Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Πέρασαν… τρένο τα stress test οι τράπεζες


της Αναστασίας Παπαϊωάννου
πηγή: Euro2day
(update) Πρακτικά δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης λέει η ΤτΕ. Με την καλύτερη αξιολόγηση η Alpha. Ακολουθεί η Πειραιώς. Πως περνούν με το δυναμικό σενάριο το τεστ αντοχής Εθνική και Euronank. Αναλυτικά τα νούμερα.
Τρένο πέρασαν την πανευρωπαική άσκηση προσομοίωσης οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες που συμμετείχαν καθώς βάσει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος πρακτικά δεν εμφανίζουν υπό τη δυναμική αξιολόγηση κεφαλαιακές ανάγκες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ «τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη συνολική αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού». Το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα (σ.σ η Eurobank) “στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση” σύμφωνα με την ανακοίνωση καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται μόλις σε 17,55 εκατ. ευρώ.
Την καλύτερη αξιολόγηση πέτυχε η Alpha Bank. Η τράπεζα πέρασε το τεστ αντοχής και με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού και επομένως δεν θα χρειασθεί καν να υποβάλει ακόμη και για τυπικούς λόγους σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης. H Alpha με βάση τα ευρήματα της αξιολόγησης κατατάσσεται στις πρώτες 20 καλύτερες τράπεζες στο ευρωπαϊκό σύστημα.
Με άνεση πέρασε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η Τράπεζα Πειραιώς χάρη στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ που διενήργησε την περασμένη Άνοιξη.
Με βάση το στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. ευρώ. Τυπικά, η τράπεζα πρέπει να υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, στο οποίο όμως απλά θα αναφέρει την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 1,75 δισ. ευρώ την περασμένη Άνοιξη.
Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με το 1 δισ. ευρώ καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.
Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και η Eurobank Ergasias A.E. στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση.
Τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.
Αναλυτικά:
* Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1 έχει η Alpha Bank στο δυσμενές σενάριο και περνά τα stress test της ΕΚΤ εβρισκόμενη στο κορυφαίο 20% μεταξύ των τραπεζών που εξετάστηκαν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, «η Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,16% ολοκληρώνει με επιτυχία τη Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment - "CA") 2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) υπερβαίνοντας τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο, τόσο υπό την παραδοχή του στατικού όσο και του δυναμικού Ισολογισμου, με ασφαλές κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ 1,3 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ
* Σύμφωνα με το stress test της ΕΚΤ η Εθνική Τράπεζα είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Εχει ήδη μαζέψει το 2014 κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank.
* Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,55 εκατ. ευρώ προκύπτουν για την Eurobank από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, και επομένως η τράπεζα περνά πρακτικά αβρόχοις ποσί το τεστ αντοχής.
Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 4,628 δισ. ευρώ με βάση τη στατική αξιολόγηση του ισολογισμού της κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013. Μετά όμως τον συνυπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ. ευρώ και των λοιπών κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης το ύψος των κεφαλαιακών της αναγκών υποχωρεί στα 1,76 δισ. ευρώ. Με το συνυπολογισμό της δυναμικής αξιολόγησης οι κεφαλαιακές ανάγκες περιορίζονται στα 17,55 εκατ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο.
* Με άνεση πέρασε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η Τράπεζα Πειραιώς χάρη στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ που διενήργησε την περασμένη άνοιξη.
Με βάση το στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. ευρώ. Η εγχώρια τράπεζα διενήργησε όμως αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με το 1 δισ. ευρώ καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου