Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Φρένο στις τράπεζες βάζει η ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
πηγή: Έθνος

Κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση τα εποπτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και θέτουν υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας τις τράπεζες σε ό,τι αφορά τις αγορές εντόκων γραμματίων.

Οι ίδιοι αυστηροί περιορισμοί ισχύουν και για τη χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Το μήνυμα της ΕΚΤ είναι σαφές, η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιεί τη συμφωνία και να προχωρήσει με τους θεσμούς στην αξιολόγηση των τρεχουσών «ρυθμίσεων», που θα οδηγήσουν στην άρση των περιορισμών στην ομαλή χρηματοδότησή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», την περασμένη Πέμπτη με εντολή της ΕΚΤ και μέσω του Eurosystem της Τράπεζας της Ελλάδος, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έλαβαν έγγραφο «υψηλής εμπιστευτικότητας», με το οποίο η Φρανκφούρτη ζητά να μην αυξηθεί ούτε ευρώ η χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο υπογράφει η επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων κ. Κρυστάλλω Μίχου, η ΕΚΤ ζητούσε να ενημερωθεί -εντός 24 ωρών- για το ύψος της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών έναντι του Δημοσίου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 18η Φεβρουαρίου (ημέρα που ενέκρινε την ανανέωση του ELA), θέτοντας το όριο αυτό ως πλαφόν της συνολικής κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου.
Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να βεβαιώνει ότι το «σύνολο της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και οποιωνδήποτε απαιτήσεων έναντι του ελληνικού Δημοσίου δεν υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο όριο. Ως τέτοιο ορίζεται το ύψος του προαναφερθέντος συνόλου της 18ης Φεβρουαρίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
«Πολιτική απόφαση»
Από την πλευρά τους οι Ελληνες τραπεζίτες σημειώνουν στο «Εθνος» πως πρόκειται για «πολιτική απόφαση» προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και υπογραμμίζουν: Σύμφωνα με το έγγραφο οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε με 1 ευρώ το Δημόσιο αν δεν ενημερώσουν και δεν λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ.
Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος -συστημικού ομίλου- αναφέρει χαρακτηριστικά πως: Η ΕΚΤ και οι εταίροι βάζουν «φραγή» στη χρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω των τραπεζών.
Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι χωρίς άδεια από τα εποπτικά όργανα της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων της 4ης Μαρτίου ύψους 875 εκατ. ευρώ.
Επίσης την Παρασκευή 6 Μαρτίου λήγουν έντοκα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, στις 13 Μαρτίου έντοκα ύψους 1,6 δισ. ευρώ και στις 20 Μαρτίου επίσης έντοκα της τάξης των 1,6 δις ευρώ. Συνολικά δηλαδή 4,6 δισ. ευρώ.
Τι γινόταν μέχρι τώρα; Τα έντοκα τρίτων που έληγαν και οι κάτοχοι δεν ήθελαν να τα ανανεώσουν τα κάλυπταν οι ελληνικές τράπεζες. Και αυτός είναι ο λόγος που το τελευταίο διάστημα, μήνα με τον μήνα η συνολική έκθεση των τραπεζών αυξανόταν.
Οσες λήξεις εντόκων, βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών θα ανανεωθούν (roll-over). Εκείνες που βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών ή επενδυτών, και οι οποίοι δεν θέλουν να προχωρήσουν στην ανανέωση τους, θα πρέπει να πληρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο (διαφορετικά θα συμβεί πιστωτικό γεγονός).
Η ελληνική πλευρά -υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος- θα ζητήσουν από την ΕΚΤ να δώσει το «πράσινο φως», οι λήξεις αυτές να καλυφθούν ενδεχομένως από τις ελληνικές τράπεζες.
Οπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τη συγκεκριμένη διαδικασία διότι δεν πρόκειται για νέο δανεισμό, αλλά για ομόλογα και έντοκα που στην ουσία αλλάζουν χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου