Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Κ. Ρέγκλινγκ: Ευρεία συμφωνία για απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

«Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις» επιβεβαιωθήκαμε πλήρως και μάλιστα σε χρόνο που ούτε ο πιο αισιόδοξος δεν θα το φανταζόταν.  Γράφαμε εχθές το βράδυ στις 3:50 π.μ.:


«Οι ενναλακτικές λύσεις για την "έξοδο" από το Μνημόνιο......μετά το καυτό διήμερο....» 


Ενώ σήμερα το απόγευμα ο Κλάους Ρεγκλινγκ δήλωσε:

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, υπεύθυνος για τον δανεισμό της χώρας, Κλάους Ρεγκλινγκ, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ΜΝΙ ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία (broad consensus) για την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τη δανειακή συμφωνία με το ΔΝΤ.
Όπως διευκρίνισε, προϋπόθεση αποτελεί  η έξοδος αυτή να είναι συνετή (prudent) και να συνοδεύεται από προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης, μία λύση για την οποία υπάρχει «μεγάλη συμπάθεια» ανάμεσα στα μέλη της Ευρωζώνης.
Η λέξη «συνετή» άλλωστε είναι αυτή που χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης  στο Eurgroup της Δευτέρας γα να περιγράψει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί  ταυτόχρονα και μια ξεκάθαρη (clear) σχέση με τους επίσημους πιστωτές, που θα καθιστά σαφές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.
Για  την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ρεγκλινγκ επανέλαβε αυτό που έχει πει και σε προηγούμενες δηλώσεις του, δηλαδή ότι η χώρα  ίσως δεν χρειαστεί νέα μείωση του χρέους.
«Θα το εξετάσουμε κι αυτό όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όμως μια τέτοια απόφαση φαίνεται ‘περιορισμένη», υπογράμμισε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως διατηρήσιμο εάν οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίσουν κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού από τον ESM και της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων που έχουν ήδη αποφασιστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου