Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Citi: Προσωρινή η αρνητική εικόνα των αγορών για την ελληνική οικονομία – Buy για τις ελληνικές τράπεζες


Με βάση τα αποτελέσματα του αναβαλλόμενου φόρου και τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν οριακά τα περιθώρια ασφαλείας για κεφαλαιακή επάρκεια μέχρι το 2016.
Οι σημερινές αποτιμήσεις εκφράζουν ένα υψηλό κόστος κεφαλαίων της τάξης του 14% - 15% και 3% ανάπτυξη. Με δεδομένο ότι η απόδοση του  δεκαετούς είναι στο 8% οι αποτιμήσεις αυτές έχουν βάση.
Καθώς όμως αναμένεται  και οι ενέργειες της ΕΚΤ να μειώσουν τα spreads στην περιφέρεια οι σημερινές αποτιμήσεις εκτιμούνται και ως υπερβολικά χαμηλές.

Η αρνητική εικόνα των αγορών για την Ελλάδα είναι προσωρινή, με τα υψηλά spreads για τα ελληνικά ομόλογα να μην προκαλούν ζημιά στην οικονομία και στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Το γ' τρίμηνο του 2014 έδειξε βελτίωση στην τάση για τα κόκκινα δάνεια και το κόστος χρηματοδότησης, που αναμένεται να συνεχίσουν τη βελτίωση και στο δ' τρίμηνο. Πολύ θετική ταν και η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Η Citi αναμένει, ότι η ΕΚΤ με το πακέτο νομισματικής χαλάρωσης θα δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έτσι θα αποφύγουν ένα υψηλό κόστος κεφαλαίου, ανάλογο με αυτό που έχουν οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών.
Η υψηλή όμως διακυμανσιμότητα των μετοχών είναι ένα αρνητικό στοιχείο. Για το λόγο αυτό η Citi προχωρά σε αποτίμηση των μετοχών με δείκτη κόστους κεφαλαίου ( cost of equity) με 12% έναντι του 11% που ήταν πριν.
Δίνει τιμές στόχους για την Alpha €0,65 με ένδειξη Buy, για την Πειραιώς €1,45 με ένδειξη Buy, για Εθνική €2,75 με ένδειξη Buy και για τη Eurobank €0,30 με ένδειξη Buy – Hold.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο γ' τρίμηνο είναι η ισχυρότερη στην Ευρωζώνη σε βάση τριμήνου προς τρίμηνο.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται η αύξηση στον ένατο μήνα πωλήσεων αυτοκινήτου κατά 26%, η δεύτερη υψηλότερη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Πώς βγαίνουν οι αποτιμήσεις
Επανερχόμενοι στις αποτιμήσεις η ανάλυση προβλέπει ότι η Alpha Βank διαπραγματεύεται με p/e 14,4 για τα κέρδη του 2014, η Πειραιώς με 24,9 και η Εθνική με 8,5. Αντίστοιχα, για το 2016 εκτιμάται ότι η Alpha διαπραγματεύεται με p/e 8, η Eurobank με p/e 6,7, η Πειραιώς με 8 και η Εθνική με 5,7.
Εάν ο παράγοντας cost of equity πέσει από το 15% που είναι σήμερα στο 9% και με βάση τις λογιστικές τιμές των μετοχών που θα έχουν διαμορφωθεί το 2017, αλλά μηδενικό ρυθμό επιστροφής ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE), τότε η αποτίμηση της Alpha ανεβαίνει στα  0,67 ευρώ, της Εurobank στα  0,36 ευρώ, της Εθνικής στα 3,17 ευρώ και της Πειραιώς στα 1,48 ευρώ.
Αν το παραπάνω κριτήριο συμπεριλάβει μια αύξηση 3% στην επιστροφή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) τότε οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στο 1 ευρώ για την Αlpha, στα 2,22 ευρώ για την Πειραιώς, στα 0,54 ευρώ για τη Eurobank και τα 4,76 ευρώ για την Εθνική.
Οι αποτιμήσεις της Citi με βάση τα δικά της κριτήρια δίνουν οριακά διαφορετική αποτίμηση στην Πειραιώς, στα 2,21 ευρώ, στα 0,48 ευρώ για τη Eurobank και τα 4,62 ευρώ για την Εθνική.
Πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;
Σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση θέμα μπορεί να εγερθεί βασικά για τη Eurobank καθώς διαθέτει ένα χαμηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας εάν αφαιρεθεί το πλεονέκτημα του αναβαλλόμενου φόρου ενώ έχει μπροστά της και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.
Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα αξιολογήσει την κεφαλαιακή ενίσχυση από τον αναβαλλόμενο φόρο σαν χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαια προς ενίσχυση της επάρκειας.
Τι εκτιμά η Citi για Alpha, Eurobank, Εθνική Τράπεζα
Όπως σημειώνεται στην έκθεσή της η Citi, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η ο “μεγαλύτερος παίκτης” στην ελληνική τραπεζική αγορά, διαθέτοντας το 30% της αγοράς δανείων και καταθέσεων. Θετικό είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της τράπεζας προέρχεται από την ελληνική αγορά, για την οποία η Citi εκτιμά ότι θα υπάρξει υποχώρηση στα επίπεδα των επισφαλών δανείων.
Alpha Bank: Σύσταση “αγορά” και τιμή-στόχο στα 0,65 ευρώ. Η Alpha Bank είναι ο κορυφαίος “παίκτης” στην αγορά λιανικής τραπεζικής καθώς και corporate banking. Η τράπεζα θα επωφεληθεί και από την υποχώρηση των επισφαλών δανείων στην ελληνική αγορά, ενώ αναμένεται βελτίωση του πάγιου ενεργητικού της.
Eurobank: Σε αναβάθμιση της σύστασης για την τράπεζα προχωρά η Citi. Πλέον η σύσταση για τη Eurobank είναι “αγορά/υψηλού ρίσκου”, από “ουδέτερη/υψηλού ρίσκου” που ήταν πριν, με την τιμή-στόχο να τίθεται στα 0,30 ευρώ. Η αναβάθμιση καταφθάνει μετά το πέρας των stress tests με τον διεθνή οίκο να τονίζει ότι η τράπεζα έχει ένα από τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης στην Ελλάδα, λόγω του αρκούντως υψηλού κόστους καταθέσεων. Σύμφωνα με τη Citi τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν στο “ανώτατο επίπεδό τους” μεταξύ τελών 2014 και αρχών 2015, ενώ το κόστος χρηματοδότησης (όλων των τραπεζών) αναμένεται να καταστεί περισσότερο φυσιολογικό.
Εθνική Τράπεζα: Σύσταση “αγορά” και τιμή-στόχο στα 2,75 ευρώ. Μετά την πρόσφατη υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου το P/TB της Εθνικής για το 2015 έχει υποχωρήσει στο 0,6, δηλαδή ένα από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα και παρά τα καλύτερα των εκτιμώμενων κέρδη της τράπεζας. Παράλληλα η εθνική εμφανίζει καλύτερο ισολογισμό από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και η κατοχή της Finansbank, η κερδοφορία της οποίας έχει βοηθήσει την Εθνική κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πηγή:  | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/74170/citi-prosorini-i-arnitiki-eikona-ton-agoron-gia-tin-elliniki-oikonomia-buy-gia-tis#ixzz3JKqdEqsU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου