Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Προεδρική εκλογή και πολιτικός κίνδυνος..........

Σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές η εκλογή για την ανάδειξη νέου ΠτΔ θα πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο στις 12/02/2015 (αρθρ. 32 §  1 του Συντάγματος), ενώ για την εκλογή του απαιτούνται τα 2/3 των Βουλευτών στις δύο πρώτες ψηφοφορίες (αρθρ. 32 § 3) και τα 3/5 στην τρίτη ψηφοφορία.


Πηγές πιθανών εκλεκτόρων

Αν ρίξουμε μια ματιά στη διάταξη του πολιτικού σκηνικού θα δούμε ότι ΔΗΜ.ΑΡ. κι ΑΝ.ΕΛ. το πιθανότερο και μέσα σε κλίμα πόλωσης να μην εισέλθουν στη νέα Βουλή εφόσον οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Επίσης καλό θα ήταν να δούμε τις κατά καιρούς δηλώσεις Βουλευτών που είτε ανήκουν σε Κ.Ο. είτε είναι ανεξάρτητοι.  Εκεί θα εντοπίσουμε δύο δεξαμενές άντλησης θετικών ψήφων για τη συγκεκριμένη εκλογή.

Στην πρώτη δεξαμενή έχουμε όσους δήλωσαν κατά το παρελθόν ότι η ψήφος τους θα εξαρτηθεί από το προτεινόμενο πρόσωπο, δηλαδή τους Χαϊκάλη, Μελά ενώ αρκετοί άλλοι έχουν δηλώσει - διφορούμενο τελείως και μεταφραζόμενο αναλόγως της στιγμής - ότι τοποθετούν το "συμφέρον της πατρίδας πάνω από όλα".  Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Κουντουρά, Κόλλια, Κουράκος, Καπερνάρος.

Στη δεύτερη δεξαμενή έχουμε αυτούς που προέρχονται από την αριστερά και έχουν δηλώσει ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν οι πρόωρες εκλογές και θα ψηφίσουν για ΠτΔ όπως ο Λυκούδης αλλά και πλείστοι όσοι οι οποίοι θέλοντας "να νίψουν τας χείρας τους" πετούν το μπαλάκι στους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας Εθνική συναίνεση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι  Ψαριανός, Οικονόμου, Αηδόνης, Μάρκου από τους ανεξάρτητους και οι Φούντα, Τσούκαλης από τη ΔΗ.ΜΑΡ.

Μια κατηγορία μόνος του παραμένει ο "στρατηγός άνεμος" ο οποίος δήλωσε "ας βρεθούν οι 179 και θα ψηφίσω). 

Οικονομικές εξελίξεις

Όπως πολλάκις έχουμε πει και αναλύσει από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου (βλ. εδώ) διανύουμε το πιο κρίσιμο 40ήμερο της χώρας τουλάχιστον μεταπολιτευτικά.

Οι προϋποθέσεις για θετικές εξελίξεις είναι:

α) η επιτυχής αξιολόγηση από την τρόικα η οποία το πιθανότερο θα επιτευχθεί μιας και οι δυο πλευρές μόνο να χάσουν θα έχουν στην περίπτωση αποτυχίας, με περισσότερο δε χαμένη (έως κατεστραμμένη) την Ελληνική πλευρά.

β) η αναβάθμιση από τους πιστοληπτικούς οίκους (21/11 Moody's 28/11 Fitch)

γ) η λήψη της απόφασης για τη προληπτική γραμμή χρηματοδότησης το πιθανότερο στις 8/12 από το Eurogroup, που θα επαναλάβουμε το πιθανότερο είναι να αποτελεί μια ad hoc πιστωτική γραμμή.

Να υπενθυμίσω ότι το ίδιο γράφαμε από τις 16 Οκτωβρίου (βλ. εδώ) όταν όλοι μιλούσαν είτε για «clean exit» είτε για «σχισίματα των μνημονίων», ενώ το επαναλάβαμε στις 27 Οκτωβρίου (βλ. εδώ).

δ) ο διακανονισμός με επιμήκυνση του Δημοσίου χρέους και μηδενισμό(;) των επιτοκίων  όπως είχε αποφασισθεί από το Συμβούλιο Κορυφής του Νοεμβρίου 2012, στην ουσία δηλαδή για ένα haircut σε όρους παρούσης αξίας.

Συμπεράσματα

Εάν συμβούν - το πιθανότερο να συμβούν - αυτές οι εξελίξεις τόσο η πρώτη δεξαμενή ψηφοφόρων "απελευθερώνεται" για το καλό της Ελλάδος στηριζόμενοι τόσο στις οικονομικές εξελίξεις όσο και στην τουρκική προκλητικότητα.

Η δεύτερη δεξαμενή είναι ακόμη πιο εύκολο να "απελευθερωθεί" μιας και αυτό που στην ουσία ζητάει είναι να προσκαλέσει ο Σαμαράς τον Τσίπρα σε διάλογο.  

Τι θα κάνει ο Τσίπρας εάν ο Σαμαράς έχει μια συμφέρουσα συμφωνία στα χέρια του; Θα αρνηθεί τον διάλογο; Θα πάει να ζητήσει εκλογές; 

Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα κριθούν όλα.....

Οψόμεθα.....

Υ.Γ. 1: Ας μην ξεχνάμε και τους 2 ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από την Χ.Α. και η ψήφος τους είναι ένας γρίφος.

Υ.Γ.2: Μόλις διάβασα την σημερινή ομιλία του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αναφέρει:

«...η τελική αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος από την τρόικα, η νέα συμφωνία με τους εταίρους και οι παράμετροι αυτής, καθώς και η διευθέτηση του δημοσίου χρέους παραμένουν ανοικτά ζητήματα μεγάλης σημασίας, τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη νέα φάση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου