Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Reuters: Ούτε Grexit ούτε Grexident. Ευρώ και δραχμή παράλληλα;

Η Ελλάδα είναι απίθανο να βγει από το ευρώ, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος. Αλλά μπορεί να αναγκαστεί να εισαγάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, να πληρώνει δηλαδή τις εσωτερικές πληρωμές με αυτό, αν μια συμφωνία με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμισεις ώστε να απελευθερωθούν μετρητά δεν είναι καταστεί εφικτή σύντομα, ανέφεραν αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Η Αθήνα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς πιστωτές δεν είναι πρόθυμοι να το δανείσουν περισσότερα χρήματα μέχρι να αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ένας αξιωματούχος εξοικειωμένος με το θέμα, δήλωσε στο Reuters, αυτή την εβδομάδα ότι χωρίς νέα κεφάλαια, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα έως τις 20 Απριλίου.

«Σε κάποιο σημείο, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει περισσότερα ευρώ για να πληρώσει τους μισθούς ή τους λογαριασμούς, θα μπορούσε να αρχίσει την έκδοση IOUs - ένα έγγραφο στο οποίο θα αναφέρεται ότι ο κάτοχός του θα λάβει έναν αριθμό χ ευρώ σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Τότε τα IOUs θα αρχίσουν γρήγορα να διαπραγματεύονται σε ένα δευτερογενές κύκλωμα με μεγάλη έκπτωση στις πραγματικές τιμές του ευρώ και θα μετατραπούν σε  ένα παράλληλο «νόμισμα», ανεξάρτητα από την ονομασία που θα φέρουν, ενώ θα συνυπάρχουν με το ευρώ». συνέχισε.

Αν η κυβέρνηση ξεμείνει ευρώ για να πληρώσει τους μισθούς, τις συντάξεις και τους προμηθευτές, θα πρέπει να εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει μια μαζική εκροή του ευρώ από τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει το ποσό που οι Έλληνες μπορούν να αποσύρουν από τα ATM ή να εμβάζουν στο εξωτερικό, όπως συνέβη και στην Κύπρος το 2013.

Το IOUs θα μπορούσε να μην είναι ευρέως αποδεκτά στα καταστήματα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για πληρωμές που αφορούν το ευρύτερο δημόσιο όπως τους λογαριασμούς ενέργειας, τουλάχιστον αρχικά.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα κρατήσει τα ευρώ από τα φορολογικά έσοδα για να καλύψει την αποπληρωμή του χρέους και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Η συμφωνία μπορεί να είναι προσωρινή και να κρατήσει για όσο διάστημα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, καθώς ελπίζει να επιτύχει τελικά μια συμφωνία με τους πιστωτές που θα αποδεσμεύσουν περισσότερα ευρώ από δάνεια," ανέφερε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη δείξει και στο παρελθόν ότι θα ήταν διατεθειμένη να καθυστερήσει τις πληρωμές για τις εγχώριες υποχρεώσεις της για να εξοικονομήσει  ευρώ ώστε να αποπληρώσει τις λήξεις χρέους που επίκεινται.

Η Αθήνα στηρίχτηκε τον τελευταίο καιρό σε repo's - στα οποία δανείζεται χρήματα από φορείς της πολιτείας - για την κάλυψη της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων, αλλά  αυτό μπορεί να συνεχιστεί μόνο για λίγες μόνο εβδομάδες, ανέφερε η πηγή στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να ζητήσει διευκρινήσεις σχετικά με την πιθανή κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος (από την ΕΚΤ), λέγοντας ότι αναμένει συμφωνία με τους πιστωτές σύντομα στη βάση των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup και η χρηματοδότηση θα αποδεσμευτεί μετά από αυτό, όπως συμφωνήθηκε κατά την επταμερή συνάντηση», δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απέρριψαν την ιδέα η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ με δική της πρωτοβουλία και δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος, ούτε η πολιτική βούληση μεταξύ των άλλων 18 χωρών που μοιράζονται το νόμισμα να πετάξουν την Ελλάδα έξω.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αναγκαστεί μια χώρα να βγει εκτός της ζώνης του ευρώ ή να εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει από μόνη της», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ως κίνητρο για να επιστρέψει στη δραχμή, τη δυνατότητα να υποτιμήσει απότομα το νέο νόμισμά της και να κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές ενώ θα προσέλκυε μεγαλύτερο αριθμό τουριστών.

Αλλά αυτό θα έκανε αδύνατη την εξυπηρέτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους που είναι εκφρασμένο , αναγκάζοντάς την σε πτώχευση.

«Αν θα έπρεπε να χρεοκοπήσουν θα ήταν καλύτερα να το κάνουν αυτό στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ και όχι έξω, γιατί τότε θα μετατραπεί σε πρόβλημα όλων των χωρών που μοιράζονται το ευρώ και όχι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας» δήλωσε ένας τρίτος αξιωματούχος.

Σε ένα βίντεο από το 2013, όταν ήταν ακόμα μόνο ένας ακαδημαϊκός, ο Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτό το σημείο.


«Η πρότασή μου είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει απλά να ανακοινώσει ότι αθετεί τις υποχρεώσεις της εντός του ευρώ τον Ιανουάριο του 2010 και να  κουνήσει το δάχτυλο στη Γερμανία λέγοντας, τώρα μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα με τον εαυτό σας,» όπως βιντεοσκοπήθηκε να λέει ο μελλοντικός υπουργός.

Το μεγάλο ερώτημα, σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέχιζε να παρέχει ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα μέσω του ElA, που έχει όμως σχεδιαστεί για να χρηματοδοτεί μόνο τις βιώσιμες τράπεζες που έχουν προβλήματα ρευστότητας.

Αν η ΕΚΤ τραβήξει το βύσμα, το  πιθανότερο είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να κατάρρευση, ώστε να είναι εξαναγκαστική η ανακεφαλαιοποίηση σε νέο νόμισμα ή εάν οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάρρευσης θα ήταν δύσκολα προβλέψιμε, η ευρωζώνη θα μπορούσε να συμφωνήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πάλι, ενδεχομένως ακόμη και μέσω του ταμείου διάσωσης του  ESM.

Αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιλογές αυτές έχουν τόσο πολλά «αν» που δεν συζητήθηκαν ούτε άτυπα.
πηγή: reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου