Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Business Insider: Η απελπισμένη Αθήνα αναμένει θετικές ειδήσεις από την Ευρώπη....

Η Ελλάδα είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup για άλλη μια φορά. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες, μόλις 24 ώρες πριν την τελευταία σημαντική αποπληρωμή χρέους από την Ελλάδα.

Την Τρίτη η Ελλάδα πρέπει μια αποπληρωμή ύψους 767 εκ. € προς το ΔΝΤ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δόση που πρέπει να καταβάλει η χώρα στους διεθνείς πιστωτές της από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Όλοι συναινούν και πιστεύουν ότι η χώρα θα καταφέρει να διαχειριστεί αυτή την πληρωμή, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσες (αν μπορέσει οποιαδήποτε άλλη) θα μπορέσει να εκπληρώσει μετά από αυτή.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard, ένας υπουργός του είπε (εδώ): «Έχουμε αρκετά χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι αρκετά για να μας φθάσουν μέχρι τέλη του μήνα. Όλοι το ξέρουμε αυτό'».

Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν πως τα χρήματα της Ελλάδας (χωρίς να λάβει τα 7,2 δις. € από τους πιστωτές της) θα μπορούσαν να τη φθάσουν μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσα χρήματα θα μπορέσει να ''τραβήξει'' από τα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι πληρωμές θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στα ύψη πολύ σύντομα, με τις πληρωμές του Ιουνίου να είναι βαρύτερες από αυτές του Μαΐου.




Σύμφωνα με τον Michala Marcussen της Societe Generale, στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει κάποια αναφορά στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αν και η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται απίθανη: 

Οι πιθανότητες μιας πλήρους συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας -η οποία θα επέτρεπε την απελευθέρωση των δεσμευμένων κεφαλαίων- εξακολουθούν να εμφανίζονται περιορισμένες. Ωστόσο, οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι πιθανό να επιβεβαιώσουν ότι έχει γίνει κάποια (ή στην καλύτερη περίπτωση κάποια σημαντική) πρόοδος.
Σε αυτό φαίνεται να είναι το συμπέρασμα για τους περισσότερους αναλυτές -καμία συμφωνία ακόμη, αλλά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε σχέση με τα προηγούμενα Eurogroups.

Αλλά οι αναλυτές της Rabobank, σημειώνουν ότι οι αναφορές στα Μ.Μ.Ε. δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση (η υπογράμμιση δική τους):
Υπάρχουν αναφορές σήμερα ότι η υπομονή αναφορικά με την Ελλάδα πραγματικά πλησιάζει στο τέλος το. Bloomberg (εδώ) παραθέτει δηλώσεις ανθρώπων κοντά στην καγκελάριο Merkel που ζητούν ένα Grexit, η Telegraph αναφέρει ότι μετά από εννέα ώρες συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αψηφήσει τους πιστωτές της, ένας ανώνυμος Έλληνας υπουργός σε δηλώσεις του στην Telegraph (εδώ) αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να μην κάνει την πληρωμή ύψους 750 εκ. €, αύριο προς το ΔΝΤ και ότι επίσης τα μετρητά δεν φτάνουν για να βγάλουν τον μήνα ενώ και η WSJ αναφέρει ότι το ΔΝΤ ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία.

Είναι δύσκολο να δούμε από που προέρχεται αυτή η πρόοδος.Η Κυβέρνηση έχει μια δέσμη ζητημάτων που τις θεωρεί «κόκκινες γραμμές» - ιδιαίτερα τις συντάξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας - που όμως είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια συμφωνία όσον αφορά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ενώ το ΔΝΤ ανησυχεί.

Υπάρχει ακόμα μια μικρή ένδειξη ότι η Αθήνα θα υποχωρήσει πρώτη,και πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών φαίνεται στην ευχάριστη θέση περιμένουν ως το φινάλε.

Ο παραμερισμός του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη θα μπορούσε να είναι αρκετός για να ηρεμήσουν κάποια άλλη μέλη του Eurogroup, αλλά δεν υπάρχει κανένα άλλο σημάδια ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στη στάση της -θυμηθείτε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα εάν η συμφωνία δεν είναι συνεπής με το μανιφέστο της ακροαριστερής πτέρυγας του κόμματός του

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να συμβιβαστούν οι αναφορές που προέρχονται από τη χώρα αυτή τη στιγμή με την ιδέα ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Οι δύο πλευρές έχουν αρκετά αδιάλλακτες θέσεις, και πρέπει η μία από τις δύο πλευρές να ενδώσει ειδάλλως δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου