Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Και μια αλήθεια (επιτέλους)........η FED διέκοψε το πρόγραμμα Quantitative Easing όπως και είχε ανακοινώσει.....

Όπως ήταν αναμενόμενο, σήμερα το απόγευμα η FED έδωσε τέλος στο τρίτο πρόγραμμα Quantitative Easing (QE-3) που είχε ξεκινήσει το 2012 με αγορές στοιχείων ενεργητικού και παροχή άπλετης ρευστότητας, στο χρηματοοικονομικό σύστημα.  


Να υπενθυμίσουμε ότι στην έναρξη του προγράμματος αγοράζονταν τίτλοι αξίας περίπου 85 δις € μηνιαίως, ενώ το τελευταίο διάστημα το ποσό είχε πέσει στα 15 δις €, επίσης καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι τα προγράμματα QE είχαν συνολική διάρκεια περίπου 6 χρόνων και έφτασαν, σε κάποια χρονικά σημεία, το ενεργητικό της FED περίπου στα 4,5 τρις $.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα κατακρίθηκαν και μάλιστα με ένταση από πλείστους όσους οικονομολόγους και είναι αλήθεια ότι η επόμενη μέρα είναι εν πολλοίς άγνωστη για όλους, μιας και τεράστια ρευστότητα από τις αγορές θα αποσυρθεί.

«Δεν έχουμε ανάλογη προηγούμενη εμπειρία από τέτοιο πείραμα στη νομισματική πολιτική. Τόσο οι αγορές όσο και η Fed ανησυχούν για την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση» εξηγεί  ο Win Thin, της Brown Brothers Harriman.

Ενώ οι FT γράφουν: «Η αναστάτωση που προκλήθηκε αυτόν τον μήνα στις αγορές δίνει μία γεύση του τι μπορεί να ακολουθήσει, καθώς η Fed θα σταματήσει να πλημμυρίζει με ρευστότητα το σύστημα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης θα αποκαλύψει ποιες τοποθετήσεις ενισχύθηκαν λόγω της δικής τους δομικής ισχύος και ποιες φούσκωσαν από την πλημμύρα των δολαρίων»

Πράγματι μια ματιά στα yields, παγκοσμίως θα πείσει και τον πιο άπιστο για τους φόβους, που περιγράψαμε πιο πάνω.

Άραγε ποιος θα ήταν ο πρώτος που θα «πλήρωνε» τον λογαριασμό; μα φυσικά οι χώρες εκείνες που είτε βρίσκονται σε αδυναμία είτε έχουν πολιτικούς - και πολίτες φυσικά - οι οποίοι πιστεύουν ότι «σε ένα νόμο με ένα άρθρο» - και αναφέρομαι στο σύνολο του πολιτικού κόσμου - θα γυρίσουν στις «ρόδινες» μέρες όπου η κατασπατάληση πόρων προσέφερε την πρόσκαιρη χαρά του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε!».

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος της ανόδου των yields και των spread παγκοσμίως, πλην των χωρών που αποτελούν ασφαλή καταφύγια, όπως η Γερμανία.

Παράλληλα η ισοτιμία του € υποχωρεί, με αποτέλεσμα όλες οι επενδύσεις που είναι ήδη τοποθετημένες στο νόμισμα να χάνουν την εσωτερική τους αξία.

Βέβαια η υποχώρηση του € ενώ προκαλεί πρόσκαιρα προβλήματα στις χρηματαγορές αυξάνει τις δυνατότητες των χωρών της ευρωζώνης να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς τις χώρες εκτός του νομίσματος.  Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί τα μάλα από αυτήν την υποχώρηση μιας και - όπως διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού - το 2015 θα επέλθει νέα έκρηξη του τουριστικού ρεύματος και ειδικά προς τις χώρες της Μεσογείου (βλ. Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Ασυγκράτητη η τουριστική έκρηξη).

Όπως γράψαμε από τις 21/09 (βλ.TLTRO's άλλο ένα βήμα προς την πλήρη ποσοτική χαλάρωση......) η σχετική αποτυχία του προγράμματος TLTRO's έδειξε τον δρόμο προς την πλήρη ποσοτική χαλάρωση που πλέον είναι αναγκασμένη να ξεκινήσει η ECB. Πλέον σχετικές δηλώσεις, που μας επιβεβαίωσαν πλήρως, ήρθαν από τον Mario Draghi λίγες μέρες μετά στις 10/10 (βλ. Νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής υπόσχεται ο Ντράγκι.......) αλλά και από τον Juncker, το απρόσμενο όμως ήρθε από την καγκελάριο Merkel η οποία εκθείασε τον super Mario κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η μετατόπιση του πόλου της παροχής ρευστότητας από τη μια μεριά του Ατλαντικού στην άλλη θα εξισορροπήσει σύντομα τις κεφαλαιαγορές και τα χρηματιστήρια, στα οποία παρατηρείται το φαινόμενο της έντονης μεταβλητότητας.

Βέβαια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και με στοιχεία Σεπτεμβρίου της Helex τα ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να αυξάνουν τις θέσεις τους, ασχέτως της παραφιλολογίας που καλλιεργείται από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου