Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Τεχνική Ανάλυση & Χρηματιστήριο (by Manos V)

Ο όρος Τεχνική Ανάλυση ενώ ακούγεται πολύπλοκος και δυσνόητος, ουσιαστικά αναφέρεται σε κάτι που είναι σχετικά απλό. Στην μελέτη των διαγραμμάτων των τιμών των μετοχών, δεικτών κλπ, προκειμένου κάποιος να μπορέσει να τοποθετηθεί στην χρηματιστηριακή αγορά με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.



Έχει παρατηρηθεί ότι στις χρηματιστηριακές αγορές έχουν εμφανιστεί διαχρονικά μεγάλες αυξομειώσεις τιμών (οι επονομαζόμενες και κερδοσκοπικές φούσκες), σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Αρκεί κανείς να σκεφτεί για μια στιγμή τις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων διεθνώς τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, και σίγουρα θα συμφωνήσει ότι οι τιμές ακολουθούσαν έντονα ανοδική ή καθοδική πορεία, και μάλιστα για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα.


Το φαινόμενο αυτό χρησιμοποιείται ως επιχείρημα προκειμένου να αμφισβητηθεί η θεωρία της «ορθολογικής συμπεριφοράς» των συμμετεχόντων σε μια αγορά, άρα και η ίδια η ύπαρξη αποτελεσματικών αγορών. Είναι λογικό λοιπόν η παραπάνω εκτίμηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παρατηρείται μια τάση όσων τοποθετούνται στις χρηματιστηριακές αγορές να «κερδίσουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα», να μην μπορεί να θεωρηθεί τελείως αβάσιμη.


Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες της τεχνικής ανάλυσης να εκφράζουν αντιρρήσεις σχετικά με την θεωρία της αποτελεσματικότητας της αγοράς, και αντιθέτως να υποστηρίζουν ότι οι τιμές των μετοχών τείνουν να κινούνται σε τάσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκούν για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας τους την δυνατότητα να επιτυγχάνουν διαχρονικά πολύ καλές αποδόσεις.


Αυτό συμβαίνει, γιατί αντιθέτως με θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς, η οποία υποστηρίζει ότι οι τιμές των μετοχών, δεικτών, κλπ, ενσωματώνουν όλη την διαθέσιμη πληροφόρηση στις τρέχουσες τιμές τους, κατά τη γνώμη των χρηστών της τεχνικής ανάλυσης, οι πληροφορίες που φτάνουν στην αγορά και επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών, δεν φτάνουν σε όλους τους συμμετέχοντες ταυτόχρονα.


Αναγνωρίζουν όμως οι χρήστες της τεχνικής ανάλυσης, το γεγονός ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά ουσιαστικά είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, άρα κανένα «αυτόματο σύστημα τεχνικών κανόνων» δεν είναι ικανό να προβλέψει με διαχρονική συνέπεια την μεταβολή στις τιμές των μετοχών. Πάντα θα χρειάζεται και η υποκειμενική άποψη του εκάστοτε αναλυτή, προκειμένου να «συμπληρώνει» την όποια «αυτόματη» εκτίμηση γίνεται από ένα σύστημα συναλλαγών βασισμένο στις μεταβολές των τιμών και του όγκου συναλλαγών.


Η κριτική που ασκείται με βάση αυτήν την άποψη είναι ότι οι εκτιμήσεις που δεν στηρίζονται σε κάποιο αυτόματο σύστημα συναλλαγών, μπορεί πολλές φορές να διαφέρουν μεταξύ αναλυτών, σχετικά με το αν και κατά πόσο μια μετοχή, ή ένας χρηματιστηριακός δείκτης ακολουθεί ή όχι συγκεκριμένους κανόνες της τεχνικής ανάλυσης, όπως για παράδειγμα ποιο μπορεί να είναι ένα επίπεδο στήριξης ή αντίστασης. Έτσι και πάλι δεν μπορεί να βρεθεί μια ικανοποιητική εμπειρική μέθοδος προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των θεωριών της τεχνικής ανάλυσης.


Παρά όμως το γεγονός αυτό, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι το μέλλον μπορεί να προβλεφθεί μέσα από την μελέτη του παρελθόντος, άρα μπορούν πραγματικά να κερδίσουν μεγάλες αποδόσεις και μάλιστα με διαχρονική συνέπεια και ίσως αρκετοί χρήστες της τεχνικής ανάλυσης να το έχουν πετύχει στο παρελθόν, (ο γράφων σίγουρα δεν ανήκει σε αυτούς).

Δεν μπορεί όμως να αγνοηθεί το γεγονός ότι η χρήση της τεχνικής ανάλυσης βοηθάει σε κάποιο βαθμο τουλάχιστον τους συμμετέχοντες στην χρηματιστηριακή αγορά, μιας και όπως λέγεται «μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις». Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι πάντα κάποιος θα μπορεί βρίσκεται στη σωστή πλευρά της αγοράς. Το πιθανότερο είναι ότι κάποιες φορές θα κάνει και λάθη. Εναπόκειται όμως στον καθένα ξεχωριστά, να μάθει από αυτά τα λάθη, ώστε σιγά σιγά να αποφασίσει αν και σε ποιο βαθμό, η χρήση της τεχνικής ανάλυσης στη λήψη αποφάσεων τον εξυπηρετεί πραγματικά ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου