Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αλέξη έστησες την παγίδα στην οποία θα βρεθείς άσχημα μπλεγμένος......

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που δύσκολα ανατρέπονται εκτός εάν αυτοκτονήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξέλθει νικητής από τις εκλογές της 25ης  Ιανουαρίου με πιθανότητες να φτάσει ακόμη και στην οριακή αυτοδυναμία σύμφωνα με τις πιο ακραίες δημοσκοπήσεις (Public Issue για την Αυγή). Ας δούμε λοιπόν τα πιθανά σενάρια μιας τέτοιας επικράτησης.


Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά οριακή αυτοδυναμία.....

Το συγκεκριμένο σενάριο είναι το χειρότερο δυνατό για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τον απογυμνώνει από οποιαδήποτε δικαιολογία υπαναχώρησης ενώ τον θέτει υπό την ομηρία της αριστερής πλατφόρμας. 

Αφού εκλεγεί λοιπόν και σχηματίσει κυβέρνηση το πρώτο πράγμα, που θα αναγκαστεί να κάνει θα είναι να υπογράψει αίτημα παράτασης του μνημονίου ώστε να παραμείνει υπό την ομπρέλα της ΕκΤ για να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις.  Σκεφτείτε τους οπαδούς των σκισιμάτων/καψιμάτων των μνημονίων πως θα νιώσουν ακριβώς εκείνη τη στιγμή και έστω ότι ο Τσίπρας καταφέρνει να αντιπαρέλθει της σχετικής τρικυμίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι σε όλες τις δηλώσεις των θεσμικών οργάνων δηλώνουν ανεπιφύλακτα ότι Grrexit δεν υφίσταται με την προϋπόθεση της συνέχισης του προγράμματος.  Χαρακτηριστικές οι παρακάτω δηλώσεις, όσο και εάν το Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να τις διαστρεβλώσει:

1.- Εκπρόσωπος της ΕκΤ:

«η συνέχιση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων βασίζεται στην τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και της ύπαρξης προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επίσης, βασίζεται στην υπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς ο τρέχων έλεγχος και θα επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη ημέρα μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

2.-  Πιερ Μοσκοβισί επίτροπος Οικονομίας

για το χρέος

«μια διαγραφή ολική ή μερική, έχει κόστος για τους Ευρωπαίους, Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους, ανάλογα με τις πιστώσεις προς την Ελλάδα (...) επομένως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ένα χρέος δεν γίνεται για να διαγραφεί, υπάρχει και πρέπει να εξοφληθεί»

για το Μνημόνιο

««ευρεία υποστήριξη εκ μέρους των Ελλήνων ψηφοφόρων και των μελών της πολιτικής ηγεσίας προς την αναγκαία διαδικασία των ευνοϊκών προς την οικονομική ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων»

τις μεταρρυθμίσεις δλδ που μάχεται αναφανδόν ο ΣΥΡΙΖΑ

Στα ίδια συμπεράσματα βεβαίως καταλήγουν το σύνολο του διεθνούς οικονομικού τύπου (bloomberg, FT, WSJ) καθώς και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, οι οίκοι αξιολογησης και φυσικά οι ίδιοι οι επενδυτές.

Οι επιλογές του Τσίπρα, λοιπόν, είναι δύο....είτε μπαίνει στο αεροπλάνο και φεύγει όπως του διαμήνυσε ο γυρολόγος σύμβουλος Βαρουφάκης και νυν υποψήφιος ή υπογράφει τη συνέχιση του μνημονίου.

Στην πρώτη περίπτωση το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ΕκΤ τόσο μέσω της διακοπής της αναχρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA, της διακοπής των προγραμμάτων ABS-PP και CB-PP θα είναι άμεση μιας και αυτά εξαρτώνται αποκλειστικά από την ύπαρξη προγράμματος.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα ομόλογα - και όχι ρευστά όπως θέλουν να μας λένε - του ΤΧΣ δλδ του EFSF/ESM τα οποία και έχουν ισχύ για όσο διάστημα ισχύει το πρόγραμμα.

Μια άλλη διακοπή ρευστότητας θα επέλθει σε δεύτερο χρόνο με την εφαρμογή της αρχής της αιρεσιμότητας (principal of conditionality) τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και για τα δάνεια μέσω της ΕΤΕπ.

Τέλος εάν η κατάσταση κριθεί οριακή μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα με την φαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο οποίο προβλέπονται ποινές έως και 2% του ΑΕΠ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Με λίγα λόγια πλήρης στραγγαλισμός της οικονομίας από κάθε πηγή χρηματοδότησης.

Οι πιθανότητες να αντέξει πέραν του Μαρτίου είναι απειροελάχιστες με κλειστά τα ΑΤΜ.

Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή αυτή της συμμόρφωσης προς το Μνημόνιο δε νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, θα πέσει ακόμη πριν ανεβεί στο αεροπλάνο από την αριστερή πλατφόρμα και τους αλλαλάζοντες συμερινούς υποστηρικτές τους οι οποίοι θεωρούν ότι σε ένα νόμο με ένα άρθρο θα επιστρέψουν στο 2009.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατακτά αυτοδυναμία.....

Από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ αρνείται να συνεργαστεί μαζί του και δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει με ποιον θα σχηματίσει κυβέρνηση; Με τους ΑΝΕΛ; τότε θα έχουμε κυβέρνηση «για πρώτη φορά αριστερά.......με μπόλικη ακροδεξιά»

Από την άλλη αν τελικά αποφασίσει να συνεργαστεί με κάποιον από αυτούς θα πρέπει να αποδεχθεί το "πάση θυσία στο ευρώ" που πρεσβεύουν, άρα και πάλι; είτε θα τον ρίξει η αριστερή πλατφόρμα και θα απομείνει να παρακαλά τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να τον στηρίξουν, μιας και η αποχώρηση 40-50 βουλευτών της αριστερής πλατφόρμας και του λοιπού κογκλαβίου των ιδεοληπτικά κομμουνιστών και συνδικαΛΗΣΤΟπατέρων μάλλον είναι δεδομένη...

Αλέξη έστησες την παγίδα στην οποία θα βρεθείς μπλεγμένος.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου