Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Τ.τ.Ε.: Ισοζύγια εννεαμήνου 2012 έως 2014 ή αλλιώς τα ευχάριστα νέα συνεχίζονται.......

Σε συνέχεια των πρόδρομων δεικτών που δημοσίευσα ήδη, θα συνεχίσω με μακροοικονομικά στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας όπως αυτά τηρούνται στην ΤτΕ και δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 20-11-2014.

Α) Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών & Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων



Τα καλά νέα από το συγκεκριμένο μέτωπο συνεχίζονται μιας και όπως παρατηρούμε το συγκεκριμένο ισοζύγιο παραμένει θετικό και μάλιστα με ανοδική τάση.

Αν προσπαθήσουμε να θυμηθούμε πότε τελευταία φορά το συγκεκριμένο ισοζύγιο εμφάνισε θετικό πρόσημο, και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μάλλον εμείς οι πλησιάζοντες στα πρώτα -ήντα της ζωής μας θα πρέπει να ανατρέξουμε στα βρεφικά μας χρόνια ίσως και παλαιότερα.

Β) Εξαγωγές - Εισαγωγές


i) Εξαγωγές

Παρά περί του αντιθέτου δημοσίευσης των ΜΜΕ και λοιπών παρατηρούμε ότι οι εξαγωγές συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση και όπως μας λέει η Τ.τ.Ε. «κατά τη διάρκεια του 9-μήνου, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 8,5% (έναντι 2,8% την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους). Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2%, ενώ οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,6%.»

ii) Εισαγωγές

Παρατηρούμε άνοδο των εισαγωγών πράγμα που μας ξενίζει αλλά βλέποντας πιο αναλυτικά την ανάλυση του ισοζυγίου αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 698 εκ. €.  Από την άλλη σκεπτόμενοι ότι είμαστε μια χώρα - δυστυχώς - χωρίς παραγωγικό ιστό η αύξηση των εισαγωγών μπορεί να ιδωθεί και υπό το πρίσμα της αύξησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Γ) Επενδύσεις Άμεσες και Έμμεσες.

Εδώ έχουμε την πλήρη απομυθοποίηση της κλασικής παραφιλολογίας που διακινείται από το σύνολο σχεδόν των Μ.Μ.Ε. και συνοψίζεται στην φράση «οι ξένοι ξεπουλούν και φεύγουν από την Ελλάδα»

Ας δούμε τι μας λέει το δελτίο τύπου της Τ.τ.Ε.

«Το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 422 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή 793 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των επενδύσεων κατοίκων στο εξωτερικό (εκροή 5,8 δισεκ. ευρώ), η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των επενδύσεων μη κατοίκων στην Ελλάδα, κυρίως σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (εισροή 8 δισεκ. ευρώ).

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 3,4 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (εκροή 13,7 δισεκ. ευρώ), η οποία αντισταθμίστηκε από την καθαρή αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς το εξωτερικό (εισροή 8,5 δισεκ. ευρώ) και τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (εισροή 2,5 δισεκ. ευρώ).»

Τι είπατε; Οι ξένοι συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελληνική Οικονομία και στο Χρηματιστήριο με αυξητικό ρυθμό; ΝΑΙ ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα.....

Δ) Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο


Στα επιμέρους ισοζύγια ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το οποίο λόγω της αλματώδους αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα παρουσίασε θετικό αποτέλεσμα (εισροές μείον εκροές) ύψους 10.472,97 εκ. €, στο εννεάμηνο, αυξημένο κατά 32,41% συγκρινόμενο με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και 11,33% σε σχέση με το 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου