Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Υπογράφηκε επιτέλους, η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Development.

Υπογράφηκε επιτέλους, η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Development.Μια επένδυση ύψους, τουλάχιστον 8 δις €, η οποία θα μετατρέψει τον σκουπιδότοπο του Ελληνικού σε τουριστική και οικονομική όαση στην Ελλάδα.


Αναλογιζόμενοι την σχετική μελέτη του Ι.Ο.Β.Ε. η οποία συνάγει ότι η αξιοποίηση της έκτασης θα συνεισφέρει περίπου 2% του Α.Ε.Π. ετησίως, αναρωτιέται κανείς πόσα λεφτά χάθηκαν στα 13 χρόνια που έμεινε στην κατάσταση που το ξέρουμε.

Βέβαια όλα αυτά τελούν υπό συγκεκριμένων «αναβλητικών αιρέσεων» δηλαδή την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης, την κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης, την έγκριση του με Π.Δ. κ.λ.π. κ.λ.π.  Διαδικασίες που μπορεί να κρατήσουν έως 2 χρόνια...άλλως η εταιρεία δεν έχει καμία υποχρέωση ή μάλλον ξεκινάει να έχει απαιτήσεις.

Κι αναρωτιέται κανείς γιατί όλα αυτά δεν είναι έτοιμα σε επίπεδο τουλάχιστον τελικής προεργασίας ώστε εντός 2-4 μηνών να είναι έτοιμα όλα;

Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων της Εταιρείας επί του θέματος της απόκτησης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», η LAMDA Development S.A. ανακοινώνει ότι υπεγράφη σήμερα η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» από την 100% θυγατρική της εταιρεία ειδικού σκοπού «HELLINIKON GLOBAL I S.A.» ως Αγοράστρια και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ως Πωλητή, με την Εταιρεία να υπογράφει επίσης τη σύμβαση ως εγγυήτρια της Αγοράστριας.

Η σημερινή υπογραφή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και διαφανούς διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Δεκέμβριο 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών περίπου, με την ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων για την μεταβίβαση των ως άνω μετοχών για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικής δαπάνης 8 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα του έργου δύο εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως εταιρειών, που διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία σε έργα ανάπτυξης υποδομών, του Fosun Group, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Κίνας και της Al Maabar, μίας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών real estate στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής με έδρα το Abu Dhabi, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και συμβάλλει στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Η παρουσία τους μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την τόνωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας υπέρβασης της κρίσης.

Η ιδιαίτερη θέση της Lamda Development, μιας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας στο επενδυτικό σχήμα του έργου, εγγυάται τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα του έργου όσον αφορά στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του γενικότερα και, ειδικότερα, τη συμμετοχή της ελληνικής εργασίας, του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού και της ελληνικής επιχειρηματικότητας κατά την κατασκευή του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου