Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Οι εναλλακτικές λύσεις για την "έξοδο" από το Μνημόνιο.......μετά το καυτό διήμερο

Όπως είχαμε πει και στην ανάρτηση «Εκλογές, Δημοσκοπήσεις, Έξοδος από το Μνημόνιο και όλα αυτά μαζί σε ένα αχταρμά....» οι Ευρωπαίοι αλλά και οι αγορές δεν εμπιστεύονται σε καμία περίπτωση:



1- τόσο την παρούσα συγκυβέρνηση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω άλλα συμφωνεί, άλλα υπογράφει και άλλα εν τέλει θέλει να εφαρμόσει παραπέμποντας στις καλένδες οποιαδήποτε αναγκαία μεταρρύθμιση, με την καθυστέρηση της έκδοσης των εφαρμοστικών αποφάσεων ή ακόμη και την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των ήδη συμφωνημένων, όσο και

2.- την αντιπολίτευση που άλλοτε σκίζει, άλλοτε διαγράφει, άλλοτε παγώνει τα χρέη και τα μνημόνια ενώ παράλληλα ξεσπαθώνει ως άλλος Δον Κιχώτης εναντίον οποιασδήποτε απαραίτητης μεταρρύθμισης αλλά πολλές φορές φτάνει στο σημείο να υπερασπίζεται ακόμη και πλαστογράφους απατεώνες (Μητρόπουλος).

Η έλλειψη αυτής της εμπιστοσύνης οδήγησε σε αυτό το διήμερο sell off τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και στην αγορά των ομολόγων - ειδικά σε αυτή - σε μια "επίδειξη" των αγορών στο τι μέλλει γενέσθαι εάν εφαρμοσθούν οι light εξαγγελίες των συγκυβερνούντων ή ακόμη χειρότερα στις πιο hard του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (η περίπτωση των Λαφαζάνηδων δεν συζητείται καν).

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι εναλλακτικές, της Ελλάδος, μιας και τα επιτόκια δανεισμού των δεκαετών ομολόγων, αυτή τη στιγμή κυμαίνονται πλησίον του 8% καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε έξοδο στις αγορές, χωρίς τον καθησυχασμό και την προστασία από τους εταίρους.

Α) Ας ξεκινήσουμε από το πρόγραμμα Post Programme Surveillance, δλδ την επιτήρηση μετά τη λήξη της δανειοδότησης. Αντίστοιχα PPS έχουν υπογράψει τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλλία.  Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Κατά την προσωπική μου πάντα άπψη η απάντηση είναι μονολεκτική: Ο Χ Ι.  Κατ΄ αρχήν οι δύο χώρες δεν δανείστηκαν παρά κλάσματα των αντίστοιχων Ελληνικών αναγκών ενώ κατά δεύτερον εφάρμοσαν τα συμφωνηθέντα αντίθετα από εμάς όπως προανέφερα.

Β) H δεύτερη εναλλακτική είναι η υπογραφή ενός προγράμματος Post Programme Enhaced surveillance, το οποίο κατά την προσωπική μου άποψη είναι πιο πιθανό. 

Ας δούμε το γιατί.  Για να "ηρεμήσουν" οι αγορές θα χρειασθεί μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης. Τέτοιου είδους γραμμές υπάρχουν 2 και είναι υπό την εποπτεία και τη διαχείριση του European Stability Mechanism (ESM).

Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL): H συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή προϋποθέτει από τη χώρα που θα τη χρησιμοποιήσει:


  • Να σέβεται τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ο.Ν.Ε. και να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου,
  • Να μην υπάρχουν κεφαλαιακά προβλήματα στο τραπεζικό της σύστημα,
  • Να έχει αποδείξει ότι έχει επιτυχημένες εξόδους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην PCCL,
  • Να έχει βιώσιμο εξωτερικό χρέος,
  • Να έχει διατηρήσιμη εξωτερική θέση,
Μπορεί να ενταχθεί η Ελλάδα στην παραπάνω πιστωτική γραμμή; Η απάντηση είναι μάλλον ΝΑΙ, μιας και πλην της παραμέτρου του βιώσιμου εξωτερικού χρέους πληρεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις τόσο της Commision όσο και του Συμβουλίου κορυφής η Ελλάδα σέβεται το ΣΣΣΔ, ενώ μετά τα stress test το ήδη ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό της σύστημα θα είναι βιώσιμο, έχει έξοδο στις αγορές και το εξωτερικό της χρέος σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής Νοεμβρίου 2012 θα ρυθμισθεί και θα καταστεί βιώσιμο με ευθύνη των κρατών μελών.

Enhanced Conditions Credit Line (ECCL): H συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή απαιτεί:

  • Να έχει υγιή δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση
  • Δεν συμμορφώνεται με κάποια από τα κριτήρια του PCCL
Μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί; η απάντηση είναι: σίγουρα ΝΑΙ

Ποιο όμως είναι το πρόβλημα και στις δύο πιστωτικές γραμμές; Μα φυσικά η υπογραφή κάποιου είδους Memorantum of Understanting (MoU) δλδ το δαιμονοποιημένο εν Ελλάδι μνημόνιο.

Εάν με ρωτήσετε εάν αυτό είναι πρόβλημα; θα σας απαντήσω μονολεκτικά: ΟΧΙ μιας και θα του δοθεί κάποιο άλλο όνομα, θα υπογραφεί μετά από κάποιες "σφαλιάρες" - ίσως - όπως αυτές του τελευταίου διημέρου και πάνω από όλα θα αποπέμπει(;) τον "τράγο" δλδ το IMF ή στα καθ'  υμάς ΔΝΤ και την επιτήρηση θα την αναλαμβάνει αποκλειστικά η Commision με την ECB.

Γ) Ένα σενάριο που έχει ακουστεί τελευταία και - προσωπικά - δεν το αποκλείω είναι η δημιουργία μιας ad hoc credit line, αποκλειστικά για την Ελλάδα.  Ας μην ξεχνούμε ότι είναι η χώρα που έχει δανεισθεί τα περισσότερα, έχουν ξοδευτεί πολλά - και σε χρόνο και σε χρήμα αλλά και σε κύρος - για τη διάσωση της και δεν το θεωρώ απίθανο. Βέβαια αυτό προϋποθέτει την συμμόρφωση της Αθήνας στα συμφωνηθέντα της 4ης αξιολόγησης πράγμα που δεν έχει γίνει έως τώρα. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως η πιστοληπτική γραμμή θα έχει τη μορφή που έχει και ο ECCL.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου