Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

EBA:Ο αναβαλλόμενος φόρος σε φορολογική απαίτηση (Ν 4172/13 § 27Α), τεχνικές ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ οι παρατηρήσεις....

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αυτές γνωστοποιήθηκαν με δημοσιεύματα της Καθημερινής και του euro2day.gr κλπ, η European Bank Authority (ΕΒΑ) απέστειλε, την αναμενόμενη, επιστολή έγκρισης της αποδοχής των όρων της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση, με τις παρακάτω παρατηρήσεις:


  • Το ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια με μετρητά αντί με ομόλογα που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου.
  • Να περιοριστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI και μέρους των «κόκκινων» δανείων με φόρους από μελλοντικά κέρδη. Η EBA θεωρεί ότι η περίοδος 30 ετών που προβλέπει ο νόμος είναι υπερβολικά μεγάλη και ζητεί να περιοριστεί,
Όπως έγραφα από τις 10 Αυγούστου, η ΕΒΑ είναι αναγκασμένη - και για πολιτικούς λόγους - να αποδεχθεί τόσο τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από την DG Comp όσο και την αναφερόμενη μετατροπή.

Οι λόγοι που με είχαν οδηγήσει σε αυτό το συμπέρασμα είναι:

1.- η υψηλοτάτη συμμετοχή του Τ.Χ.Σ. - δλδ των χρημάτων που έχουν βάλει οι Ευρωπαίοι - στο Τραπεζικό σύστημα, άρα και η δυνατότητα τους να πάρουν τα λεφτά τους πίσω πιο σίγουρα,

2.- ο λόγος  για τον οποίο προκλήθηκαν αυτές οι ζημιές, που δεν είναι άλλος από την ίδια την απόφαση για το PSI+, δηλαδή, την απόφαση της ΕκΤ αλλά και των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επιβάλλουν «κούρεμα» στα ομόλογα του Ιδιωτικού τομέα. 

Όπως βλέπουμε και με βάση τα δημοσιεύματα, οι δύο τροποποιήσεις που ζητά η EBA είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και μάλλον ζητούνται για την «τιμή των όπλων» και σε μια προσπάθεια να δείξει ότι κρατά τα stress test και το AQR είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά.

Αν αναρωτηθούμε ποια θα είναι η ουσιαστική επίδραση στις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες από αυτές τις απαιτήσεις, μάλλον θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία μονολεκτική απάντηση, που δεν είναι άλλη από τη λέξη ΚΑΜΜΙΑ.

Εκτός και εάν κάποιος πιστεύει ότι στα επόμενα 20 χρόνια οι 4 συστημικές τράπεζες θα παρουσιάσουν συνολικά κέρδη κάτω από 5-9 δις € και μάλιστα σε ένα σύστημα υπερσυγκεντρωμένο.  Εάν ισχύει αυτό τότε μάλλον οι σημερινές κεφαλαιοποιήσεις πρέπει να υποδεκαπλασιαστούν. τι λέτε;

Πάντως όλοι οι διεθνείς οίκοι - ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ - θεωρούν πλέον ότι οι Ελληνικές τράπεζες ΔΕΝ θα απαιτηθεί να προβούν σε αυξήσεις Μ.Κ.


Σχετικά δημοσιεύματα:


Νόμος: 

υ.γ.: Δυστυχώς η ύπαρξη της επιστολής δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθεί από το site της EBA. Βασίζεται στις πληροφορίες των δύο έγκριτων μέσων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου