Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι στο Δημόσιο..............

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Από τη μια πόρτα βγαίνουν και από την άλλη... μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Εκείνο που διαφοροποιεί τους μεν από τους δε είναι το χρονικό διάστημα που απασχολούνται στο Δημόσιο, το Ταμείο στο οποίο ασφαλίζονται και ο χρηματοδότης του.



Εκείνοι που αποχωρούν από το Δημόσιο λόγω συνταξιοδότησης (κυρίως μόνιμο προσωπικό) καταγράφονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αντίθετα, εκείνοι που μπαίνουν στο Δημόσιο (κυρίως εποχικό προσωπικό που «ανακυκλώνεται» κάθε χρόνο), και οι οποίοι ξεπέρασαν τους 41.000 στις αρχές του 2014, καταγράφονται από το ΙΚΑ ως «νέοι ασφαλισμένοι». Η ασφάλιση στο ΙΚΑ κάθε νεοπροσληφθέντος στο Δημόσιο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2011, αλλά έπρεπε να φτάσει η 31η του Ιανουαρίου του 2014 για να καταγραφεί μια εκτίναξη στο πλήθος των νέων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ μέσω Δημοσίου σε σχέση με έναν χρόνο πριν, που θα ζήλευε ακόμα και ο κλάδος των ξενοδοχείων και εστιατορίων, ο οποίος ακμάζει λόγω αύξησης της ξένης τουριστικής κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) για τους απασχολουμένους οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι σ΄ αυτό, προκύπτουν τα εξής:

- Τον Ιανουάριο του 2014 οι ασφαλισμένοι στον κλάδο της δημόσιας διοίκησης (υπουργεία, ΟΤΑ), της Άμυνας και της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (σ.σ. ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης) αυξήθηκαν κατά 38,8% (έναντι αύξησης 38,7% σε ξενοδοχεία-εστιατόρια) σε σχέση με εκείνους που ήταν ασφαλισμένοι τον Ιανουάριο του 2013.

- Έτσι, ανήλθαν σε 41.489 οι νέοι ασφαλισμένοι οι οποίοι εργάζονται στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, έφτασαν τους 106.883 το 2014, έναντι 65.394 που ήταν το 2013. Κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε στο «Κ» πως σ΄ αυτούς τους νεοπροσληφθέντες σε όλο το εύρος του Δημοσίου και νεοασφαλισμένους στο ΙΚΑ περιλαμβάνονται κάθε είδους προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού. Η αύξηση αυτή μόνο συγκυριακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, μιας και καθ΄ όλη την περίοδο 2009-2013 το πλήθος των ασφαλισμένων που δούλευαν στο Δημόσιο ποτέ δεν ξεπέρασε τους 65.000-75.000.

Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των νέων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που δουλεύουν για το Δημόσιο φαίνεται πως χρηματοδοτείται από τους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα (Ιούνιος 2014), το 2013 προσελήφθησαν σε φορείς του Δημοσίου 32.227 μέσω ΕΣΠΑ περισσότερα άτομα σχέση με το 2012, φτάνοντας τους 47.570 το 2013. Αυτοί έχουν μισθούς πολύ χαμηλότερους από εκείνους του μόνιμου προσωπικού.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, η οποία αντιστοιχεί καθ’ όλο το δωδεκάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Κομισιόν, το προσωπικό στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης και στα Νομικά Πρόσωπα εκτός γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 55.101 άτομα.

Η μείωση αυτή οφείλεται συντριπτικά στη συνταξιοδότηση των μόνιμου ή αορίστου χρόνου δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, προφανώς, ασφαλίστηκαν προ του 2011 και, άρα, είναι καταγεγραμμένοι στο ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου.

Κερδισμένο το ΙΚΑ

Από την εκτίναξη του πλήθους των εργαζομένων μέσα σε έναν χρόνο στο ευρύτερο Δημόσιο δεν ωφελήθηκαν μόνο οι υπηρεσίες του, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις «αδειάζουν» από προσωπικό ή τα οικονομικά του κράτους, αλλά και το ΙΚΑ.

Από τους νέους ασφαλισμένους αυτούς, το Ταμείο εισέπραξε περίπου 254 εκατ. ευρώ περισσότερα από ασφαλιστικές εισφορές το 2013 σε σχέση με το 2012.

Έτσι, τα συνολικά έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένων του ΙΚΑ που εργάζονται στο Δημόσιο έφτασαν τον Ιανουάριο τα 655 εκατ. ευρώ, έναντι 400 εκατ. έναν χρόνο ακριβώς πριν. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος αντισταθμίζει σταδιακά τη μείωση της χρηματοδότησής του προς το ΙΚΑ, που το 2013 έφτασε τα 791 εκατ. ευρώ.

*Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 4ης Οκτωβρίου 2014


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου