Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Eurointeligence: H εβδομάδα στην οποία η τραγωδία μετατράπηκε σε φάρσα.....

Αυτή την εβδομάδα η τραγωδία μετατράπηκε σε φάρσα. Ξεκίνησε με τον Γιάνη Βαρουφάκη σε μια φωτογράφιση ως celebrity για το lifestyle περιοδικό Paris Match, που τον έδειχνε να γευματίζει με τη γυναίκα του Δανάη στο μεγάλο μπαλκόνι του ρετιρέ του μπροστά στην Ακρόπολη. Αυτό δεν μπόρεσε να χωνευτεί από τον κόσμο και στο twitter, οι αντιδράσεις, ήταν οργισμένες. Στη συνέχεια ήρθε η παρέμβαση του στο forum Ambrosetti στη Villa d' Este, σε ένα από τα πιο αποκλειστικά μέρη στον κόσμο, όπου προσπάθησε να διαδώσει το ευαγγέλιο των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων του, στους Ιταλούς καπιταλιστές, όπως γράφει ο John Thornhill. Και τέλος ήρθε η εμφάνιση του στη Γερμανική τηλεόραση, στο talk show του Gunther Jauch, όπου είπε «μικρά, ασήμαντα προβλήματα ρευστότητας δεν θα πρέπει να διαιρούν την Ευρώπη". Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα video, από μια ομιλία του το 2013, που τον έδειχνε να έχει ανασηκωμένο το μεσαίο του δάχτυλο, λέγωντας ότι αυτό έπρεπε να δείξει η Ελλάδα στη Γερμανία το 2010, ο Βαρουφάκης είπε στον Jauch ότι το video ήταν ψεύτικο/μονταρισμένο. Ο cameraman που τράβηξε το video αρνείται ότι είναι πλαστό, μεταφέρει το Spiegel on line.


H Έβα Γεωργούλη, στο Ελληνικό Reporter, γράφει ότι η ιστορία με τον Βαρουφάκη αντικατοπτρίζει μια βαθιά ριζωμένη κοινωνική αντίληψη της αδυναμίας των πλουσίων να αποδεχθούν τη συμπάθεια ανθρώπων που δεν ανήκουν στην κοινωνική τους τάξη. Αναφέρει ότι είναι ένα show ναρκισσισμού που δεν συμβαδίζει με πολιτικές επιτυχίες.  Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και εάν ο Βαρουφάκης μετάνιωσε εκ των υστέρων για αυτή τη φωτογράφιση.  Μια ανάγνωση (της συμπεριφοράς του) στην Ελλάδα είναι ότι ο Βαρουφάκης ετοιμάζει το επόμενο βήμα της καριέρας του στη διεθνή σκηνή αντί να κάθεται κάτω για να επεξεργαστεί μια συμβιβαστική λύση με την αριστερή πτέρυγα.


Επίσης η ετοιμότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να μην "μαζεύει" τα λόγια της και να καταλήγει σε θεωρίες συνωμοσίας, δείχνει πόσο ευάλωτη είναι σε ατυχήματα.  Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όταν μια δήλωση του Σόιμπλε μεταφράσθηκε λανθασμένα στον Τύπο και η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να οικειοποιηθεί τους ισχυρισμούς και απαίτησε μια συγγνώμη χωρίς να ελέγξει τι πραγματικά συνέβη.  Και ο Πάνος Καμμένος δήλωσε στην Bild ότι η Ελλάδα θα μπορούσε πράγματι να κατακλύσει τη Βόρεια Ευρώπη με μετανάστες, αν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει με τα οικονομικά αιτήματα της Αθήνας.  Τότε καμία συμφωνία δεν θα ισχύει πια, απείλησε.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Martin Schulz, στη FAZ, ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα επειγόντως.  Σε αντίθεση ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές ανάγκες και ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά.  Η FAZ και άλλες εφημερίδες, έγραψαν, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα πρέπει να προετοιμάσουν τον εαυτό τους για περικοπές μισθών αυτό το μήνα. Μία από τους συμβούλους ο Βαρουφάκη, είπε ότι οι πιστωτές συνέστησαν στην Ελλάδα (σ.σ. Παναρίτη) να αναστείλει την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων για ένα ή δύο μήνες.  Οι προτάσεις αυτές είχαν γίνει στην ελληνική αντιπροσωπεία στις συζητήσεις της, με τα θεσμικά όργανα, στις Βρυξέλλες. Μολονότι Παναρίτη αργότερα διέψευσε την είδηση αυτή, λέγοντας ότι είχε σχέση με μια πρόταση που έγινε στην προηγούμενη κυβέρνηση, τα λεγόμενα της επιβεβαιώθηκαν από άλλους συμμετέχοντες στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες (σ.σ και από το Υπ.Οικ).

O γερμανικός τύπος βλέπει μεγάλες πιθανότητες να συμβεί αυτό που τώρα αποκαλείται Creccident, δηλαδή ένα Grexit λόγω ατυχήματος, ο Jean Claude Juncker, πάντως, σε δηλώσεις του στον τύπο απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα αποτυχίας.  Ενώ αυτές οι δηλώσεις ευχαριστούν τους Έλληνες είναι απολύτως ενοχλητικές για την γερμανική κυβέρνηση, γράφει το Spiegel.  Αφαιρώντας την απειλή του Grexit μειώνεται η πίεση στην Ελλάδα ώστε να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις.  Επίσης η EKT δεν αναμένεται να συνεχίσει την πίεση.  Μετά τον Σεπτέμβριο, οι κύριες προκλήσεις χρηματοδότησης θα έχουν τελειώσει. 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι πλέον μέρος της «τρόικας», αντικαταστάθηκε από τον ESM.  Η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ο ESM ονομάζονται τώρα ως "Brussels group" κάνωντας πλέον ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής αλλά του Συμβουλίου.  Δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις καθώς κρίσιμα δεδομένα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στις ομάδες διαπραγμάτευσης.  Το πρωτογεννές πλεόνασμα, εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκε στα 1,24 δις € τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Macropolis.  Αυτό είναι μόλις € 168 εκ. χαμηλότερα του στόχου, κλείνοντας το μεγαλύτερο μέρος του κενού που είχε εμφανιστεί τον Ιανουάριο.  Αυτό αποδίδεται στη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά € 538 εκ., στο πλεονασματικό ισοζύγιο του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ύψους € 206 εκ. και παρουσιάζοντας αύξηση 11,1% στα έσοδα, η οποία υπερέβει τον στόχο κατά 95 εκ. €.

πηγή: Eurointelligence 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου