Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Σημαντικές Ημερομηνίες Νοεμβρίου 2014.......ίσως του πιο σημαντικού μήνα για την μεταπολεμική Ελλάδα

Το μήνα Νοέμβριο έχουμε τις παρακάτω σημαντικές ημερομηνίες για την Ελληνική Οικονομία αλλά και το Χρηματιστήριο, μιας και είναι ο μήνας που θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών:


Ι) Οικονομία

α) Στις 06/11/2014 έχουμε το πρώτο κρίσιμο Eurogroup στο οποίο θα τεθεί, λογικά και το θέμα του χρέους,

β) Στις 8/11/2014 θα λάβει χώρα στο Κάιρο η τριμερής Σύνοδος Κορυφής της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου.  Η Αίγυπτος πνέει μένεα εναντίον της Τουρκίας και δεν θεωρείται καθόλου απίθανη μια συμφωνία μεταξύ των χωρών για τον καθορισμό της ΑΟΖ.  Λόγω της θέσης της Αιγύπτου ως συνορεύουσας χώρας, η αναγνώριση από αυτήν της ύπαρξης υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο/Στογγυλή θα βάλει την Τουρκία να έχει την πλάτη στον τοίχο και θα είναι ένα από τα πιο ευχάριστα δώρα προς την συγκυβέρνηση, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων.  Να υπενθυμίσουμε ότι η συνάντηση των τριών Υπ.Εξ. των χωρών λίγες μέρες πριν έγινε σε πολύ θερμό κλίμα χωρίς αυτό να προδικάζει την οποιαδήποτε εξέλιξη.

γ) Πέριξ της 10ης του μηνός θα πρέπει να έλθει το κλιμάκιο της τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, με πολλά ανοιχτά θέματα. εκτός εάν ως τότε η κυβέρνηση καταφέρει να τρέξει κάποια από τα εκκρεμή, όπως:

i) το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο
ii) ο νέος συνδικαλιστικός νόμος
iii) η νομοθέτηση της ρύθμισης των κόκκινων δανείων
iv) το νέο πτωχευτικό δίκαιο

και όλα αυτά σε μία εβδομάδα.........

δ) στις 21/11/2014 λαμβάνει χώρα δεύτερο Eurogroup η σημαντικότητα του οποίου, κατά την άποψη μας θα είναι καθοριστική και θα εξαρτηθεί από την πορεία της αξιολόγησης της τρόικα, η οποία λογικά θα συνεχίζει τον έλεγχο.

ε) την ίδια ημερομηνία έχουμε την ανακοίνωση της αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Moody's. Με δεδομένο ότι πλέον το τραπεζικό σύστημα θεωρείται ότι είναι υγιές λόγω των stress test και του AQR από την ECB και την EBA, λόγος που δεν επέτρεψε περαιτέρω αναβάθμιση την προηγούμενη φορά και θεωρήθηκε ένας από τους κύριους λόγους γι αυτό, κατά την προσωπική μας άποψη είναι πιθανότατη μια καίρια αναβάθμιση, βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Να υπενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη ανακοίνωση είχε αφήσει διάπλατα ανοικτό ένα τέτοιο περιθώριο. 

στ) στις 28/11/2014 θα ανακοινώσει η Fitch τη δική της αξιολόγηση.  

II) Χρηματιστήριο

α) Ημερομηνίες ανακοίνωσης αποτελεσμάτων σημαντικών εισηγμένων:

























Δυστυχώς και ενώ βρισκόμαστε στο 2014, η αναχρονιστική νομοθεσία, επιτρέπει στις εταιρείες να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τους, 60 ημέρες από τη λήξη της περιόδου, ενώ οι πλείστες όσες σημαντικές εταιρείες, δεν έχουν μπει καν στον κόπο να ανακοινώσουν πότε θα κοινοποιήσουν στο επενδυτικό κοινό τα συγκεκριμένα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει έως το τέλος του μήνα.

β) Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις

Εντός του μήνα έχουν ανακοινωθεί έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων για την έγκριση της μετατροπής μέρους της αναβαλλόμενης φορολογίας σε εκκαθαρισμένη φορολογική απαίτηση, ως εξής:









Να υπενθυμίσουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει προβεί σε αντίστοιχη κίνηση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Και εις τον Δεκέμβριο τα σπουδαία.........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου