Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Poll of the Polls.......Τι μας δείχνει ο Μ)Ο 61 δημοσκοπικών παρατηρήσεων.....1-7-2014 έως 18-1-2015

Μια εβδομάδα πλέον πριν τις εκλογές και ανακοινώθηκαν όλες οι δημοσκοπήσεις και αυτού του Σ)Κ ενώ οι "μονομάχοι" του διπολισμού, ρίχνουν και τα τελευταία "χαρτιά" τους στο τραπέζι.

Ας δούμε λοιπόν τις μας λεν 61 δημοσκοπήσεις (22 εκ των οποίων τον Ιανουάριο) από την 1η Ιουλίου 2014 έως και σήμερα, 18 Ιανουαρίου του 2015 για τις εταιρείες Metron Analysis, Alco, Pulse, MRB, Metrisi, Interview, Palmos Analysis, GPO, Marc, Kappa Research, Vcitizens και για τα μέσα "Το Ποντίκι", Mega, TVXS, "Ελεύθερος Τύπος", Action 24, Εφημερίδα των Συντακτών, Alpha TV και "Παραπολιτικά', Vergina TV, Αγορά και Provocateur.


Στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ότι η διαφορά βρίσκεται στο 3,25%, μειωμένη και πάλι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πλέον το κλείσιμο της ψαλίδας βρίσκεται στα όρια του αδύνατου, εκτός, επαναλαμβάνω, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτονήσει με δηλώσεις στυλ Μακρή και τα ΡΑΧΗΛιάρικα ή του Ρομπόλη για φόρο 0,10% έως 0,50% για κάθε τραπεζική συναλλαγή......


εντυπωσιακό στοιχείο που θα πρέπει να καταγραφεί είναι οι προβλέψεις τόσο της JP Morgan όσο και της Goldman Sachs που σε αναλύσεις τους η μεν πρώτη δίνει στον Σαμαρά 45% πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης ενώ η δεύτερη 43%. Ποσοστά που σαφώς δεν συνάδουν με τα αποτελέσματα του συνόλου των δημοσκοπήσεων, αλλά το γεγονός πράγματι προκαλεί έκπληξη, λέτε να ξέρουν κάτι παραπάνω; Ερώτημα που θα απαντηθεί στις 25 Ιανουαρίου.

Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, από την κίνηση των αναποφάσιστων την τελευταία εβδομάδα,  Ο αριθμός τους παραμένει σε διψήφιο ποσοστό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις τελικές τους αποφάσεις


Από τη μείωση των οποίων όμως δείχνει να ευνοείται και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, η Νέα Δημοκρατία όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα,


Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η διαφορά από 5,47% τον Οκτώβριο βρίσκεται σήμερα στο 3,25%.

Τέλος στα υπόλοιπα κόμματα έχουμε τα εξής ποσοστά:



Παρατηρούμε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. είναι οριακά κάτω από το 3% ακόμη και μετά την αναγωγή και δύσκολα θα καταφέρουν να βρίσκονται στη νέα Βουλή, ενώ για τη τρίτη θέση όλα είναι ανοιχτά μεταξύ και των υπολοίπων 4 κομμάτων με πιθανότερη την κατάληψη της από το Ποτάμι.

θα επαναλάβω ότι ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας αποτελεί το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο είναι άγνωστο πως θα κινηθεί δημοσκοπικά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές όπως η Κρήτη και η Αχαία, στις οποίες το όνομα, ακόμη και σήμερα, είναι συγκινησιακά φορτισμένο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου