Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Η Κασσάνδρα επαληθεύθηκε οι σύγχρονες καρικατούρες της ευτυχώς ΟΧΙ.......

Για έβδομο μήνα κατά σειρά τα ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά, παρέα με "βαθυστόχαστους αναλυτές" προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια ξεπουλούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο και αποχωρούν....

Για επτά μήνες η συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση αφορούσε:


- τα stress test και την αποτυχία των τραπεζών με επακόλουθες μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτούνταν...
- το AQR που θα αποδείκνυε και θα ανέδυε τους σκελετούς που είχαν θαμμένους στα συρτάρια τους οι εγχώριες τράπεζες....
- την πολιτική κατάσταση η οποία θα έκανε τους ξένους να τρέξουν στην έξοδο και στο συνεχιζόμενο sell of
- την αποτυχία της Ελληνικής Οικονομίας και φέτος και για τα επόμενα χρόνια

Όταν βέβαια των Οκτώβριο διαψεύσθηκαν τόσο όσον αφορά τα stress test και το AQR, ανακάλυψαν είτε νέες ΑΜΚ χωρίς βέβαια να δικαιολογούν το λόγο που αυτές είναι αναγκαίες, πέραν των εμμονών (;) τους, μιας και οι τράπεζες βρέθηκαν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και μάλιστα χωρίς ανάγκη για τη δημιουργία capital buffer, σε μια αγορά που είτε ΔΕΝ μπορεί είτε ΔΕΝ θέλει να δανειστεί.

Στη συνέχεια διαψεύσθηκαν παταγωδώς στην προσπάθεια τους να πείσουν για την αποτυχία της Ελληνικής Οικονομίας, μιας και η Φθινοπωρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  συμφωνούσε απόλυτα με τις προοπτικές της, ενώ συνολικά οι πρόδρομοι δείκτες του ΙΟΒΕ μας δείχνουν ότι  η οικονομία πηγαίνει όλο και καλύτερα.

Οι εμμονές (;) βέβαια συνεχίσθηκαν αμείωτες και έπρεπε να ανακαλυφθούν νέοι μύθοι, τέτοιοι προέκυψαν από τη "διχογνωμία" μεταξύ των μελών της ΕκΤ για την περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση και την εντεινόμενη "προεκλογική" περίοδο που διανύουμε, ενώ ο μύθος οι ξένοι πουλούν παρέμεινε ακλόνητος.

Βέβαια και εκ νέου με την χθεσινή ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Ε.Ε. της ΕκΤ  κατ έπεσε και ο μύθος αυτός. Ενώ σήμερα και για έβδομο συνεχή μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του axia numbers μας τελείωσε και το παραμύθι με τους ξένους, μιας και για ένα ακόμη μήνα τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια αύξησαν τη θέση τους στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.Α.  όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

axia numbers 10ος 2014
Οι μύθοι που απέμειναν πλέον είναι δύο:

1.- Ο πολιτικός κίνδυνος και η πιθανολογούμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
2.- Οι αποφάσεις του Eurogroup για το Ελληνικό χρέος και τη προληπτική γραμμή χρηματοδότησης

Ας τους δούμε αναλυτικά...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και παρότι η κυβέρνηση πέφτει από τη μία επικοινωνιακή γκάφα στην άλλη, δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα ποσοστά των ευροεκλογών. Οι συγκεκριμένες μάλιστα εκλογές περιέχουν ιστορικά τη λεγόμενη τιμωρητική ψήφο, δεδομένου μάλιστα ότι έλαβε 150.000 ψήφους λιγότερες από ότι στις Εθνικές εκλογές....μάλλον πρόκειται για ένα ακόμη μύθο.  Ας δούμε τις δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιευθεί έως εχθές:


Τελικά ο μόνος μύθος που απέμεινε να καταρριφθεί είναι αυτός που έχει να κάνει με την απόφαση της Ευρωζώνης για το χρέος και την προληπτική χρηματοδοτική γραμμή. 

Αν σκεφθούμε ότι οι Ευρωπαίοι εδώ και αρκετές δεκαετίες έχουν καταφέρει να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα και να προχωρήσουν σε λύσεις που ικανοποιούσαν όλες τις πλευρές, μάλλον θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ΚΑΙ αυτός ο μύθος θα καταρρεύσει.....Τα πρώτα σημάδια της πανίσχυρης πλέον Commision υπό τον Juncker προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου