Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Αλέξη, άσε τα κουρέματα.......

Η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η καταγγελία του μνημονίου, η κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων, η κρατικοποίηση των αποκρατικοποιημένων επιχειρήσεων και λοιπών assets του δημοσίου και η διακοπή των μεταρρυθμίσεων, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε Grexit ή μάλλον καλύτερα σε Grecolapse, μιας και πρόκειται στην ουσία για τέτοιο φαινόμενο.

Μαζέψαμε λοιπόν τις δηλώσεις των θεσμικών φορέων της Ε.Ε, των μηχανισμών διαχείρισης χρέους αλλά και των υπευθύνων πολιτικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, που έγιναν μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα και σας τις παραθέτουμε:


1.- E.C.B. δήλωση εκπροσώπου:

«Η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών βασίζεται σε τεχνική παράταση του προγράμματος έως τέλος Φεβρουαρίου και στην ύπαρξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ. Βασίζεται επίσης σε επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για διάδοχο πρόγραμμα μεταξύ ελληνικών αρχών και ΕΚΤ-ΔΝΤ».

2.- Klaus Regling επικεφαλής ESM/EFSF

«..αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν άλλες εκταμιεύσεις από τον EFSF και το ΔΝΤ. Δεν θα υπάρξει συζήτηση για πιθανή πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η όλη διαδικασία θα έπρεπε να διακοπεί και η ελληνική οικονομία θα υπέφερε»

3.- Oli Rehn, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

«Η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μια επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής»

4.- Pier Moscovisi, επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων,


«μια διαγραφή ολική ή μερική, έχει κόστος για τους Ευρωπαίους, Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους, ανάλογα με τις πιστώσεις προς την Ελλάδα (...) επομένως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ένα χρέος δεν γίνεται για να διαγραφεί, υπάρχει και πρέπει να εξοφληθεί»

και συνεχίζει

«εάν η Ελλάδα θέλει να επωφεληθεί από την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος βοήθειας, θα πρέπει να εισπράξει ακόμα 4 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση όμως νέων μεταρρυθμίσεων. »

5.- Wolfgang Schäuble, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας,


«Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις βασικές συνθήκες. Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές -με μεγάλη αλληλεγγύη από την Ευρώπη-  θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο»



6.- Alex Stamp, Πρωθυπουργός Φινλανδίας,



«Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη. Αλλά κανείς δεν πρέπει περιμένει ότι θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να διαγράψουμε χρέη ή να σταματήσουμε τα τρέχοντα προγράμματα. Αυτό είναι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά απλά αδύνατο για μια χώρα όπως η Φινλανδία, που και η ίδια αγωνίζεται την παρούσα στιγμή».

7.- Werner Faiman, καγκελάριος Αυστρίας,

«Η Ελλάδα τήρησε στο παρελθόν όλες τις συμφωνίες και τις υποχρεώσεις και δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα τις χειριστεί έτσι και στο μέλλον» 

8.- Ewald Nowotny. Διοικητής Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, μέλος ΕΕ της ECB


«από νομική άποψη νέα διαγραφή του χρέους θα ήταν απαγορευμένη. Κάποιοι εμπειρογνώμονες αναμένουν πως, αντί μιας διαγραφής, θα μπορέσει να υπάρξει διαπραγμάτευση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής- και σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» έχουν τώρα οι Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα

9.-  Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρος Eurogroup

«Εάν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις»

10.- Benoit Kere, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της EKT,

"Έχουμε έναν κανόνα ότι κάθε κρατικό collateral μπορεί να γίνει αποδεκτό εάν υπάρχει αρκετά καλή πιστοληπτική αξιολόγηση κι αν δεν ισχύει αυτό εάν η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το ΔΝΤ"

Με λίγα λόγια όλοι μα όλοι συμφωνούν ότι ούτε το μνημόνιο θα αποδεχθούν να καταργηθεί, ούτε σε συζήτηση για το ονομαστικό κούρεμα του χρέους μπαίνουν.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου