Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Goldman Sachs: Η ανακεφαλαιοποίηση συνεπάγεται pro-forma αποτιμήσεις στο ύψος του 0.3-0.6x TBV

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs για τις Ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι pro-forma αποτιμήσεις θα ανέλθουν στο ύψος του 0,3x - 0,6x του TBV.  Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα καταστούν φτηνές σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης.


Ανακεφαλαιοποίηση

Embedded image permalinkΗ Goldman Sachs θεωρεί ότι οι τράπεζες θα καλύψουν περίπου τα 9,7 δις € από τα συνολικά 14,4 δις € που είναι απαιτούμενα σύμφωνα με τα stress test της ΕΚΤ με το adverse scenario (εκδικητικό κατά την άποψη μου).  Τα 9.7 δις € θα προκύψουν από την άσκηση διαχείρισης παθητικού LME (Liability Management Exercise) κατά 3,5 δις € ενώ τα υπόλοιπα 6,2 δις € θα καλυφθούν με απευθείας τοποθετήσεις κεφαλαίων από διεθνή fund.

Από το δημόσιο τομέα (ΤΧΣ) θα αντληθούν κεφάλαια ύψους 4,7 δις € τα οποία θα κατανεμηθούν σε 1,2 δις € κοινών μετοχών και 3,5 δις € CoCos (Contigent Convertible bonds) με ετήσιο κουπόνι 8%.

Το ποσό της κρατικής ενίσχυσης μπορεί να προσαρμοστεί με βάση τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά αναμένεται να παραμένει κάτω από το κατώτερο άκρο της συμφωνηθείσας γραμμής ανακεφαλαίωσης (10-25 δισ.).  Επίσης, οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να μειωθούν περαιτέρω ως αποτέλεσμα των capital actions.

Embedded image permalink

H Alpha Bank και η Eurobank, σύμφωνα με την ανάλυση, θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 100% των  αναγκαίων κεφαλαίων τόσο για το baseline όσο και για το adverse scenario από τον ιδιωτικό τομέα.  Σε αντίθεση η ΕΤΕ θα καλύψει το 100% του baseline και το 57% του adverse scenario ενώ η Piraeus θα καλύψει αντίστοιχα το 100% και το 45%.

pro-forma αποτιμήσεις στο ύψος του 0.3-0.6x TBV

Embedded image permalinkΗ ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να αυξήσει τα ενσώματα κεφάλαια των τραπεζών κατά 12 δις €, στοιχείο που συνεπάγεται ότι οι τιμές των μετοχών σε όρους αξίας προς ενσώματη λογιστική αξία είναι από 0,3x -0,6x φορές (P/TBV 0,3x -0,6x φορές),

Η ενσώματη λογιστική αξία στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες ανήλθε σε 20,5 δις ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και με βάση τις διάφορες πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν, pro-forma, η συνολική αξία θα αυξηθεί περίπου 12,2 δις. ευρώ, υπολογίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

H pro-forma ενσώματη λογιστική αξία ανά τράπεζα θα διαμορφωθεί στα 9,3 δις € για την Αlpha Bank, στα 9,2 δις € για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 5,6 δις € για τη Eurobank και στα 8,6 δις € για την Εθνική Τράπεζα.

Οι pro-forma κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση:

• Αlpha Bank: 3,8 δις  €
• Piraeus Bank: 3,1 δις €
• Eurobank: 2,4 δις €
• National Bank: 5,1 δις €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου