Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

"Θα φορολογήσετε τον τζίρο των εισηγμένων"; Ρωτούν οι ξένοι θεσμικοί τον κ. Γ. Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ)


Πριν μερικές εβδομάδες γραφαμε ότι "Οι αγορές το λένε, εμείς το ακούμε;"  Ίσως τελικά να αρχίσαμε να "ακούμε" λίγο καλύτερα. 

 Ζεστά πουλόβερ, καμπαρντίνα, ομπρέλα και ισχυρή… πειθώ, θα πρέπει να περιλαμβάνουν οι  αποσκευές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σταθάκη, ο οποίος στο  τέλος Νοεμβρίου θα βρεθεί στο Λονδίνο, για επαφές με τουλάχιστον είκοσι fund managers, δηλαδή εκπροσώπους μερικών από τα πιο ισχυρά funds παγκοσμίως. Την ίδια περίοδο στη βρετανική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται roadshows με Ελληνικό ενδιαφέρον από τους οίκους UBS, Deutche Bank, ΗSBC, αλλά πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του βουλευτή αποσυνδέουν τις εκδηλώσεις αυτές με την παρουσία του στο βροχερό Λονδίνο.



Καλά ενημερωμένες πηγές τoυ «R» αναφέρουν ότι για το «ραντεβού» με τους εκπροσώπους του… καπιταλισμού, των αδηφάγων αγορών, μεσολάβησαν κορυφαίοι Έλληνες διαχειριστές, ενώ κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις επικείμενες συναντήσεις μεσολάβησαν Έλληνες τραπεζίτες, που όμως, σήμερα είναι ανενεργοί. Τη συνάντηση, σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στoν «R» από κορυφαίες τραπεζικές πηγές, επεδίωξαν οι ίδιοι οι ξένοι θεσμικοί, καθώς πολλά λέγονται, πολλά γράφονται για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η «αποστολή» από την Κουμουνδούρου ανατέθηκε στον κ. Σταθάκη, καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Κρήτης και μία από τις πλέον ήρεμες φωνές στους κόλπους αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος θα πρέπει να εξηγήσει τι περιμένει τις αγορές από το ενδεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα μίας τέτοιας συμφωνίας. Επίσης, ο κ. Σταθάκης θα πρέπει να απαντήσει στους ξένους τι εννοεί ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν καλεί την κυβέρνηση να «αξιοποιήσει» τα 11,5 δις. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη στιγμή που τα stress tests κατέδειξαν την ετοιμότητα των τραπεζών να αποδεσμευτούν από τον εναγκαλισμό του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Κι όχι μόνο αυτό. Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο αναφέρουν στoν «R», ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους ξένους συναδέλφους τους για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Στο «σίτι» υπάρχει μεγάλη ανησυχία μήπως επανέλθει η καταστροφική φορολογική πολιτική του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, να φορολογηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση εισηγμένων και τραπεζών με συντελεστή 30%, κάτι που συζητείται, προφανώς για εγχώρια κατανάλωση, μεταξύ εκείνων που χαράσσουν την οικονομική πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου εν μέσω κατακραυγής, μπορεί να την απέσυρε, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα το πράξει;

Πηγές από τον κ. Σταθάκη πάντως, αναφέρουν ότι ο ίδιος θα εξηγήσει αναλυτικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία σε ένα απόλυτα εξειδικευμένο, απαιτητικό και ιδιόρρυθμο κοινό, που συνθέτει αυτό που λέμε «τους λύκους των αγορών». Στην «Ε» οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα γίνει το… απαραίτητο «μασάζ» στα αυτιά των ξένων, που το τελευταίο διάστημα και υπό το φόβο του πολιτικού ρίσκου, έχουν κολλημένα τα spreads πάνω από τις 720 μονάδες (σ.σ. πάνω από τις 600 μονάδες η έξοδος στις αγορές καθίσταται απαγορευτική) και με το Χρηματιστήριο να έχει «χάσει» μόνο τον Οκτώβριο 17%. Τέλος πάντων, ο κ. Σταθάκης θα εξηγήσει με τον δικό του τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί τον μπαμπούλα των αγορών…

Εκείνο που σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισημανθεί  είναι ότι τον περασμένο Ιούνιο εκθέσεις από JP Morgan και Morgan Stanley στις οποίες γινόταν εκτενής αναφορά για το πολιτικό ρίσκο της χώρας, τονιζόταν, μεταξύ άλλων, πως ακόμα και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προκύψει από τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν στην Ελλάδα, δεν «θα επιτρέψει να πάνε στράφι οι θυσίες των πολιτών τα τελευταία τέσσερα χρόνια της επίπονης λιτότητας».

Σημειωτέον, ότι προηγούμενες επαφές της Goldman Sachs με τα «οικονομικά μυαλά» του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο διάστημα, είχαν διαψευσθεί μετ’ επιτάσεως και σφόδρα από την Κουμουνδούρου. Πλέον όμως, ενόψει των προσεχών τετ α τετ Σταθάκη – ξένων οίκων, ο κ. Αλ. Τσίπρας σπάει τα ταμπού με τις αγορές…


Πηγή:
www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου