Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Citi: Απόθεμα 44 δισ. σε ABS και καλυμμένα ομόλογα έχουν οι ελληνικές τράπεζες

Αρης Δαμουλάκης
Η αξία των τίτλων που μπορούν να τοποθετήσουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ. Τι ποσό αντιστοιχεί σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank. Mόνο τα υψηλής βαθμολόγησης περιουσιακά στοιχεία μπορούν να δοθούν ως collateral.

Citi: Απόθεμα 44 δισ. σε ABS/καλυμμένα ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες
Σε περίπου 44 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των Asset-Backed Securities (ABS) και των καλυμμένων ομολόγων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Citigroup σε σχετική ανάλυση, με αφορμή την απόφαση Ντράγκι για αγορές τίτλων από Ελλάδα και Κύπρο.
Η Citi αναφέρει ότι το ποσό των 44 δισ. αντιστοιχεί στο 12,5% του συνολικού ενεργητικού των τεσσάρων τραπεζών με βάση τους ισολογισμούς του 2013.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ξεχωριστά, το σύνολο των ABS-καλυμμένων ομολόγων ανέρχεται στα 22 δισ. για την Εθνική, στα 8 δισ. για την Alpha, στα 7,2 δισ. για την Πειραιώς και στα 7,2 δισ. για τη Eurobank.
Tονίζει ωστόσο ότι μόνο τα ABS που έχουν υψηλή βαθμολόγηση θα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ.
Η Citi φέρνει ως παράδειγμα την Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,47% υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα διαθέτει 4,2 δισ. σε ABS εκ των οποίων τα 2,3 δισ. είναι senior.
Μαζί με τα καλυμμένα ομόλογα, τα assets που μπορούν να δοθούν στην ΕΚΤ αντιστοιχούν στο 8,3% του συνολικού ενεργητικού της.
Όπως αναφέρει η Citi, η χρήση των καλυμμένων ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες ως collateral στην ΕΚΤ θα τους επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να μειώσουν το κόστος δανεισμού.
http://www.euro2day.gr/news/market/article/1260376/citi-apothema-44-dis-se-abs-kai-kalymmena-omologa.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου