Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Bloomberg: O Τσίπρας καλεί την αντιπολίτευση να τον στηρίξει στο αδιέξοδο που έφτασαν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να πάρει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τα κεφάλαια διάσωσης και  όταν οι προτάσεις του για την ενίσχυση των οικονομικών του κράτους απέτυχαν να ικανοποιήσουν τους Ευρωπαίους πιστωτές.

«Θέλω να ρωτήσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης:  Θα στηρίξετε την εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης προκειμένου να θέσουμε τέλος στη λιτότητα;», ρώτησε εχθές το βράδυ ο Τσίπρας τους βουλευτές, σε μια συζήτηση που αναφερόταν στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης.

Το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης είναι εγκλωβισμένη στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες χώρες της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τους όρους του προγράμματος διάσωσης των 240 δις ευρώ.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι ακόμα πολύ μακριά από μια συμφωνία, σε ένα σχέδιο οικονομικής αναμόρφωσης, που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της βοήθειας. «Η 15 σελίδων λίστα με τις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να εξειδικευτεί πολύ περισσότερο ώστε να χρησιμεύσει ως βάση μιας συμφωνίας», ανέφεραν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το ευρώ υποχωρεί για δεύτερη ημέρα κατά 0,5% στα $ 1.078, στο χαμηλότερο επίπεδο της εβδομάδας, στις 8:50 π.μ. στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της Ελληνικής κυβέρνησης, προβλέπεται καθαρή αύξηση ύψους 3,7 δις ευρώ στις εισπράξεις του τρέχοντος έτους. Από αυτά, το μεγαλύτερο κομμάτι αποτελείται από έσοδα ύψους 875 εκ. € τα οποία θα προέλθουν από την εντατικοποίηση των ελέγχων στις λίστες των τραπεζικών εμβασμάτων και στις off shore εταιρείες.

Οι Ελληνικές προτάσεις

Οι στόχοι της πρότασης περιλαμβάνουν 400 εκ. € από τον εξορθολογισμό των κανόνων στον φόρο εισοδήματος και τουλάχιστον άλλα 350 εκ. € από τις δημοπρασίες των αδειών των τηλεοπτικών συχνοτήτων, σύμφωνα με τη λίστα, την οποία γνωρίζει Bloomberg News. Όπως δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. «Δεν περιλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα», 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έδειξε μεγάλη προθυμία για συμβιβασμούς με τον άνθρωπο που τον νίκησε στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 25 Ιανουαρίου. 

«Αν αγγίξετε τις καταθέσεις, εάν οδηγήσετε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, αν νομοθετήσετε περισσότερους φόρους, βρεθούμε απέναντι σας», είπε ο Σαμαράς απαντώντας στην ομιλία του Τσίπρα. «Αν θέλετε, έστω και την 11η ώρα, να σώσουμε αυτή η χώρα μαζί, εμείς θα σας στηρίξουμε».

Ο νυν πρωθυπουργός παραπονέθηκε ότι η ΕΚΤ τον αντιμετωπίζει με σκληρότερους όρους από ότι τον Σαμαρά.

«Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση βρισκόταν σε επισφαλή θέση, το 2012, οι συστημικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα επιπλέον ποσό  3 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της,» ανέφερε ο Τσίπρας στους Βουλευτές. «Αυτή η κυβέρνηση δεν είχε τέτοια ευκαιρία».

Η αποστολή του περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τις εσωτερικές διαμάχες στο  ΣΥΡΙΖΑ. Δύο από τους υπουργούς του τον προειδοποίησαν να μην υποχωρήσει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τον τερματισμό της λιτότητας, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας διέψευσε τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αναφορικά με την πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στην Κίνα.

Γερμανοποιημένη Ευρώπη

«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα, είναι η αντιπαράθεση, αν όχι η σύγκρουση, με την γερμανοποιημένη Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Κεφάλαιο. «Οι ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά στρατηγικών τομέων, δεν μπορούν και δεν θα γίνουν», συνέχισε.  Η συνέντευξη δόθηκε το Σάββατο, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua στο οποίο είχε πει ότι η πώληση του λιμένος Πειραιώς, θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Ενισχύοντας τη σύγχυση, ο υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική ενάντια στη λιτότητα ως αντάλλαγμα για τη λήψη βοήθειας».   Η συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, δημοσιεύθηκε ενόσω οι συνομιλίες συνεχίζονται στις Βρυξέλλες.  «Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία, αλλά θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο στην περίπτωση του κακού σεναρίου», συνέχισε.

«Αυτή η διγλωσσία έχει ημερομηνία λήξης», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής του δικαίου και της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Όταν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης βρίσκεται στην Κίνα και κάνει ορισμένες δηλώσεις, δεν μπορεί να αντικρούεται εδώ πριν καν ακόμη επιστρέψει στην Ελλάδα».

Προσπαθώντας να αποκρούσει τις κριτικές υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τσίπρας δήλωσε ότι διαπραγματεύεται με βάση το δικό του, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και δεν θα εφαρμόσει πολιτικές που υπαγορεύονται από τους πιστωτές της χώρας «μέσω e-mail».

Η κυβέρνηση της Ελλάδας επιδιώκει έναν «έντιμο συμβιβασμό» και δεν θα αποδεχθεί την «άνευ όρων παράδοση».

πηγή: Bloomberg






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου