Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Αλλαγή στους τόνους, αλλά όχι στην ουσία

Μετά από τρίωρες συνομιλίες, η μίνι σύνοδος τελείωσε με μία δήλωση γοήτρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μια συνέντευξη τύπου των Angela Merkel, Francois Hollande και Αλέξη Τσίπρα, στις 2 π.μ.  Στην ουσία τίποτε καινούριο δεν είχε αποφασιστεί αλλά οι τόνοι άλλαξαν.

Θα μπορούσε κάλλιστα να ειπωθεί ότι το μόνο αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να βάλουν την Ελλάδα να κάνει αυτά που της ζητήθηκαν  να κάνει, με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου απλά και μόνο επειδή αυτή  τη φορά ζητήθηκε πιο ευγενικά και από πιο σημαντικούς ανθρώπους (σ.σ. πιο πάνω δεν έχει), όπως σημειώνει, στο twitter το πρωί, ο Tom Nutall του Economist

Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια «πλήρη και επαρκή» λίστα των μεταρρυθμίσεων στις επόμενες ημέρες.  Είχαν και κάποιες συνομιλίες σχετικά με το ποιες από τις μεταρρυθμίσεις μπορούν να προωθηθούν προς το κοινοβούλιο χωρίς να προκαλέσουν οργή από τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με το Spiegel Online.  Στη δήλωσή της η ΕΕ επιβεβαιώνει την πρακτική διαδικασία των συνομιλιών, οι πολιτικές συζητήσεις  θα γίνονται στις Βρυξέλλες και αναζήτηση των στοιχείων στην Ελλάδα.  Παρά την πιο φιλική ρητορική της, η Merkel διατήρησε αμετάβλητη τη θέση της, δίνοντας έμφαση στο ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε καμία εκταμίευση χωρίς αξιολόγηση.  Ο Hollande δείχνει να διαφωνεί αλλά κρυβόμενος πίσω από τη Merkel μπορεί να σηματοδοτεί μια ηπιότερη στάση.  Υπέδειξε, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια απελευθέρωση των κεφαλαίων μετά από αξιολόγηση.  O Τσίπρας, εν τω μεταξύ, είπε ότι η διαδικασία είναι και πάλι στο προσκήνιο, ακόμη και εάν οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν να έχουν μεταβάλλει ριζικά τα πλάνα τους, σύμφωνα με το live blog του Gurdian.

Τίποτε δεν ειπώθηκε σχετικά με τις δύο βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, δηλαδή την αύξηση του πλαφόν των 15 δις € όσον αφορά την έκδοση ΕΓΕΔ και την πρόωρη εκταμίευση υποδόσεων του προγράμματος διάσωσης.  Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν θα περιλαμβάνει νέα υφεσιακά μέτρα και ότι νέοι φόροι αποκλείονται.

Δεν θα είναι εύκολο, για τον Τσίπρα, να "πουλήσει" τη συμφωνία γυρίζοντας στην Αθήνα, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι διχασμένος με τον τρόπο  με τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους δανειστές.  Ο Γιάννης Μηλιός, ένας από τους πιο έμπιστους οικονομικούς συμβούλους του Τσίπρα και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το τμήμα οικονομικής πολιτικής στο twitter χθες. Χωρίς καμία εξήγηση, μόνο ένα αντίο και ευχαριστίες σχετικά με «ό,τι αφορά τη συντροφικότητα και την εμπιστοσύνη». Ήταν ένθερμος επικριτής της συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Observer της ΕΕ.  O Μηλιός είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις για το τι ακριβώς συνέβη, αλλά η παραίτησή του είναι πιθανό να τονίζει τη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ευρωζώνη.  Ο συνεργάτης του οικονομολόγος και βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας εξακολουθεί να υποστηρίζει δημοσίως την έξοδο από ευρώ και να υποστηρίζει επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν μπορεί να επιτύχει περαιτέρω αποτελέσματα.

Το macropolis αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι τους είναι ακόμη περισσότερο διχασμένοι από ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει.  Μια δημοσκόπηση της Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha δείχνει ότι το 45,8% των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζαν για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, αν διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, ακόμη και αν αυτό σήμαινε την υιοθέτηση ακόμη περισσότερων μέτρων διάσωσης, ενώ 45,1% θα προτιμούσε να αφήσει το ενιαίο νόμισμα.  Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μεταξύ όλων των ερωτηθέντων, το 61,2% δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ, ακόμη και αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, ενώ το 32,5% θέλει να επιστρέψει στη δραχμή.  Επίσης, 70,7% είπαν ότι θα προτιμούσαν από το συνασπισμό (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να επιδιώξει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, σε αντίθεση με το 26,6% που πιστεύουν ότι μια μετωπική σύγκρουση θα ήταν η καλύτερη επιλογή.  Αυτή η στήριξη για την παραμονή εντός της ευρωζώνης και η αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης θα βοηθήσει Τσίπρας.  

Σημειώσαμε από μια έκθεση στη Die Welt ότι η Merkel ανακήρυξε την Ελλάδα ως «πρώτη προτεραιότητα» αλλά θέλει να αφήσει στο Eurogroup τον έλεγχο όλων των τεχνικών διαπραγματεύσεων.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, εν τω μεταξύ, δήλωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι στο υπουργείο του δεν μπορούσε να βρει την σύμβαση του δανείου για την παράταση 2 μηνών με το ΔΝΤ, γιατί ο προκάτοχος του είχε πάρει την επιστολή μαζί του, αναφέρει η Καθημερινή. Ο Βαρουφάκης είπε ότι αυτό είναι απολύτως νόμιμο. Δεν υπήρχαν αντίγραφα της επιστολής ώστε να βρεθούν στο υπουργείο, έτσι έπρεπε να ζητήσει από το ΔΝΤ ένα αντίγραφο.  Ο Βαρουφάκης ζήτησε τη σύνταξη νομοθεσίας ώστε να τεθεί ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές, μια κίνηση με την οποία θα «αρχίσουν να επουλώσει τις πληγές μεγάλη του ελληνικού δημόσιου τομέα», όπως είπε.

Οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης (τον εξέθεσαν) σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα κείμενα ήταν διαθέσιμα τόσο στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου όσο και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

πηγή: eurointelligence








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου