Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

The Telegaph: Μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεωκοπία αυτό το μήνα....(ή θα γίνει παρίας;)

Τη στιγμή που οι αγορές δείχνουν περισσότερο αισιόδοξες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τα γυρίσματα της πραγματικότητας αναδιπλώνουν αυτή τη θετική εκτίμηση και δείχνουν μια άλλη εικόνα: τη φανερή έλλειψη ρευστού και τη συσσώρευση των προβλημάτων.
Ο Μάρτιος είναι ο... σκληρός μήνας για την κυβέρνηση, καθώς μέσα σε τέσσερις εβδομάδες θα πρέπει να έχει προχωρήσει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις και συνάμα να βρει τα χρήματα να αποπληρώσει το δάνειο προς το ΔΝΤ που ανέρχεται στο ύψος των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρώτη δόση της πληρωμής είναι καθορισμένη γι' αυτή την Παρασκευή (πρέπει να δοθούν 300 εκατομμύρια ευρώ), ενώ περί το τέλος του μήνα ωριμάζουν T-bills (4,3 δισ. ευρώ). 



Και με δεδομένο πως μέχρι τον Απρίλιο δεν θα έχει λάβει κάποιο μέρος χρημάτων από τους «θεσμούς», είναι φανερό πως το πρόβλημα είναι μεγάλο – εξ ου και τα κυβερνητικά στελέχη έθεσαν κάποια στιγμή ακόμα και το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί εμπρόθεσμα η δόση προς το ΔΝΤ.

Σε περίπτωση που αποτύχει να κάνει τις αποπληρωμές των δανείων της, η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε μια ατιμωτική λίστα που συμπεριλαμβάνει τους διεθνείς παρίες και των αποτυχημένων κρατών, και να καταστεί η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία να αθετήσει τις δεσμεύσεις της στο Ταμείο σε 70 χρόνια (βλέπε διάγραμμα παρακάτω).


Όμως, η συμπίεση των δημοσίων οικονομικών της χώρας δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι συγκράτησης.

Η φυγή κεφαλαίων επιταχύνθηκε σε € 64 εκ. την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την JP Morgan. Οι Ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους, σε περισσότερο από μια δεκαετία και τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει από τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης επεδίωξε να καθησυχάσει του φόβους, υποσχόμενος να «βγάλει αίμα από τις πέτρες», προκειμένου να εξοφλήσει το ΔΝΤ.

«Εμείς θα το κάνουμε", δήλωσε στο Associated Press νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αλλά η Ελλάδα ξεμένει από εναλλακτικές επιλογές με ταχύ ρυθμό.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιοι τρόποι που προσφέρονται για να επιτύχει να παραμείνει ζωντανή η χώρα:

Έκδοση περισσότερου χρέους

Ένας ευρέως διαδεδομένος τρόπος για να μην κοκκινίσουν τα Ελληνικά ταμεία, είναι η έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων (σ.σ. ΕΓΕΔ).

Η Αθήνα, που είναι αποκλεισμένοι από τις αγορές χρέους από το 2011 (σ.σ. 2010) θα μπορούσε να ζητήσει (σ.σ. από την Ε.Κ.Τ.) την αύξηση του ορίου έκδοσης (ΕΓΕΔ) κατά 2 έως 3 δις €, για να τη "βγάλει" μέχρι το καλοκαίρι.

Η χώρα έχει "πιάσει" ήδη το όριο των 15 δις € (σε έκδοση ΕΓΕΔ) που τις επιτρέπουν οι πιστωτές της στην Ε.Κ.Τ.

Μέχρι στιγμής η Ε.Κ.Τ. αποδεδειγμένα αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε αύξηση του ορίου αυτού.



Οι κύριοι αγοραστές των νεοεκδιδόμενων τίτλων χρέους είναι οι Ελληνικές τράπεζες και όχι οι ξένοι  επενδυτές.

Η Κεντρική Τράπεζα είναι δύσπιστη στο να αυξήσει την έκθεση των Τραπεζών στο χρέος.

Η Αθήνα κατάφερε να επιτύχει την προσέλκυση 1,14 δις € νέου χρέους (με έκδοση ΕΓΕΔ) την περασμένη Τετάρτη αλλά με την υψηλότερη επιβάρυνση 11μήνου.

Επιστροφές των κερδών του Ε.Σ.Κ.Τ.

Μια άλλη επιλογή που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι η μεταφορά των € 1,9 δισ αξίας των κερδών, τα οποία η ΕΚΤ έχει συσσωρεύσει από πληρωμές τόκων που καταβάλλονται από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

Τα χρήματα αυτά έχει υποσχεθεί στην Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της, το οποία λήγει τώρα τον Ιούνιο. Ένα μικρότερο μέρος των κερδών αυτών επεστράφη στην κυβέρνηση το 2013.

Αλλά ο Υπ.Οικ. Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει τις επαφές ώστε αυτά τα χρήματα να επιστρέψουν στην Αθήνα, τώρα που η χώρα πήρε παράταση του προγράμματος διάσωσης.

Μια δυνατότητα που έθεσε ο κ Βαρουφάκης στην  ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα είναι να απελευθερώσει τα κεφάλαια απευθείας στο ΔΝΤ, και να βοηθήσει την κάλυψη ενός μέρους των € 1,5 δισ που χρειάζονται για την εξόφληση των δανείων του Μαρτίου.

Είναι η σειρά της Ε.Κ.Τ. να παίξει μπάλα.

Επιδρομή στα ταμεία

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε στην Telegraph, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα ταμειακά αποθέματα των συνταξιοδοτικών ταμείων, προκειμένου να βοηθήσει να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του μήνα.

Ο Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του έχει εναλλακτικά "μαξιλαράκια" για να διευκολύνει το πρόβλημα ρευστότητας. βραχυπρόθεσμα.  Αυτά περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση των διαθεσίμων, στην ελληνική κεντρική τράπεζα, αξίας περίπου 3 δισ € έως 4 δισ €, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν αποθεματικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης της χώρας.

Ο ΟΔΔΗΧ της χώρας επιβεβαίωσε επίσης, ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα μετρητά που σταθμεύουν στα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους κρατικούς φορείς για να χρησιμοποιηθούν ως repo's που θα ανακουφίσουν, την κρίσιμη στιγμή, την ανάγκη για μετρητά.

Αλλά είναι ασαφές εάν τελικά τα χρήματα αυτά που δανείστηκαν με συμφωνίες επαναγοράς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του Δ.Ν.Τ.

Δεν υπάρχει χρόνος

Με την κυβέρνηση να ξεμένει από επιλογές, ακόμη και η διαπραγμάτευση οποιουδήποτε αριθμού από τα παραπάνω, δεν θα συνεχίσει να εξασφαλίζει το μέλλον μετά τον Ιούνιο.

H κυβέρνηση αντιμετωπίζει και άλλο στρίμωγμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.  Ενώ οι συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Ισπανό Υπουργό Οικονομικών και μια άλλη συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει για να εξασφαλιστεί το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον κ. Diego Iscaro της IHS Global.

"Ακόμα και αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια πτώχευση κατά τους επόμενους μήνες, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα ομόλογα συνολικής αξίας € 6,7 δις λήξεως Ιουλίου και Αυγούστου, χωρίς περαιτέρω δημόσια κεφάλαια," είπε ο κ Iscaro.

πηγή: the telegraph




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου