Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

H τρόικα επανκάμπτει στην Αθήνα

Η τρόικα / θεσμικά όργανα (διαγράψτε ανάλογα) έχει κατέλθει στην Αθήνα και θα αρχίσει να ψάχνει για τους αριθμούς από σήμερα. Η Καθημερινή γράφει ότι ένα από τα πρώτα θέματα πρόκειται να αξιολογηθούν είναι το μέγεθος του ελλείμματος των εσόδων της Ελλάδας, το οποίο πιστεύεται ότι είναι περίπου 2 δις €. Κατά τις πρώτες συζητήσεις στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία από την Αθήνα, προκειμένου να κινηθεί το πρόγραμμα προς τα εμπρός και ότι η εφαρμογή μιας ελληνική επιστολής με προτάσεις για τη μεταρρύθμιση με αποσπασματικό τρόπο δεν θα ήταν αποδεκτό. Για παράδειγμα, εάν η Ελλάδα κινηθεί προς τα εμπρός με τη ένα νομοσχέδιο σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μονομερής ενέργεια. Το ΔΝΤ πιστεύει επίσης ότι μια συζήτηση σχετικά με ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ πρόωρη σε αυτό το στάδιο.


Ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε συμφωνία με τον ΟΟΣΑ ώστε να συνεργαστούν στη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ασχοληθούν με τις «ιστορικά ριζωμένες αδικίες και τις ανεπάρκειες του οικονομικού μας συστήματος», αναφέρεται στην εφημερίδα Καθημερινή.  Ο ΟΟΣΑ κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών έχει ήδη εφοδιάσει την Ελλάδα με μια «εργαλειοθήκη» για να σχεδιάσει τις μεταρρυθμίσεις, που είχαν απαιτήσει από την Αθήνα οι διεθνείς δανειστές.  H νέα συμφωνία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξειδικεύσει και να αντικαταστήσει την παλιά εργαλειοθήκη με ένα νέο σύνολο μεταρρυθμίσεων αναφέρει το Reuters.  Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επανέλαβε επίσης την έκκληση του για την αναδιάρθρωση του χρέους, χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως ζωτικής σημασίας."

Η ΕΚΤ αύξησε το ανώτατο όριο ELA και πάλι, αλλά μόλις κατά 600 εκ. €, σύμφωνα με το Bloomberg, στο συνολικό ποσό των € 69.4 δις. Αυτό είναι και πάλι μόνο μια πολύ μικρή αύξηση, σταγόνα-τροφοδοσίας τόπως το αποκαλεί ο Gabriel Sterne από Oxford Economics.  Τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας επιβεβαιώνουν μια μεγάλη μετάβαση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ  στον ΕLΑ το Φεβρουάριο.  O δανεισμός της ΕΚΤ προς τις Ελληνικές τράπεζες έπεσε κατά 53% στα 38,61 δις € από 82,24 δις €, ενώ η χρηματοδότηση από τον ELA αυξήθηκε σε 65,64 δις € από 5,2 δις € τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters.  Συνολικά, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την εγχώρια κεντρική τράπεζα ανήλθαν σε 104.3 δις € το Φεβρουάριο - ένα ποσό που ισοδυναμεί με περίπου το 57% του ελληνικού ΑΕΠ.

Όσο για της αξιώσεις αποζημιώσεων από τον Β΄ Π.Π. συμφωνούμε με τον Francesco Papadia ότι οι Ελληνο-Γερμανικές πολιτικές σχέσεις μπορούν να μόνο να επιδεινωθούν κοιτάζοντας πίσω στο Β'  Π.Π. αντί να κοιτούν μπροστά.  Όμως ακόμη και στη Γερμανία υπάρχουν φωνές που λεν ότι οι Ελληνικές αξιώσεις ή τουλάχιστον τμήματα από αυτές είναι νόμιμες  Ο Andreas Fischer-Lescano, ένας Γερμανός ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο, ανέφερε στο ARD ότι η Γερμανική θέση είναι αδύναμη και οι Ελληνικές απαιτήσεις είναι παραδεκτές στο Γερμανικό Δίκαιο.  Το επιχείρημα είναι ότι η συνθήκη 4 + 2 δεν δεσμεύει τους τρίτους, όπως η Ελλάδα.  (Σε αντίθεση) το άρθρο του Presseportal επικαλείται την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, από το 2003, σχετικά με αιτήσεις αποζημίωσης των Ελλήνων θυμάτων του πολέμου,  λέγοντας ότι στερείται νομικής βάσεως και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των απαιτήσεων είναι παρωχημένες με τη Συνθήκη 4 + 2.  H Ελλάδα ανακάλυψε την έκθεση μιας επιτροπής της Budestang, από το 2013, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τουλάχιστον την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και ότι το δικαίωμα αυτό δεν χει απολεσθεί ούτε έχει «χρονικό περιορισμό» όπως διατείνεται η Γερμανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ οι Mark Schieritz and Claus Hecking, συγκρίνουν τον Γιάννη Βαρουφάκη με Όσκαρ Λαφοντέν. Ο Λαφοντέν επίσης, είχε υψηλά ιδανικά αλλά κατάφερε λίγα πριν παραιτηθεί από Υπουργός Οικονομικών.  Υποστηρίζουν ότι ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να είναι ένας κορυφαίος οικονομολόγος, αλλά είναι ένας κακός πολιτικός.  Δεν ξέρει τίποτε για τη λειτουργία του γραφειοκρατικού μηχανισμού και αντί να χτίζει συμμαχίες, ενοχλεί τους πάντες με τις γεμάτες αδιαλλαξία συνεντεύξεις του στον τύπο.  Ο Max Webber περιέγραφε τον καλό πολιτικό ως κάποιον που είναι παθιασμένος με την αποστολή του, είναι υπεύθυνος και ενεργεί ανάλογα.  Οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες είναι πολλοί καλοί στα δύο τελευταία χαρακτηριστικά και δεν έχουν τον πρώτο, ενώ ο Βαρουφάκης έχει μόνο το πρώτο.

Η Frankfurter Allgemeine, εν τω μεταξύ, αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδα ενεργεί ως αγοραστής των ΕΓΕΔ που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα εμπλέκεται σε παράνομη νομισματική χρηματοδότηση.  Το κάνουν τόσο άμεσα όσο και έμμεσα - με κατάθεση των διαθεσίμων του συνταξιοδοτικού συστήματος που τοποθετούνται στην κεντρική τράπεζα. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης, ότι Jens Weidmann, κατηγόρησε την Ελλάδα για νομισματική χρηματοδότηση.
πηγή: Eurointeligence


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου