Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

5 ημέρες κυβέρνηση....αλλεπάλληλες οι σφαλιάρες......

Πραγματικά είναι απίστευτος ο ρυθμός με τον οποίο η νέα Ελληνική κυβέρνηση, καταφέρνει να εισπράττει απανωτές σφαλιάρες και πλέον να της γυρίζουν την πλάτη και να την διαψεύδουν ακόμη και αυτοί με τους οποίους έχουμε κοινά συμφέροντα.

Σφαλιάρα Νο Ι - Εξωτερική Πολιτική


Με την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση, κατάφερε να εναντιωθεί στο κοινό ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθώντας να δείξει τα "δόντια" της και να επαναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Ρωσία.  



Βέβαια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κος Donald Tuk, φρόντισε, άμεσα, "άδειασε" την Ελλάδα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του:



«Λαμβάνουμε υπόψη την ελληνική ανακοίνωση και λυπούμαστε που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνταχθεί με την κοινή δήλωση των ηγετών για την Ρωσία».
«Όπως κάθε φορά που προετοιμάζουμε τέτοιες ανακοινώσεις, διαβουλευτήκαμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι η ανακοίνωση είχε την σύμφωνη γνώμη όλων από χτες το βράδυ. Η Ελλάδα δεν εξέφρασε αντίρρηση στην κοινή δήλωση» 
Ο εκπρόσωπος του κ. Tusk πρόσθεσε πως το γραφείο του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε να μπει μια υποσημείωση στην κοινή δήλωση των αρχηγών που θα εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται.
«Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν ήθελε τέτοια υποσημείωση, μας ήταν ξεκάθαρο ότι μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε την ανακοίνωση όπως είχε συμφωνηθεί το βράδυ» είπε ο κ. Aamman.
Στη συνέχεια και μετά το συμβούλιο Υπ.Εξ. ο "περήφανος" Σουσλώφ μας ψέλιζε ότι 
"Δεν είμαι μαριονέτα της Ρωσίας,  δεν είμαστε κατά όλων των κυρώσεων. Είμαστε συμβατικοί, υπέρ της επικρατούσας άποψης, δεν είμαστε τα κακά παιδιά"
ενώ φυσικά, υπέγραψε σε μια ξεκάθαρη δήλωση που διακήρυττε την ενοχή της Μόσχας για τη βία στην ανατολική Ουκρανία και την απαίτηση να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές, πραγματοποιώντας την πρώτη κουλουτούμπα της κυβέρνησης σε χρόνο ρεκόρ.
Σφαλιάρα Νο ΙΙ - Επίσκεψη Martin Shulz
Την Πέμπτη επισκέφθηκε τον Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κος Martin Shulz, οι δηλώσεις του τόσο την ίδια μέρα ήταν πλήρως αποθαρρυντικές.  Στη συνέχεια την Παρασκευή αποκάλυψε την στιχομυθία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό:
«Δεν είμαι ο δάσκαλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά από δύο ώρες είχα την αίσθηση ότι το κατάλαβε. Αν το δέχεται δεν το ξέρω, αλλά του είπα ξεκάθαρα "αν θέλεις αυτήν την πορεία σύγκρουσης και την ακολουθήσεις, πιστεύω ότι θα χάσεις. Γι' αυτό είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια πορεία συμβιβασμού"»
και συνέχισε:
«Αυτό γίνεται μόνο μέσω συμβιβασμών και αυτοί μερικές φορές είναι δύσκολοι και δεν μπορείς να τους πετύχεις εμμένοντας στη στάση ότι "εμείς το αποφασίσαμε εδώ και εσείς τώρα παρακαλώ υλοποιήστε το", και είχα μετά από δύο ώρες την εντύπωση ότι σε αυτό σημειώσαμε κάποια πρόοδο».
Με λίγα λόγια μας είπε ότι για να καταλάβει ο Αλέκος το αυτονόητο μιας οικογένειας κρατών χρειάστηκε δύο ώρες, αλλά ακόμη και γι αυτό είχε την εντύπωση......δεν ήταν σίγουρος.
Σφαλιάρα Νο ΙΙΙ- Λευκός Οίκος
Περιχαρής ο ένοικος του Μαξίμου μας διέρρευσε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Barak Obama, προσπαθώντας να μας πείσει για την "οικειότητα" που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο ανδρών, ακόμη και για τα μαλlιά του Αλέκου, μας "ενημέρωσαν" ότι ενδιαφέρθηκε ο Barak......πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, όμως ο Λευκός Οίκος - ενοχλημένος - και όχι μέσω διαρροών, αλλά με τον πιο επίσημο τρόπο και δια στόματος του εκπροσώπου του μας δήλωνε ότι:

«είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, επεμεινε στην πάταξη της τρομοκρατίας (ακούς Αλέξη;) και τόνισε την προτεραιότητα που δίνουν οι ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ευρώπης, κάτι που θεωρείται έμμεση αναφορά στις σχέσεις Ευρώπης -Ρωσίας και στο θέμα της Ουκρανίας.,»


Με λίγα λόγια του τράβηξε το αυτί από την πρώτη επαφή και με σαφέστατο τρόπο.....
Σφαλιάρα Νο ΙV - Επίσκεψη του προέδρου τους Eurogroup Jeroen Dijsselbloem  και του προέδρου του Euroworking group Thomas Weisser. 

Τι να πει κανείς; Και μόνον η προσπάθεια του αστείου Βαρουφάκη, να αποστομώσει τον συνομιλητή του με αγένεια σε υπερθετικό βαθμό τα λέει όλα.


Από εκεί και πέρα, ακολούθησε η πρώτη κουλουτούμπα στο BBC και φυσικά σήμερα ο "πλανητάρχης" Αλέκος δήλωσε στο Bloomberg ότι θα πληρώσει ΚΑΙ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης..........



Σφαλιάρα Νο V - Κίνα

Πανικόβλητος έτρεχε ο Κινέζος πρέσβης να δει τι λέει ο Τσίπρας τι θέλει ο Δρίτσας και τι νομίζει ο Σταθάκης για μια τεράστια επένδυση, που απειλούσαν να τινάξουν στον αέρα για χάρη του υπόδικου(;) Μαρινάκη που τόσο πολύ τους στήριξε (ο άσπιλος προλετάριος).  Δύο φορές συναντήθηκε, αλλά άκρη δεν φαίνεται να έβγαλε, προκαλώντας το δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily, με τίτλο «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σταματάει τα σχέδια της COSCO στον Πειραιά».....και στο τέλος ο Δρίτσας αναγκάστηκε να κάνει δήλωση:

«Κάθε τι που έχει εγκατασταθεί με σύμβαση στη χώρα μας είναι σεβαστό. Όσον αφορά στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην COSCO στεκόμαστε με πολύ σοβαρότητα απέναντι στις συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Θέλουμε κάθε τέτοια σύμβαση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Πέρα από τη συζήτηση που θα ανοίξουμε για αυτή την συμφωνία, το πρώτιστο ζήτημα είναι να εντάσσονται στην αναβάθμιση διακρατικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε ανοιχτούς ορίζοντες για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Κίνα και τον κινεζικό λαό»

Άλλη μια θεαματική κουλουτούμπα Νο ΙΙΙ
Σφαλιάρα Νο VI - Μέτωπο του Νότου

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κος Πέδρο Πάσους Κοέλιου, μιλώντας στο Κοινοβούλιο χώρας δήλωσε κατηγορηματικά πως η Πορτογαλία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για αναδιάρθρωση των χρεών.

«Δεν θα υποστήριζα καμιά διάσκεψη που θα πρότεινε την διαγραφή ή την αναδιάρθρωση του χρέους κάνοντας έκκληση στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης»,

Ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας κος Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Ντε Μέσα υπενθύμισε πως η Ισπανία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντας της πιστώσεις 26 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν στο ισπανικό κράτος τα επιδόματα ανεργία για έναν ολόκληροι χρόνο.   


Ενώ ο ο  Αλβάρο Ναδάλ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ισπανία, μιλώντας σε ραδιόφωνο της Μαδρίτης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε πολιτική επιθυμεί, αρκεί να μην έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε.


Ακόμη και το Podemos, όμως, δια του ηγετικού του στελέχους Ινίγκο Ερεχόν, παίρνει σαφείς αποστάσεις σε συνέντευξη του «Κρατάμε μια απόσταση γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι διαφορετική» προσθέτοντας «Η Ισπανία είναι πιο δυνατή και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να αντεπεξέλθει».


Με λίγα λόγια Αλέκο, πάει και το μέτωπο του Νότου.....πάνε και οι Vencheremos και πλησιάζει η συνάντηση με Renzi και Hollande (ή μήπως Ολαντρέου;).



Σφαλιάρα Νο VII - Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στο κράτος
Ακόμη και το συγκεκριμένο γραφείο, που αποτέλεσε τον καλύτερο σύμμαχο του Αλέκου όλη την προηγούμενη περίοδο, στην τριμηνιαία έκθεση του φωνάζει έντρομο «Βρείτε τα με τους εταίρους Άμεσα» (εδώ) γιατί «Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες».

Σφαλιάρα Νο VIIΙ - Αγορές


Μια ματιά στα παρακάτω διαγράμματα πείθει και τον πιο δυσκολόπιστο για τα νταούλια και τις λύρες, αλλά κυρίως για το ποιος χορεύει στους ήχους τους:


1.- Τριετές ομόλογο.....από το 9,692 στις 26/1 στο 19,279, δηλαδή υπερδιπλασιασμός με περίπου 10% αύξηση.........




2.- Δεκαετές ομόλογο.....απ το 8,748 στις 26/1 στο 11,447





3.- Χρηματιστήριο.....FT-ASE 25....από τις 265,72 μον. στις 215,63 μον. σημειώνοντας νέα ιστορικά χαμηλά τετραετίας και πλησιάζοντας στα ιστορικά χαμηλά δεκαπενταετίας..





Υ.Γ.: Μόλις μάθαμε τη δήλωση του Τσίπρα στο Bloomberg......

"Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ"

Πάνε τα ηρωϊκά "δεν πληρώνω". Βέβαια ο Αλέκος δεν μας εξηγεί που θα βρει τα λεφτά για να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά αυτά είναι "μικρολεπτομέρειες" για τον συγκεκριμένο πολιτικό αστέρα.....τα 8,42 δις € που χρειάζονται για τις δόσεις Φεβ. - Ιουνίου μάλλον θα τα πληρώσει σε ΡΑΧΗΛιάρικα......
Ενώ στη συνέχεια:

«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Εκλιπαρεί την τρόικα να του δώσει λίγο χρόνο μπας και μπορέσει να πείσει τους ψηφοφόρους τους ότι πάλεψε....Βέβαια οι λεονταρισμοί από νάνους συνήθως δεν είναι αποδεκτοί στις διεθνείς σχέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου