Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Γιατί θα υπάρξει τελικά λύση (ακόμη μια φορά) στο Ελληνικό "δράμα"............

Κατ' αρχήν να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα έβρισκε τρόπους ώστε να συμβιβάζει και να συμβιβάζεται ώστε να προχωράει μπροστά. Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα στήθηκε μέσα από δεκάδες τέτοιους συμβιβασμούς που το οδήγησαν μέχρι τη σημερινή του μορφή.


Καλούμαστε σήμερα να δούμε εάν και γιατί αυτή η Ευρώπη θα δώσει για άλλη μια φορά στο Ελληνικό "δράμα".

Σε κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν συμφέρει αυτή τη στιγμή το ναυάγιο των συνομιλιών και η επακόλουθη κατάρρευση της Ελλάδος.

Από οικονομικής απόψεως είναι πασιφανές ότι μια τέτοια κατάρρευση και μάλιστα σε μια στιγμή η οποία η Ευρωπαϊκή κυρίως αλλά και η παγκόσμια οικονομία στην ουσία τρεκλίζει, ένα σκάσιμο της γαλανόλευκης φούσκας. ύψους αρκετών εκατοντάδων δις, θα έκανε την περίπτωση της Lehman Brothers να μοιάζει με κακόγουστο αστείο.  Φυσικό επακόλουθο να ακολουθήσουν την Ελλάδα στον γκρεμό και αρκετές χώρες της περιφέρειας με άγνωστες ουσιαστικά προεκτάσεις.  Αν σκεφθούμε ότι η πτώση μιας Πορτογαλικής τράπεζας έφερε τεράστια αναστάτωση στις αγορές, τι θα γινόταν εάν αυτό συνέβαινε σε μια χώρα;

Από πολιτικής μεριάς η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, μιας και οποιαδήποτε αντίστοιχη κίνηση των Ευρωπαίων θα ξυπνούσε τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά αρκετών λαών, κυρίως του Νότου.  Ποιος από τους εταίρους θα ήθελε να δει ξαφνικά μπροστά του κυβερνήσεις σαν αυτές που θα αντιπροσώπευαν λαούς όπως τους Ίβηρες με το PODEMOS ή τους Ιταλούς με τον Grillo; Ποιος θα εμπόδιζε αυτούς τους λαούς να ψηφίσουν ανθρώπους οι οποίοι κατ΄ ουσίαν διάκεινται αρνητικά προς την Ε.Ε;  Ενώ φυσικά τα αντανακλαστικά θα οδηγούσαν και μεγάλη μερίδα του κόσμου σε κόμματα της άκρας δεξιάς.

Επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε ότι στους Ευρωπαίους αλλά και στο Δ.Ν.Τ. συμφέρει τα μάλα  να επιτύχει το Ελληνικό πρόγραμμα ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της επιλογής τους να το εφαρμόσουν.

Αναρωτιέμαι εάν θα ήθελαν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, ειδικά τώρα που το συγκεκριμένο μοντέλο εξυγίανσης δείχνει να αποδίδει.

Βλέπουμε συνέχεια στους δείκτες που δημοσιεύονται ραγδαία βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών.  Είτε στους πρόδρομους δείκτες του Κ.Ε.Π.Ε. είτε σε αυτούς του Ι.Ο.Β.Ε. η βελτίωση αυτή αντικατοπτρίζεται υπέρ του δέοντως.  Το ίδιο συμβαίνει και στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας. Χαρακτηριστική είναι η δημοσίευση σήμερα από την Τ.τ.Ε. του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών & Χρημ/κων Μεταβιβάσεων το οποίο και για δεύτερο έτος παραμένει θετικό ενώ αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη για την πορεία μιας οικονομίας.

Παράλληλα για πρώτη φορά, με ένα μικρό διάλειμμα το 2010, η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα και μάλιστα για δύο συνεχόμενα τρίμηνα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την EUROSTAT χωρίς αστερίσκους.  Μάλιστα αυτή τη στιγμή  η Ελλάδα παρουσιάζει μια από τις υψηλότερες Ευρωπαϊκές επιδόσεις στον δείκτη αυτό. 


Ενώ οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Commision προβλέπουν εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.


Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι σύμφωνα με την Τ.τ.Ε. η χώρα παρουσιάζει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ενώ ο προϋπολογισμός που κατατίθεται θα είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος εδώ και δεκαετίες και από τους λίγους αντίστοιχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό το χαρακτηριστικό.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2014 εκτελείται υπερβαίνοντας τους τεθέντες στόχους και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έβλεπαν δημοσιονομικό κενό και για φέτος, στις διαπραγματεύσεις του 2013.

Αναρωτιέμαι ποιος Ευρωπαίος θα έπαιρνε την ευθύνη για να αφήσει να καταρρεύσει μια χώρα με αποτέλεσμα να αποδειχθεί ότι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε, απέτυχε οικτρά, άρα θα πρέπει να αποκλεισθεί η επανάληψη του, ενώ θα πρέπει να δικαιολογήσει στη χώρα του μια απώλεια μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προσωπικά αδυνατώ να το πιστέψω, εκτός εάν οι κυβερνώντες αποφασίσουν να αυτοκτονήσουν και να μας αυτοκτονήσουν όπως έγραψα σε άλλο post.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου