Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Οι τραπεζικές καταθέσεις βούτηξαν σε χαμηλό δεκαετίας

Τον Φεβρουάριο οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης των Αθηνών και των πιστωτριών χωρών που επανέφερε στο προσκήνιο την προοπτική μιας ενδεχόμενης εξόδου ευρώ.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μειώθηκαν 5% το Φεβρουάριο σε 140,5 δις €, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Οι Έλληνες έχουν τραβήξει περίπου € 23,8 δις € από το τραπεζικό σύστημα μόνο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, δηλαδή το 15 τοις εκατό του συνόλου της καταθετικής βάσης.




Οι πιστωτές της Ελλάδος βασίζονται στον ELA, ο οποίος ελέγχεται από την ΕΚΤ, για να κρατήσουν όρθιο το τραπεζικό σύστημα, καθώς οι καταθέσεις εξαφανίζονται.  Οι πιστωτές της χώρας έχουν δώσει ένα dead line έως τη Δευτέρα, στον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, που εκλέχθηκε βάση της ρητορικής του για τον τερματισμό της λιτότητας, για να παρουσιάσει ένα λεπτομερές οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα τους πείσει να απελευθερώσουν επιπλέον κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης.

«Αυτό που αναμένουμε να δούμε κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων είναι τροφοδοσία της ρευστότητας με το σταγονόμετρο» δήλωσε η Janet Henry, chief European economist της HSBC Holdings Plc στο Λονδίνο, σε μια συνέντευξη της στο Bloomberg TV.

Το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αύξησε λίγο περισσότερο από 1 δις ευρώ τον ELA, ίσως η τελευταία κίνηση για να αναβληθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό αύξησε το όριο λίγο πάνω από  τα 71 δις €.

Πτώση του Χρηματιστηρίου

Στις 14:18, την Πέμπτη, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε κατά 8,6% ενώ ο Γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 3,4%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Δ. Σ. της ΕΚΤ, αναγνώρισε σε ομιλία του στο Λονδίνο, την Τετάρτη, ότι η κρίση έχει αναστατώσει το τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι υπήρξε «κάποια εκροή καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας».

Ενώ οι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του Στουρνάρα και του υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκη έλεγαν ότι μετά της 20η Φεβρουαρίου οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα είχαν σταθεροποιηθεί, λόγω της συμφωνίας επέκτασης της δανειακής σύμβασης/μνημονίου της χώρας μέχρι το τέλος του Ιουνίου, οι εκροές ξανά ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν έφυγε περίπου 1,5 δις ευρώ από το το σύστημα.  

Ενώ οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα για να λειτουργήσουν, ο εποπτικός βραχίονας της κεντρικής τράπεζας, τις απαγορεύει να διοχετεύσουν τη ρευστότητα τους στην χρηματοδότηση του κυβερνητικού χρέους με την αγορά βραχυπρόθεσμου χρέους χρέους. Η αύξηση της Τετάρτης αφήνει ελληνικές τράπεζες με περίπου 3 δις ευρώ για να προμηθεύσει ΑΤΜ της χώρας.

Ημέρα πληρωμών στην Ελλάδα

Η Ελλάδα άρχισε τις πληρωμές των μηνιαίων συντάξεων και των μισθών την Πέμπτη και η κυβέρνηση έχει ήδη τραβήξει τα μετρητά από τις δημόσιες εταιρείες ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ο Τσίπρας θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η Ελλάδα πρέπει να δράσει πιο γρήγορα έτσι οι δράσεις να μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem,, από το Ρότερνταμ, την Τετάρτη. Μια τηλεδιάσκεψη του EWG, την Τετάρτη, έδωσε στη χώρα προθεσμία έως την Δευτέρα ώστε να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, πριν καταστεί δυνατό να εκταμιευθούν περισσότερα χρήματα.

«Το κύριο πρόβλημα είναι το ίδια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης: η πραγμάτωση», δήλωσε ο Dijsselbloem.

πηγή: Bloomberg











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου