Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Όμιλος Motor Oil. Ένα σχόλιο για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.



Ο Όμιλος Motor Oil δραστηριοποιείται στον κλάδο των πετρελαιοειδών, και οι κύριες δραστηριότητες του, αφορούν τη διύλιση και την εμπορία προϊόντων πετρελαίου. Οι πωλήσεις του ομίλου στο πρώτο εννεάμηνο του 2014, ανήλθαν στο ποσό των 6,971 δις ευρώ, οριακά μειωμένες κατά -0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω της μείωσης που παρουσίασε συνολικά ο τομέας των εμπορευμάτων(-8,4%). 






Αντίθετα θετική ήταν η συνολική μεταβολή του τομέα των προϊόντων (+3.1%) όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα (1). 

Διάγραμμα 1

   

 
Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις πωλήσεις στο εσωτερικό (-1.1%) και δευτερευόντως από το εξωτερικό (-0,3%), ενώ θετική είναι η συνεισφορά του τομέα της ναυτιλίας (+5,5%).


Διάγραμμα 2

 

Το μικτό κέρδος παρουσιάζει αύξηση κατά 12,5%, ενώ μικρή ήταν η αύξηση και στο ποσοστό μικτού κέρδους κατά 0,4%. Οι παραπάνω εξέλιξη οφείλεται στην αύξηση που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού τομέα των πρατηρίων, μιας και η αύξηση στον τομέα της διύλισης είναι μικρή (διάγραμμα 3).

Διάγραμμα 3

    
Σημ. Δεν αναφέρεται ο τομέας των υπηρεσιών στα επί μέρους διαγράμματα.



Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις όμως, δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στα κέρδη προ φόρων και τόκων της εταιρείας, τα οποία παρουσιάζουν μείωση κατά 31,3% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Αυτό οφείλεται πέρα από τις μικρές αυξήσεις των εξόδων διοίκησης και διάθεσης, κυρίως στην μείωση των «λοιπών λειτουργικών εσόδων», τα οποία όπως αναφέρεται στην προηγούμενη έκθεση (6μηνιαία), αφορούν σε συναλλαγματικές διαφορές και έσοδα από εισπραττόμενα ενοίκια από αποθήκευτρα προϊόντων για λογαριασμό τρίτων, καθώς και έσοδα από τη χρήση του σταθμού βυτιοφόρων (Διάγραμμα 4).


Διάγραμμα 4
 

 


Έτσι μείωση εμφανίζεται και στα καθαρά προ φόρων κέρδη του ομίλου και παρά το γεγονός ότι τα χρηματοοικονομικά έξοδα παρουσιάζουν τάση μικρής βελτίωσης. Ως αποτέλεσμα η συνολική απόδοση ενεργητικού εμφανίζεται και αυτή μειωμένη, αν και στους επιμέρους τομείς, ο τομέας των πρατηρίων εμφανίζει αυξητικές τάσεις στις αποδόσεις του (Διάγραμμα 5).
  
Διάγραμμα 5
 
 


Τέλος όσον αφορά τις λειτουργικές ταμειακές ροές, το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού και τις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας, η προσωπική μας άποψη παραμένει ίδια, όπως περιγράφεται στον προηγούμενο σχολιασμό για τα αποτελέσματα του εξαμήνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου