για να προσφέρει τη βοήθειά του.

Οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας που ήθελαν να μαλακώσουν την λιτότητα που καθοδηγούνταν από τη Γερμανία και να πιέσουν για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είδαν τον εκλογικό σεισμό στην Ελλάδα σαν ένα δώρο.

Ο σοσιαλιστής Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande είπε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «υπογράμμισε πως η λιτότητα ως η μόνη προοπτική και πραγματικότητα δεν μπορούσε πια να γίνει ανεκτή».

«Νομίζαμε ότι αυτό, τελικά, θα κάνει τους Γερμανούς να καταλάβουν πως η πολλή λιτότητα είναι εκείνη που οδηγεί την Ευρώπη στην αγκαλιά των εξτρεμιστών» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος κυβέρνησης χώρας της Νοτίου Ευρώπης για να συμπληρώσει «Αλλά με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι Έλληνες, κανένας δεν θέλει να σχετίζεται μαζί τους».

Επιπλέον, ορισμένοι νοτιοευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι εξοργισμένοι με το γεγονός ότι η Ελλάδα διακινδυνεύει μια ευρύτερη αναταραχή φθάνοντας τις συζητήσεις με τους πιστωτές της στα όρια της αθέτησης πληρωμών και μιας πιθανής εξόδου από το ευρώ.

Μήνυμα Ελπίδας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi, χαιρέτισε τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι «φέρνει ένα μήνυμα ελπίδας και όχι μόνο φόβου». Ωστόσο, μεσά από λίγες ημέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης εκνεύρισε τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ρώμης λέγοντας «Ας το δεχθούμε, η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμη».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan είπε ότι οι παρατηρήσεις ήταν «εκτός πραγματικότητας».

Σε άλλες χώρες που διασώθηκαν με προγράμματα βοήθειας, η συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε, ως επί το πλείστον, στην άκρα Αριστερά, ενώ κάποιοι πολιτικοί είδαν την επιτυχία του Τσίπρα ως απειλή για τους ίδιους.

Ένας Πορτογάλος υπουργός έλεγε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους της, εντός του τρέχοντος έτους,αν δοθούν στην Ελλάδα «εκπτώσεις» στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στους μισθούς και στα εργασιακά, τα οποία η Λισαβόνα έχει εφαρμόσει στο πλαίσιο του προγράμματος Ε.Ε./Δ.Ν.Τ.

Ο πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho, αποκάλεσε τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ως «παιδικό παραμύθι» ενώ ο Τσίπρας κατηγόρησε τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη πως ηγούνται ενός «άξονα» που έχει ως στόχο να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος διάσωσης, κάτι που και οι δύο διέψευσαν.

Παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού κόμματος, τον Απρίλιο, ο αρχηγός της Πορτογαλικής αντιπολίτευση Antonio Costas αποστασιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόμενος να ικανοποιήσει όλες τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.


Το Podemos απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στην Ισπανία, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Podemos, ο ηγέτης του με την αλογοουρά Pablo Iglesias ο οποίος περιέγραφε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «καθρέπτη» τον Ιανουάριο, έχει πάρει σταδιακά αποστάσεις από τις ουτοπικές προεκλογικές υποσχέσεις, βλέποντας την αδυναμία του Τσίπρα να προσαρμοστεί στους περιορισμούς που απαιτεί η διακυβέρνηση..

Το νεόκοπο κόμμα διαλαλούσε τα ελληνικά σχέδια για το τέλος της λιτότητας και για την παροχή δωρεάν ρεύματος και τροφίμων σε όσους το έχουν ανάγκη, αλλά τώρα έχει ρίξει κατά πολύ τις υποσχέσεις του και ανακοίνωσε ότι αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά.

Σε συνέντευξή του στο Reuterts, τον Μάρτιο, ο Iglesias, αναγνώρισε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της έδειξαν ότι υπάρχει περιορισμένες δυνατότητες για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης.

Στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες αποδέχθηκαν στωικά τη σκληρή λιτότητα μετά την οικονομική κρίση του 2008, πλαισιωμένες με μια επίμονη αποφασιστικότητα να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ, υπάρχει ακόμη λιγότερη συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ηγέτες του.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Rimantas Sadzius, είπε ότι η ελληνικές απειλές για χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρέους δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στη χώρα του, όπου ο κατώτατος μισθός είναι ο μισός και η μέση σύνταξη το ένα τέταρτο από ότι στην Ελλάδα.

«Εάν τα λεφτά της στήριξης ξοδευτούν χωρίς την κατάλληλη φροντίδα ώστε να επιστραφούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα υπάρξουν σοβαρά ερωτήματα για τις διαφορές στα επίπεδα διαβίωσης και γιατί μια χώρα που έχει πολύ χαμηλότερο κατώτατο μισθό από μια άλλη την οποία και πρέπει να υποστηρίξει» είπε στο Reuters.

Αλλά και η Λετονία αντιτίθεται σε όποιες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα με τον Janis Reirs, εκπρόσωπο τύπου του υπουργού Οικονομικών, να σημειώνει «πρέπει να υπάρχει η ίδια και ίση συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα όπως και στις άλλες (διασωθείσες) χώρες».

Συνήθως οι Λετονοί φαντάζονται τους Έλληνες με βάση τα γνωστά στερεότυπα τα οποία ο Βαρουφάκης έχει χαρακτηρίσει άδικα.

«Έχω την αντίληψη ότι οι Έλληνες λιάζονται μόνιμα και ότι ... παίρνουν τα πράγματα εύκολα και δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα αν έχουν εργασία ή όχι», δήλωσε ο Sondra Lace, ένας μουσικός παραγωγός στη Ρίγα.

«Οι Έλληνες έχουν ζήσει πέρα από τις δυνατότητές τους», δήλωσε ο 86χρονος Peteris Rubens, ο οποίος εργάζεται ως φρουρός ασφαλείας για να συμπληρώσει τη σύνταξή του. «Φυσικά, είχαν μια καλή ζωή και τώρα, που πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι τους, δεν τους είναι ευχάριστο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου