Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Forbes: Ανοιχτή επιστολή.....H Ελλάδα μπορεί να διδάξει στον κόσμο ένα μάθημα......

Κύριε πρωθυπουργέ Τσίπρα και κύριε υπουργέ Οικονομικών Βαρουφάκη,
Μπορεί να έχετε κερδίσει μια τετράμηνη αναστολή από τους πιστωτές σας, αλλά η κατάστασή σας είναι απελπιστική και αυτό το γνωρίζει ο καθένας και πιο συγκεκριμένα ο ταμίας της Ευρώπης, η Γερμανία. Το μάθατε οδυνηρά πως η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι ελάχιστη. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι, είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο: την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι δικοί σας πολίτες δεν σας έχουν καμία εμπιστοσύνη, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες και την έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα προς δήθεν ασφαλέστερα καταφύγια.
Όντως έχετε δίκαιο στην ένσταση σας για την αύξηση του ήδη εξωφρενικού ΦΠΑ.  Και έχετε δίκιο ότι το παρόν πρόγραμμα δεν λειτουργεί. Αλλά οι ιδέες σας για υψηλότερους φόρους στους πλούσιους, περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους, πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση των κατώτατων μισθών, είναι ακόμη χειρότερα.

Εάν θέλετε πραγματικά να σώσετε τη χώρα σας και τους ανθρώπους της από αυτή τη φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που θα έπρεπε να πάρετε έτσι ώστε να προωθηθεί άμεσα η οικονομική ανάπτυξη, με την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία που σας δίνει η Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και η ΕΕ, δηλαδή η Γερμανία).
Μετά από όλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επεκταθεί η οικονομία της Ελλάδας. Κοιτάξτε τη γειτονική Βουλγαρία, την Αλβανία και, ναι, τη Μακεδονία (σ.σ.: FYROM). Έχουν προβλήματα εν αφθονία, αλλά οι επιδόσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές σας. Οι οικονομίες τους έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η δική σας έχει βιώσει μια τρομερή συρρίκνωση. Πρέπει η Ελλάδα να είναι διαρκώς ο πάτος των σκουπιδιών της ΕΕ όταν πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη; Όχι.».
Με αυτούς τους τρόπους θα σταματήσετε να περιφέρετε την κούπα του ζητιάνου:


- Φόροι.  Η Βουλγαρία και η Μακεδονία (σ.σ. FYROM) έχουν ένα flat-tax σύστημα για τα προσωπικά εισοδήματα της τάξης του 10%. Υιοθετείστε κι εσείς ένα φόρο στο 10%.  Στη συνέχεια κάντε κάτι ακόμη καλύτερο, τοποθετείστε το ΦΠΑ στο 15%, το οποίο θα αποδείξει τη δέσμευση σας (να βοηθήσετε) τους κατατρεγμένους.  Όσον αφορά τον γελοίο φόρο μισθωτών υπηρεσιών 45%, κατεβάστε τον κι αυτόν στο 10%.


Φυσικά, η τρόικα και όλοι οι άλλοι θα ωρύονται ότι δεν μπορείτε να αντέξετε να το κάνετε αυτό οικονομικά. Η απάντησή σας θα είναι ότι έχετε την πολυτέλεια να μην το κάνετε. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ενδημική. Το ειδεχθές φορολογικό σας σύστημα είναι ένας λόγος που η Ελλάδα έχει μια μεγάλη παραοικονομία. 


Για να ενοχλήσω τους Γερμανούς, αναφέρω το παράδειγμα της Ρωσίας. Όταν ο Πούτιν ανέλαβε το 2000, το φορολογικό σύστημα της Ρωσίας ήταν ακόμη πιο περίπλοκο και η διαφθορά που μάστιζε τη Ρωσία χειρότερη από αυτή στην Ελλάδα. Ο Πούτιν τα παρέσυρε όλα, με τη θέσπιση ενός  κατ΄αποκοπή φόρου 13%για τα προσωπικά εισοδήματα και μειώνοντας τους άλλους φορολογικούς συντελεστές Τα έσοδα εκτινάχθηκαν στα ύψη αμέσως λόγω της ευκολίας της επιβολής και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. (Δυστυχώς, αυτή ήταν το maximum που προσέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος ως πολιτική ικανότητα).


Οι κυβερνήσεις δεν δημιουργούν πόρους, οι άνθρωποι κάνουν.


- Ιδιωτικοποιήσεις: Εδώ είναι μια σημαντική πηγή για την εύρεση μετρητών και την ελάφρυνση της πίεσης του προϋπολογισμού σας.  Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είχαν καν τη θέληση να κάνουν μια απογραφή  Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας ήταν πάρα πολύ διστακτικές και επιπλέον δεν έκαναν μια σχετική απογραφή για το τι ακριβώς κατέχει το κράτος και πόσοι άνθρωποι δουλεύουν σε αυτό. Το 2011 ήμουν στην Αθήνα για μια ημερίδα με θέμα το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Είχαν έρθει και Πολωνοί επιτετραμένοι που είχαν εμπλακεί σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικοποιήσεων assets και εταιρειών και είχαν αποφέρει  δισεκατομμύρια ευρώ. οι οποίοι σημείωναν ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ούτε καν τους συνάντησε για να συζητήσει και να μάθει από τα μαθήματα που πήρε η Πολωνία για το σωστό τρόπο ιδιωτικοποιήσεων.


Οι πιστωτές σας, δικαίως, υποστηρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν να σας στηρίζουν  στη διάσωση, εφόσον αρνείστε μια τόσο προφανή λύση, είναι γελοίο.


- Σταματήστε να διώχνετε τους απόδημους Έλληνες όταν θέλουν να βοηθήσουν επενδύοντας στη χώρα.  Η κυβέρνηση πρέπει να υποδέχεται τέτοιου είδους επενδυτές με ανοιχτές αγκάλες και όχι με καχυποψία.  Επίσης πρέπει να εκπαιδεύσετε τους πολίτες σας να μην τους θεωρούν ως ανεπιθύμητους και παρείσακτους.


Σε ένα βιβλίο που συνέγραψα με την Elizabeth Ames, "Xρήματα: Πώς η καταστροφή του δολαρίου απειλεί την παγκόσμια οικονομία, και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό", αφηγούμαστε το παρακάτω ανέκδοτο:


«Όταν ο (ομογενής) επιχειρηματίας Δημήτρης Πολιτόπουλος (μπύρα Βεργίνα) επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Ελλάδα από τις ΗΠΑ για να ξεκινήσει μια ζυθοποιία, τα προϊόντα του υπέστησαν βανδαλισμό, τα έσκισαν τα ελαστικά από τα αυτοκίνητα, και έλαβε χλευαστικές και απειλητικές επιστολές. (σ.σ. πράγματι οι συγγραφείς του βιβλίου είναι πολύ επιεικείς με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο άνθρωπος τράβηξε τα πάνδεινα κυρίως από την Ελληνική γραφειοκρατία ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ......εδώ και εδώ από τους ΝΥΤ  για περισσότερες πληροφορίες)



Κάντε τη διαδικασία ίδρυσης μιας επιχείρησης στην Ελλάδα, εύκολη. Η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά την δυνατότητα που δίνεται στους ανθρώπους να δημιουργήσουν νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά η διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ και προσφέρει ευκαιρίες για τους γραφειοκράτες λαδωθούν. Χρησιμοποιήστε το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας ως μοντέλο: Χρειάζονται μόνο μερικές πληκτρολογήσεις απευθείας σύνδεση για να εφαρμόσει για να ανοίξει μια νέα επιχείρηση εκεί.

Με το ίδιο πνεύμα, και ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, είναι η εκτέλεση των συμβάσεων. Σε αυτή την κατηγορία η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο.

- Αλλάξτε την εργατική νομοθεσία που σκοτώνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ασφυκτικοί νόμοι που διατηρούν φαινομενικά θέσεις εργασίας καθιστώντας ακριβό και δύσκολο στις επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό καταλήγουν να κάνουν τις επιχειρήσεις να διστάζουν να προσλάβουν ή εξίσου πιθανό,  να ενθαρρύνουν  τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν με καθεστώς μαύρης εργασίας. Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά αυτό το θέμα, το οποίο, παραδόξως, θέλετε να αναιρέσετε. Οι συνδιλακιστικές ενώσεις θα ουρλιάζουν, αλλά μια οικονομία που καταρρέει με την ραγδαία αύξηση της ανεργίας δεν θα είναι μια ευχάριστη προοπτική.

- Μην διανοηθείτε να εγκαταλείψετε το ευρώ. H Δραχμή σας, όπως λένε και τα κλισέ, δεν θα αξίζει ούτε το χαρτί που τυπώθηκε.  Οι Έλληνες θα τις αποφεύγουν, με τον τρόπο αυτό θα καταστήστε το ευρώ (και το δολάριο) ως de facto νόμισμα. Μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει ό, τι έχει απομείνει από το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, και η οικονομία θα βαλτώσει, καθιστώντας τις πρόσφατες δύσκολες στιγμές μοιάζουν με παράδεισο.

Και για όνομα του θεού, μην γίνεται Κύπρος με το κούρεμα των καταθέσεων.  Όσον αφορά τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, εάν κάνετε τις προτεινόμενες αλλαγές αυτά θα εισρεύσουν στην οικονομία σας που βρίσκεται σε ύφεση.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι πιθανό να πραγματοποιήσετε αυτές τις πραγματικές οικονομικές αλλαγές, ειδικά τη μείωση της φορολογίας. Ούτε εσείς ούτε οι πιστωτές σας φαίνεται να κατανοείται όλα αυτά που θα επιτρέψουν στην οικονομία να ευημερήσει. Δεν είστε οι μόνοι, η σύγχυση είναι παγκόσμια.  Όταν σε δύο χρόνια οι ΗΠΑ θα εκλέξουν νέο πρόεδρο, αυτό θα αλλάξει, 


Παρακαλούμε να αποδείξετε σε μας τους σκεπτικιστές το λάθος μας, κινούμενοι αποφασιστικά και δείχνοντας το δρόμο στη χώρα σας να γίνει το Χονγκ Κονγκ / Σιγκαπούρη / Ελβετία της Μεσογείου.


Επιτυχία θα ήταν καλύτερη εκδίκηση σας.

Ειλικρινά δικός σας,

Steve Forbes

πηγή: forbes




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου